back to top
20.2 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

20.2 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

Κ. Παπαϊωάννου: Ζητήματα όπως η σχέση των παιδιών με το σώμα τους, η συνειδητοποίηση του φύλου και η ενηλικίωση αποτελούν ταμπού

Διαβάστε επίσης

Πόσο ανοιχτό είναι το σημερινό σχολείο και γενικότερα το εκπαιδευτικό μας σύστημα σε συζητήσεις γύρω από ζητήματα έμφυλης ισότητας και συμπερίληψης;

Το Σημείο για τη Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς και η Συμμαχία των Φύλων οργανώνουν σήμερα στις 6.30 μ.μ. στο Ρομάντσο (Αναξαγόρα 3-5, Ομόνοια) την συζήτηση «Σχολείο, φύλο και νεοσυντηριτισμός» για τον κίνδυνο οπισθοδρόμησης στα ζητήματα φύλου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις μέρες μας.

Αφορμή, η πρόσφατη προβολή της ταινίας μικρού μήκους «Αγόρια στο ντους» σε τάξη δημοτικού σχολείου που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων.

«Πρόκειται για μια οκτάλεπτη παιδική ταινία που αποτυπώνει μια παιδική όψη του δρόμου προς την ενηλικίωση. Όποιος την παρακολουθήσει, θα αντιληφθεί ότι δεν έχει βάση το κλίμα ηθικού πανικού που προκλήθηκε και είχε ως αποτέλεσμα να στοχοποιηθεί η δασκάλα», τόνισε ο Κωστής Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικός και διευθυντής του Σημείο για την Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς.

«Ζητήματα όπως η σχέση των παιδιών με το σώμα τους, η συνειδητοποίηση του φύλου και η ενηλικίωση , δυστυχώς αποτελούν ταμπού και γι’ αυτό υπάρχει ένταση γύρω από αυτά», συμπλήρωσε, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην Μαργαρίτα Μυτιληναίου και αναρωτήθηκε τι μπορεί να τραυματίσει ψυχικά τα παιδιά «μια βραβευμένη παιδική ταινία με θέμα την ισότητα, την αλληλεγγύη και τη συμπεριληπτικότητα ή η διαπόμπευση και το ”λιντσάρισμα” της δασκάλας τους;».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου, στο πλαίσιο της σημερινής εκδήλωσης-συζήτησης θα αναλυθεί η χρήση σύγχρονων μέσων και εργαλείων από τον εκπαιδευτικό στην παιδαγωγική διαδικασία καθώς και το κατά πόσο μπορεί η τέχνη και ο πολιτισμός να αποτελέσουν μέρος της εκπαιδευτικής πραγματικότητας.

«Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια προσπάθεια να ανοίξουμε λίγο περισσότερο την εκπαίδευση στα ζητήματα της σεξουαλικής αγωγής. Σκοπός μας δεν είναι να υψώσουμε αφ’ υψηλού το δάχτυλο της επίκρισης σε όσους δεν καταλαβαίνουν αλλά να εξηγήσουμε και να δείξουμε ότι πρέπει να είμαστε ανοιχτοί και να αντιμετωπίζουμε με αυτοπεποίθηση τέτοια ζητήματα. Φιλοδοξούμε να μπορούμε να ανταποκριθούμε κριτικά στα ερεθίσματα που δέχονται καθημερινά τα παιδιά και οι έφηβοι. Δεν γίνεται να υψώνουμε τείχη γύρω από τα παιδιά, είναι μια χαμένη μάχη», σημείωσε.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα