back to top
23.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

23.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Δεκάδες εκατομμύρια άτομα εκτοπίστηκαν το 2022

Διαβάστε επίσης

Ο αριθμός ρεκόρ των 61 εκατομμυρίων εκτοπισμένων ανθρώπων καταγράφηκαν το 2022, σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Παρακολούθησης Εσωτερικών Εκτοπισμών του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Τα 61 εκατομμύρια νέοι εσωτερικοί εκτοπισμοί ή μετακινήσεις παρουσιάζουν αύξηση 60% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ο υψηλότερος αριθμός που έχει αναφερθεί ποτέ και δείχνει τον όγκο όχι μόνο των νέων μετακινήσεων, αλλά και των επαναλαμβανόμενων.

Σύμφωνα με την έρευνα οι συγκρούσεις και η βία προκάλεσαν 28,3 εκατομμύρια εκτοπισμούς, οι περισσότεροι σε μια δεκαετία, με την Ουκρανία να καταλαμβάνει το 60% του συνόλου. «Κάθε χρόνο» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) «εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίζονται λόγω καταστροφών. Πέρυσι, οι καταστροφές συμπεριλαμβανομένων των πλημμυρών στο Πακιστάν και του τυφώνα Νόρου στις Φιλιππίνες, οδήγησαν σε 32,6 εκατομμύρια εσωτερικούς εκτοπισμούς, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί καθώς επιδεινώνεται η συχνότητα, η διάρκεια και η ένταση των φυσικών κινδύνων στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής. Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει προβλέψει ότι μέχρι το 2050 έως και 216 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να γίνουν εσωτερικοί μετανάστες λόγω του κλίματος, εάν δεν αναληφθεί συντονισμένη δράση για το κλίμα».

«Ο καθορισμός των αναγκών των ανθρώπων που αναγκάζονται να μετακινηθούν λόγω
συγκρούσεων, βίας και καταστροφών είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι η
ανθρωπιστική βοήθεια και οι βασικές υπηρεσίες μπορούν να φτάσουν έγκαιρα σε άτομα που
χρειάζονται αυτή τη στήριξη περισσότερο».

Νεκτάριος Ανδριόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα