back to top
18.6 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

18.6 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Ώρα του Πρωθυπουργού: Νέα μέτρα για τους αγρότες θα ανακοινώσει ο Κ. Μητσοτάκης – Τι περιλαμβάνουν

Διαβάστε επίσης

Νέα μέτρα για την στήριξη των αγροτών σε ό,τι αφορά το ενεργειακό κόστος θα ανακοινώσει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην «Ώρα του πρωθυπουργού» όπου θα απαντήσει στις 11:00 σε επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «Νέα Αριστερά» Αλέξη Χαρίτση με θέμα την αποκατάσταση των πληγέντων της Θεσσαλίας από τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel».

Με βάση τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη τις προηγούμενες ημέρες, αλλά και του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη στην χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, στο τραπέζι βρίσκεται και η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024, όπως συνέβη τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Δεν είναι πάντως σαφές εάν θα γίνει σήμερα συγκεκριμένη εξαγγελία για το ζήτημα αυτό, το οποίο βρίσκεται σε συνάρτηση με την πορεία του προϋπολογισμού, ενώ ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος δήλωσε χθες βράδυ στην ΕΡΤ ότι δεν μπορούμε σε αυτή την φάση να προχωρήσουμε σε μια τέτοια εξαγγελία σε αυτό γιατί δεν είναι μέτρο που έχει προϋπολογιστεί και υπενθύμισε ότι τα δύο προηγούμενα χρόνια είχε ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο.

Τα μέτρα στήριξης που θα ανακοινωθούν σήμερα θα συμπληρώσουν την πρόσφατη εξαγγελία του πρωθυπουργού για αύξηση κατά 5.000 έως 10.000 ευρώ στη πρώτη αρωγή για τους αγρότες της Θεσσαλίας, καθώς και την τροπολογία για επταετή ρύθμιση οφειλών ηλεκτρικής ενέργειας.

Από τις αντιδράσεις των αγροτών θα φανεί εάν αυτή η συνολική δέσμη παρεμβάσεων θα οδηγήσει σε εκτόνωση της κατάστασης ή σε περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων που σημειώνονται σε ολόκληρη την χώρα με επίκεντρο από χθες και την Θεσσαλονίκη όπου ξεκίνησε η έκθεση Agrotica.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί και σε αλλαγές στον κανονισμό του ΕΛΓΑ με στόχο την προσαρμογή του στα νέα κλιματολογικά δεδομένα και πιθανότατα στο μακροπρόθεσμο πλάνο για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας που επεξεργάζεται η ολλανδική εταιρεία και το οποίο αναμένεται να παραδοθεί στα τέλη Φεβρουαρίου.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει πώς η κυβέρνηση έχει αποδείξει στη πράξη από το 2019 ότι στέκεται στον πλευρό του αγροτικού κόσμου, αλλά και να αναφερθεί στον ευρωπαϊκό χαρακτήρα του αγροτικού προβλήματος.

Ήδη χθες εξέφρασε από τις Βρυξέλλες την στήριξη της χώρας μας στις τροποποιήσεις για το 2024 στο καθεστώς αγρανάπαυσης που πρότεινε η Κομισιόν , λέγοντας ότι και η Ελλάδα αγωνίστηκε παρασκηνιακά και ότι αυτό σημαίνει πάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα για τους Έλληνες αγρότες.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα