back to top
15.6 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

15.6 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Α. Χατζηβασιλείου στον Αθήνα 9.84: «Περιμένουμε από την Τουρκία να μην επαναλάβει τις προκλήσεις σε βάρος της χώρας μας και να τερματίσει την επιθετικότητα κατά της Κύπρου»

Διαβάστε επίσης

O Αναστάσιος Χατζηβασιλείου, βουλευτής ΝΔ και Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων μίλησε για τα ελληνοτουρκικά στον Αθήνα 9.84 και την Αλεξάνδρα Βουδούρη

Αναλυτικά:

*ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ.

«Η Ελλάδα ζητά να υπάρχει συνέπεια και συνέχεια στις πράξεις αποκλιμάκωσης από τουρκικής πλευράς. Δεν μπορούν να υπάρξουν διερευνητικές επαφές με το Ορούτς Ρέις ή άλλα σκάφη πάνω στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Ξεκάθαρα πράγματα.
Η Τουρκία οφείλει να αφίσταται προκλήσεων αν θέλει να μιλάμε για καλό πνεύμα και συζητήσεις στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών, που δεν συνιστούν διάλογο, αλλά το μοναδικό νόμιμο προδιαλογικό πεδίο. Αυτό είναι το μήνυμα του Πρωθυπουργού, αλλά και των άλλων Ευρωπαίων ηγετών.»….

…..«Οι διερευνητικές επαφές θα αρχίσουν μετά από τη Σύνοδο Κορυφής. Δεν είναι δεσμευτικές διότι καταγράφουν προθέσεις και θέσεις ώστε να διαπιστωθούν συγκλίσεις και αποκλίσεις, ενώ δεν υπάρχουν επίσημα πρακτικά.Αναστ. με το γεωτρύπανο Γιαβούζ που βρίσκεται από το 2019 στην ΑΟΖ της. Είμαστε έτοιμοι για διάλογο διότι δεν φοβόμαστε το Διεθνές Δίκαιο, ενώ η Τουρκία πρέπει να αποδείξει ότι συμφωνεί με το Διεθνές Δίκαιο ως ελάχιστο παρονομαστή της οιασδήποτε συζήτησης. Ο κ Ερντογάν το έχει αντιληφθεί .»

…«Για να προσέλθει η Τουρκία στις επαφές αυτές σημαίνει πως αποδέχεται την ατζέντα, η οποία περιλαμβάνει αποκλειστικά τον καθορισμό ΑΟΖ στην υφαλοκρηπίδα. Ολα τα άλλα ζητήματα που θέτει όπως την αποστρατικοποίηση νησιών μας και τα δικαιώματα ανύπαρκτων τουρκικών μειονοτήτων σε Θράκη και Δωδεκάνησο, δεν σημαίνει ότι συνιστούν διαφορές.»

*ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΦΟΣΟΝ Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΜΜΕΝΕΙ ΣΤΟ ΒΕΤΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑΣ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΟΡΥΦΗΣ 1 και 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

«Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι απομονωμένη στην ΕΕ.
Ορθώς ακολουθεί αυτή την πιεστική τακτική προκειμένου να εξασφαλίσει τη διεύρυνση των κυρώσεων- κυρίως σε πρόσωπα, εταιρίες και οργανισμούς- που εμπλέκονται στην παράνομη δραστηριότητα του Γιβούζ στην ΑΟΖ της. Δεν τίθεται θέμα διαφοροποίησης της Αθήνας έναντι της Λευκωσίας σε σχέση με αυτό το ζήτημα, όπως και σε κανένα άλλο. Η Τουρκία θα αξιολογείται μέχρι την τελευταία στιγμή και από την Ελλάδα και από την Κύπρο και από τους υπόλοιπους ευρωπαικούς εταίρους. Οφείλει να αποδείξει ότι αυτή η αποκλιμάκωση δεν είναι τερτίπι τακτικισμού, αλλά μια στρατηγική απόφαση επιλογής»

*ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΣΤΟ ΔΔΧ

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαίρει της απολύτου εμπιστοσύνης της Βουλής και διαθέτει τη δεδηλωμένη. Η κυβέρνηση έχει πλήρη υποστήριξη και επίσης η ΝΔ στηρίζει απαρέγκλιτα, απερίφραστα και χωρίς αστερίσκους τις επιλογές του Πρωθυπουργού.
Βάσει του Διεθνούς Δικαίου η ΑΟΖ συμφωνείται με τα γειτονικά κράτη, δεν ανακηρύσσεται. Αν δεν βρούμε κοινό βηματισμό με τη γείτονα μόνος δρόμος θα είναι η υπογραφή συνυποσχετικού και η προσφυγή σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο.»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα