back to top
19.9 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

«Σινεμά Ψ» στον κινηματογράφο Τριανόν

Διαβάστε επίσης

Ο κλάδος Τέχνης της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (ΕΨΕ) επανέρχεται εφέτος με τον θεσμό «Κινηματογράφος και Ψυχιατρική» που μετονομάζεται εφεξής «Σινεμά Ψ».

Την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου στις 6.00μ.μ., εγκαινιάζουμε τη νέα συνεργασία μας με τον κινηματογράφο Τριανόν απ’ όπου ξεκινήσαμε το 2008, με την προβολή της ταινίας Μια επικίνδυνη μέθοδος (David Cronenberg).

Η θεματική του εφετινού προγράμματος «Η ψυχοθεραπεία στην έβδομη τέχνη» επιδιώκει τη συμμετοχή στην περιρρέουσα επίκαιρη συζήτηση, που αφορά την αναγνώριση της ψυχοθεραπείας στη χώρα μας και τον επαγγελματικό ρόλο του ψυχοθεραπευτή.

Μέσα από τις μεταφορές, τις μεταθέσεις, τις μετωνυμίες, την σημειολογία, αλλά και την αισθητική της κινηματογραφικής γλώσσας, θα μας δοθεί η ευκαιρία να κατανοήσουμε, αλλά και να μιλήσουμε για τις ψυχοθεραπευτικές μεθόδους και προσεγγίσεις, την πρόσληψη τους από την κοινωνία αλλά και την αποτελεσματικότητα τους.

Αμέσως μετά από κάθε προβολή, θα ακολουθεί συζήτηση με την συμβολή ψυχιάτρων και καλλιτεχνών, η οποία θα επιτρέψει στους παρευρισκόμενους να εκφράσουν τις απόψεις τους και να αναπτυχθεί γόνιμος διάλογος για ένα τόσο επίκαιρο, ουσιαστικό και παράλληλα συχνά αμφιλεγόμενο ζήτημα. Στόχος του αφιερώματος είναι η τριπλή συνάντηση του υποκειμενικού λόγου του θεατή με τον λόγο του δημιουργού και τον λόγο της επιστήμης, της ψυχιατρικής και της ψυχοθεραπείας, με πρόθεση την ανάδειξη του κρυφού αλλά και φανερού λόγου της ταινίας.

Το πρόγραμμα των προβολών υπαγορεύεται αφ΄ ενός από το ερώτημα «Ποια μπορεί να είναι η συμβολή της ψυχανάλυσης στη μελέτη του κινηματογραφικού σημαίνοντος;», ερώτημα που έχει ήδη τεθεί από τον Christian Metz, και αφ’ ετέρου, από την επιθυμία της ίδιας ψυχιατρικής κοινότητας να συνεργαστεί με έγκυρους φορείς του κινηματογραφικού χώρου και να συναρθρώσουμε έναν κοινό λόγο για την κοινωνία και τα προβλήματά της, μέσα από την δυναμική ταινιών εμπνευσμένων δημιουργών. Η ψυχοδυναμική προσέγγιση του ανθρώπου και των κοινωνικών ομάδων μέσω του σινεμά αποτελεί ένα είδος «εφαρμοσμένης ψυχοθεραπείας», αξιοποιώντας την ενσυναισθητική δύναμη της τέχνης διευρύνοντας την ερμηνευτική της ικανότητα.

A Dangerous Method (Μια επικίνδυνη μέθοδος)

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου και ώρα 18.00

Κινηματογράφος Τριανόν

Η Επικίνδυνη Μέθοδος είναι ένα ψυχολογικό δράμα που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και αναφέρεται στη θεραπευτική και όχι μόνο σχέση του Καρλ Γιούνγκ με την γοητευτική ασθενή Σαμπίνα Σπιλρέιν με τη μέθοδο του δασκάλου του Σίγκμουντ Φρόιντ. Μια παθιασμένη σχέση ξεκινά ανάμεσα στους τρεις αλλά και τον Όττο Γκρος. Η Σαμπίνα αργότερα θα εργαστεί ως ψυχαναλύτρια και πρέσβειρα της ψυχανάλυσης στη Ρωσία.

Η Επικίνδυνη Μέθοδος ξεκίνησε ως το θεατρικό έργο Talking cure του βραβευμένου με Όσκαρ σεναριογράφου και θεατρικού συγγραφέα Κρίστοφερ Χάμπτον, ο οποίος ερεύνησε τη σχέση των πραγματικών προσώπων, που υπήρξαν πρωτοπόρες φιγούρες της ψυχανάλυσης και βασίστηκε στους διαλόγους και την αλληλογραφία του Γιούνγκ με τον Φρόιντ. Επισκέφτηκε ακόμα το Νοσοκομείο Μπουργκόλζλι στη Ζυρίχη όπου διάβασε το ιστορικό της Σαμπίνα. Μετά την επιτυχία του έργου στο Εθνικό θέατρο του Λονδίνου με τον Ρέιφ Φάινς στον ρόλο του Γιούνγκ ο διακεκριμένος σκηνοθέτης Νταίηβιντ Κρόνενμπεργκ ζήτησε από τον Χάμπτον ένα νέο σενάριο το οποίο σκηνοθέτησε με ένα εξαιρετικό καστ ηθοποιών.

Η ταινία βραβεύτηκε σε πολλά φεστιβάλ και η ιστορία με το χαρισματικό τρίο απετέλεσε σημείο αναφοράς για τα πρώτα χρόνια της ψυχανάλυσης τις παραμονές του Α Παγκοσμίου πολέμου.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με συντονιστή τον Στέλιο Κρασανάκη, Ψυχίατρο –Δραματοθεραπευτή-Διδάσκοντα ΕΚΠΑ και ομιλητές τον Νίκο Τζαβάρα, Καθηγητή ψυχιατρικής-Ψυχαναλυτή και τη Χρυσή Γιαννουλάκη, Ψυχίατρο-Ψυχαναλύτρια.

A Dangerous Method (Μια επικίνδυνη μέθοδος) 2011
Σκηνοθεσία: David Cronenberg
Σενάριο: Christopher Hampton
Πρωταγωνιστούν
Keira Knightley: Σαμπίνα
Vigo Mortensen: Φρόιντ
Michael Fassbender: Γιούνγκ
Vincent Cassel : Γκρος

Εισιτήριο 7 ευρώ

Links
https://psych.gr/
https://www.viva.gr/tickets/cinema/sinema-ps/

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα