back to top
22.3 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

22.3 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Α. Γκουρμπάτσης: Απροετοίμαστος και ελλειμματικός ο μηχανισμός αντιμετώπισης των πυρκαγιών στη χώρα

Διαβάστε επίσης

Η πύρινη λαίλαπα που κατέκαψε μεγάλες δασικές εκτάσεις στη χώρα φέτος το καλοκαίρι, είναι ένας εφιάλτης που αν και πέρασε προσώρας, θα επιστρέψει για να μας ξαναπληγώσει. Όπως άλλωστε συμβαίνει τα τελευταία πολλά χρόνια. Η κλιματική κρίση σαρώνει τον πλανήτη. Καταγράφονται ρεκόρ θερμοκρασιών και ο συνδυασμός με την ξηρασία και την υγρασία τροφοδοτεί την εξάπλωση εκτεταμένων πυρκαγιών κυρίως στη Μεσόγειο.

Η κλεψύδρα του χρόνου για τη λήψη μέτρων έχει αδειάσει, καθιστώντας επείγον ζητούμενο την αφύπνιση απέναντι στις δραματικές επιπτώσεις και το τέλος του κλίματος όπως τουλάχιστον το ξέραμε μέχρι τώρα.

Στα μισά του καλοκαιριού, η εικόνα από τις φετινές πυρκαγιές στην Ελλάδα είναι αποκαρδιωτική και προβληματίζει. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τις δασικές πυρκαγιές, από την αρχή του έτους έχουν καεί 500 χιλιάδες στρέμματα, περιοχή μεγαλύτερη σε έκταση από το Λονδίνο, ενώ έχουν χάσει τη ζωή τους 5 άνθρωποι κι ένας εθελοντής δασοπυροσβέστης στη Ρόδο. Κι αυτό χωρίς να υπολογιστούν οι καταστροφές του 2021, οπότε είχαν γίνει στάχτη 1 εκατομμύριο 200 χιλιάδες στρέμματα στη Βορειοανατολική Αττική, στη Βόρεια Εύβοια και στην Πελοπόννησο.

Έναν πρώτο απολογισμό μετά το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου, επιχείρησε σε έρευνά του την οποία δημοσιοποίησε και μέσα από τη συχνότητα του Αθήνα 984, ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης, Αντιστράτηγος εα του Πυροσβεστικού Σώματος, νομικός Ειδικός Ερευνητής και Δικαστικός Πραγματογνώμονας.

«Περισσότερα από 470 χιλιάδες στρέμματα κάηκαν σε 7 φωτιές που εκδηλώθηκαν μέσα σε διάστημα μόνον 12 ημερών, σε Ρόδο, Λουτράκι, Διακοπτό, Κέρκυρα, Αγχίαλο, αλλά και στον Κουβαρά και στα Δερβενοχώρια Αττικής. Ερχόμαστε δεύτεροι σε καταστροφές ανάμεσα στα κράτη της Μεσογείου, αλλά και στην Ευρώπη με την θλιβερή πρωτιά να ανήκει στην Ισπανία που όμως έχει τετραπλάσια έκταση συγκριτικά με την Ελλάδα,ενώ η Ιταλία ακολουθεί στην τρίτη θέση» είπε στον Γιάννη Λαυράνο.

Τι δεν πάει καλά λοιπόν;    Για τον πολύπειρο ειδικό ερευνητή, λείπουν η κατάλληλη προετοιμασία και οργάνωση απ τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, στον οποίο υπάγεται η Δασοπυρόσβεση.

«Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει στην αρμοδιότητά της -μεταξύ άλλων- το γενικό σχέδιο δασικών πυρκαγιών, με την κωδική ονομασία Ιόλαος, το οποίο επικαιροποιήθηκε στις 8 Απριλίου, μόλις τρείς ημέρες από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου οπότε εστάλη στις τοπικές αρχές και στους αρμόδιους φορείς προκειμένου να συμμορφωθούν» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι «έχουν πολύ λίγο χρόνο στη διάθεσή τους να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις που απορρέουν απ αυτό».

Αναφερόμενος στους πολιτικούς που επικαλούνται την κλιματική κρίση ως υπαίτια για τις ελλειμματικές δράσεις και τα παρεπόμενα δεινά, αντέτεινε πως «Η αλλαγή στο κλίμα δεν αποψιλώνει το Πυροσβεστικό Σώμα από προσωπικό, ούτε  βάζει φωτιές. Δημιουργεί όμως ευνοϊκές συνθήκες -ξηρασία και υψηλές θερμοκρασίες- για την εξάπλωσή τους, αφότου εκδηλωθούν. Το κράτος λοιπόν οφείλει να οργανώσει τους μηχανισμούς που διαθέτει για την αντιμετώπισή τους με αποτελεσματικό τρόπο, κάτι που δεν έγινε.»

Σύμφωνα με τον κ. Γκουρμπάτση, η απάντηση στην αντιμετώπιση μια φωτιάς  είναι η  πρόληψη που εντάσσεται στις αρμοδιότητες της Δασικής Υπηρεσίας  και δευτερευόντως η καταστολή,  πριν φτάσουμε στην αποκατάσταση. Τόνισε επίσης πως θαυμάζουμε τους δασοκομμάντος άλλων χωρών, οι οποίοι έρχονται να συνδράμουν το έργο των Ελλήνων πυροσβεστών, ενώ υφίσταται τεράστιο έλλειμμα στην αξιοποίηση εξελιγμένων τεχνολογιών. Παράλληλα,  χαρακτήρισε λανθασμένη επιλογή την καταστολή των πυρκαγιών αντί της πρόληψής τους.

«Αν και η Πυροσβεστική έχει εξοπλιστεί πρόσφατα με σύγχρονα μέσα, ένα πληροφοριακό σύστημα που βλέπει τα στίγματα όλων των οχημάτων, τα εναέρια μέσα  μένουν να γίνουν και άλλα σε σχέση με την πυρομετεωρολογία. Όπως η αξιοποίηση του συστήματος ΙΡΙΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου… Κυρίως όμως, οφείλουμε να ρίξουμε το βάρος στην πρόληψη και όχι στην καταστολή όπου διοχετεύονται τα 2/3 των διατιθέμενων κρατικών πόρων.  Είναι πέρα για πέρα λάθος αυτή η τακτική» κατέληξε κλείνοντας τη  συνέντευξή του στο σταθμό της πόλης.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα