back to top
18.1 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

18.1 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Έκθεση αφιερωμένη στη δημιουργική ιδιοφυΐα του Τιμ Μπάρτον στο Τορίνο 

Διαβάστε επίσης

Ταξίδι στο σύμπαν και τη δημιουργικότητα του Τιμ Μπάρτον αποτελεί έκθεση που εγκαινιάζεται αύριο στο Εθνικό Μουσείο Κινηματογράφου της Ιταλίας στον πύργο Mole Antonelliana στο Τορίνο.

Η έκθεση «The World of Tim Burton» που είναι αφιερωμένη στη δημιουργική ιδιοφυΐα του Τιμ Μπάρτον έχει ως βασικό πυρήνα το προσωπικό αρχείο του Αμερικανού σκηνοθέτη, σεναριογράφου και παραγωγού.

Πολύτιμα ντοκουμέντα, σχέδια και σκίτσα με τα επαναλαμβανόμενα θέματα και τα εικαστικά μοτίβα από τα οποία ζωντάνεψαν οι χαρακτήρες των ξεχωριστών κινηματογραφικών του κόσμων αναδεικνύουν το απαράμιλλο στυλ και τη συνεισφορά του στην ιστορία του κινηματογράφου.

Χωρισμένη σε 9 θεματικές ενότητες, η έκθεση περιλαμβάνει πάνω από 500 παραδείγματα πρωτότυπων έργων τέχνης από την παιδική του ηλικία μέχρι τις πιο πρόσφατες δημιουργίες του, σκίτσα, πίνακες ζωγραφικής, , φωτογραφίες, concept art, storyboards, κοστούμια, μακέτες, κούκλες και γλυπτικές εγκαταστάσεις σε φυσικό μέγεθος, αναφέρεται στην περιγραφή της έκθεσης.

Πολύ πριν από την εμπορική επιτυχία στα είδη ζωντανής δράσης και κινουμένων σχεδίων, ο Μπάρτον εμπνεύστηκε από τις ταινίες στην τηλεόραση, τα κινούμενα σχέδια, τα κόμικ στις εφημερίδες, τους μύθους που ακούγονταν στο σχολείο και άλλες μορφές λαϊκής κουλτούρας, ενσωματώνοντας αυτές τις επιρροές στα κινηματογραφικά έργα του. Τα παιδικά του σκίτσα δείχνουν το εύρος της τέχνης του Μπάρτον και θυμίζουν τα έργα των προκατόχων του, συμπεριλαμβανομένων κλασικών σκιτσογράφων και εικονογράφων όπως ο Έντουαρντ Γκόρεϊ, ο Τσαρλς Άνταμς, ο Ντον Μάρτιν και ο Θίοντορ Γκέιζελ.

Ο αντίκτυπος των ιαπωνικών ταινιών με τέρατα, του εξπρεσιονιστικού κινηματογράφου και των ταινιών τρόμου των Universal Studios και των Γουίλιαμ Καστλ και Βίνσεντ Πράις εντοπίζεται επίσης το έργο του. Την έκθεση σχεδίασαν και επιμελήθηκαν η Τζένι Χε και ο Τιμ Μπάρτον και ο Ντομένικο Ντε Γκαετάνο την προσάρμοσε για το Εθνικό Μουσείο Κινηματογράφου της Ιταλίας (Museo Nazionale del Cinema).

«Είναι πραγματικά απίστευτο. Μου αρέσει το πώς παρουσιάστηκε, είναι σχεδόν σαν να μπαίνεις σε λούνα παρκ. Μου αρέσει η ουσία της έκθεσης» δήλωσε ο σκηνοθέτης, ο οποίος βρίσκεται στο Τορίνο

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση της έκθεσης, ο σκηνοθέτης ανέφερε πόσο τυχερός νιώθει για την επιτυχία που είχε τα τελευταία χρόνια. «Η φαντασία είναι πάντα σημαντική στον κινηματογράφο, αλλά για μένα η πραγματικότητα και η φαντασία διαπερνούν η μία την άλλη. Το πιο σημαντικό είναι τα ανθρώπινα συναισθήματα. Ακόμα κι αν η φαντασίωση μου φαινόταν πάντα πιο αληθινή» τόνισε.

Κατά την παραμονή του Τιμ Μπάρτον στο Τορίνο θα πραγματοποιηθεί ειδική προβολή της ταινίας του «Beetlejuice».

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα