back to top
21.4 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

21.4 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Γουατεμάλα: Ισχυρή στρατιωτική δύναμη αναπτύχθηκε στα σύνορα με το Μεξικό

Διαβάστε επίσης

Η Γουατεμάλα έχει αναπτύξει περισσότερους από 2.000 στρατιώτες στα σύνορα με το Μεξικό, σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει τη διακίνηση ναρκωτικών στη μεθόριο.

Η ισχυρή στρατιωτική δύναμη αναπτύχθηκε την Τρίτη στις ορεινές επαρχίες Σαν Μάρκος και Γουεγουετενάνγκο, όπου ζουν κυρίως αυτόχθονες της φυλής των Μάγια. Σε αυτές τις υποβαθμισμένες περιοχές, πολλοί κάτοικοι εξασφαλίζουν τα προς το ζην καλλιεργώντας μαριχουάνα και παπαρούνα. Οι καλλιέργειες αυτές οδηγούν στην παραγωγή οπίου και παραγώγων του (μορφίνη, ηρωίνη).

Στην άλλη πλευρά των συνόρων, η πολιτεία Τσιάπας του νότιου Μεξικού συγκλονίζεται από τις συγκρούσεις μεταξύ των καρτέλ Σιναλόα και Νέα Γενιά του Χαλίσκο. Το κύμα βίας έχει προκαλέσει ελλείψεις σε τρόφιμα και διακοπές ηλεκτροδότησης, υποχρεώνοντας πολλά καταστήματα να βάλουν λουκέτο και τους κατοίκους να αναζητήσουν προμήθειες από τη γειτονική Γουατεμάλα.

Οι παράνομες διελεύσεις στα σύνορα της Γουατεμάλας με το Μεξικό – τα οποία εκτείνονται σε περίπου 1.000 χιλιόμετρα – συνδέονται με τη διακίνηση ναρκωτικών και παράτυπων μεταναστών που έχουν προορισμό κυρίως τις ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα