back to top
21.4 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

21.4 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Παν. Πεβερέτος: Σε κίνδυνο κατάρρευσης οι κτηνοτρόφοι-Το κόστος παραγωγής εκτοξεύθηκε 100%

Διαβάστε επίσης

Σήμα αποφασιστικότητας εκπέμπουν οι αγρότες από τα μπλόκα ενόψει της  διαβούλευσης 15 εκπροσώπων τους με τον Πρωθυπουργό,το μεσημέρι της Τρίτης 13 Φεβρουαρίου. Η κυβερνητική πλευρά αναμένεται να προσέλθει στη συζήτηση με πακέτο παρεμβάσεων, ενώ από την έκβαση της συνάντησης αναμένεται να διαφανεί εάν θα υπάρξει σταδιακή εκτόνωση ή ρήξη, την ώρα που εκτοξεύονται οι ανατιμήσεις σε βασικά γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, τα τυριά και τα γιαούρτια που άγγιξαν το 50% την τελευταία διετία.

«Οι κτηνοτρόφοι είμαστε σε κίνδυνο κατάρρευσης, δεν βγαίνουμε. Το κόστος παραγωγής έχει ανέβει 100% …Οι παραγωγοί δίνουμε (σσ στους μεταποιητές) το πρόβειο γάλα -ήδη απ τον Νοέμβριο του 2023- προς 1.50 ευρώ από 1,60. Η τιμή στο κατσικίσιο διαμορφώθηκε από 1 ευρώ στα 90 λεπτά, ενώ στο ράφι οι τιμές δεν πέφτουν…. Το προϊόν περνάει από 2 με 3 χέρια με αποτέλεσμα να κερδίζουν οι ενδιάμεσοι και πολύ περισσότερο τα σούπερ μαρκετ» δήλωσε στον Αθήνα 984 ο πρόεδρος του συνδέσμου Ελλήνων κτηνοτρόφων Παναγιώτης Πεβερέτος.

Ειδικότερα,  στάθηκε στη συνεισφορά της φέτας στη δημόσια οικονομία καθώς όπως γνωστοποίησε «αντιστοιχεί στο 90% της συνολικής παραγωγής τυριών στη χώρα» και ανέδειξε τη στάση και τις ευθύνες όλων όσοι ρίχνουν αυθαίρετα τις τιμές στους παραγωγούς, την ώρα που δεν μειώνονται για τους καταναλωτές.

«Σε ετήσια βάση παράγονται 140 χιλιάδες τόνοι με τους 90 χιλιάδες να κατευθύνονται στο εξωτερικό φέρνοντας συνάλλαγμα 650 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το υπόλοιπο διατίθεται προς κατανάλωση στην εγχώρια αγορά» τόνισε.

Στο βασικό ερώτημα γιατί η φέτα φτάνει να πωλείται έως και 16 ευρώ το κιλό αντί των 11,5 που θα ήταν λογικό τη στιγμή που μειώθηκε η τιμή του παραγωγού, ο επικεφαλής του συνδέσμου Ελλήνων κτηνοτρόφων απάντησε με παραπομπή στο παράδειγμα των ΗΠΑ και επανέλαβε ότι «Η βιομηχανία κερδίζει ένα μικρότερο ποσοστό 7 με 10 % σε σύγκριση με τους μεσάζοντες και τα κέρδη των σούπερ μάρκετ»

Και συνέχισε: «Στην αμερικανική αγορά, η ελληνική φέτα διατίθεται σε χαμηλότερη τιμή από την υποτιθέμενη δική τους, που φτιάχνεται ως λευκό τυρί από αγελαδινό γάλα. Αυτό συμβαίνει με δεδομένο ότι για να παραχθεί ένα κιλό ελληνικής φέτας χρειάζονται 4 κιλά αιγοπρόβειου γάλακτος…»

Επισήμανε επίσης ότι «η φέτα έχει κατοχυρωθεί ως ΠΟΠ τυρί μόνον στην Ευρώπη καθώς και σε κάποιες άλλες χώρες όπως ο Καναδάς, με τις οποίες υπάρχουν διμερείς συμφωνίες για να απαγορεύεται η παραγωγή της».

Ακολούθως ο πρόεδρος του συνδέσμου Ελλήνων κτηνοτρόφων κατήγγειλε νοθείες από πλευράς ορισμένων βιομηχανιών, οι οποίες προσθέτουν και αγελαδινό γάλα με στόχο να μειωθεί το κόστος παραγωγής της φέτας. «Κάποιες βιομηχανίες όχι όλες βάζουν και αγελαδινό γάλα, ενώ επιπρόσθετα παραπλανούν τον καταναλωτή  επειδή δεν  αναφέρουν στις συσκευασίες του γάλακτος την προέλευσή του , όπως υποχρεούνται» .

Υπογράμμισε μάλιστα τη σημασία της ιχνηλασίας μέσω ηλεκτρονικών τσιπ  στη διαδρομή που ακολουθούν τα φορτηγά μεταφοράς γάλακτος από τον παραγωγό  μέχρι να την παράδοση στον μεταποιητή.

Ολοκληρώνοντας διεμήνυσε την αγωνία του σε σχέση με τον αφελληνισμό  της κτηνοτροφίας λέγοντας ότι αιγο-προβατοτρόφοι αποσύρονται και εγκαταλείπουν μαζικά την παραγωγή.

Αξιοσημείωτο είναι ότι μόνον την προηγούμενη διετία αποχώρησαν από το επάγγελμα  10 χιλιάδες αιγο-προβατοτρόφοι και 300 αγελαδοτρόφοι, γεγονός  που καταδεικνύει την εξαιρετικά  δύσκολη περίοδο για την ελληνική κτηνοτροφία και τη συμμετοχή των κτηνοτρόφων στις κινητοποιήσεις των αγροτών.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα