back to top
18.6 C
Athens
Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

18.6 C
Athens
Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Κοινή δήλωση Δένδια – Πομπέο: Επίλυση των διαφορών στην Αν. Μεσόγειο στη βάση του διεθνούς δικαίου

Διαβάστε επίσης

Την αμοιβαία επιθυμία για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ στους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας αλλά και στην ενέργεια, την παιδεία και τον πολιτισμό επιβεβαίωσαν μέσω της κοινής δήλωσης τους και που δημοσιεύθηκε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης τους οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Δένδιας και Μάικ Πομπέο, σήμερα Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη.

Όπως μάλιστα αναφέρουν αυτή η δήλωση γίνεται ενόψει και του τρίτου Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ Ελλάδας – ΗΠΑ, που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσινγκτον το 2021.

«Ελλάδα και ΗΠΑ επαναβεβαίωσαν την κοινή τους πεποίθηση ότι τα ζητήματα θαλασσίων ζωνών πρέπει να επιλύονται ειρηνικά και με βάση το διεθνές δίκαιο», αλλά και την επιθυμία τους να συνεχίσουν και να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στο πλαίσιο του σχήματος “3+1″» αναφέρεται, ενώ προστίθεται ότι οι δύο χώρες προτίθενται να ενισχύσουν περαιτέρω τη στρατηγική εταιρική σχέση άμυνας και ασφάλειας.

Περιφερειακή συνεργασία

Ανάμεσα σε άλλα στη κοινή δήλωση επισημαίνεται ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα μοιράστηκαν απόψεις για την Ανατολική Μεσόγειο και επιβεβαίωσαν την πεποίθησή τους ότι τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης πρέπει να επιλυθούν ειρηνικά σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Σε αυτό το πλαίσιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν την επιβεβαιωμένη ετοιμότητα της Ελλάδας να συνεργαστεί με άλλες χώρες της περιοχής για την επίτευξη συμφωνιών θαλάσσιας οριοθέτησης μέσω διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα εξέφρασαν επίσης την αφοσίωσή τους στην ενίσχυση της στενής συνεργασίας τους ως Συμμάχων του ΝΑΤΟ, χρησιμοποιώντας όλα τα κατάλληλα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή».

Εξάλλου, Ελλάδα και ΗΠΑ επανέλαβαν την επιθυμία τους να συνεχίσουν και να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε διάφορους τομείς στο πλαίσιο της μορφής 3+1 (Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ και Ηνωμένες Πολιτείες), η οποία ξεκίνησε στην Ιερουσαλήμ τον Μάρτιο του 2019, καθώς αυτή η συνεργασία μπορεί να συμβάλλει στην προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή. Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα εξέφρασαν εκ νέου την υποστήριξή τους για την ενσωμάτωση όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε ευρωπαϊκούς και διατλαντικούς θεσμούς σύμφωνα με την επιλογή των πολιτών τους. Τόνισαν τις προσπάθειες της Ελλάδας προς το σκοπό αυτό, σημειώνοντας τη συνεχιζόμενη συνάφεια της ιστορικής συμφωνίας των Πρεσπών και της επακόλουθης προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεπούς εφαρμογής της με καλή πίστη.

Άμυνα – Ασφάλεια

Στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας οι δύο πλευρές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ενισχύσουν περαιτέρω τη στρατηγική εταιρική σχέση επεκτείνοντας και εμβάθυνση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα αναφέρθηκαν στη συνεργασία τους στον τομέα της ασφάλειας στη βάση ενός κοινού ενδιαφέροντος για την προστασία της ασφάλειας και των δύο εθνών από τρομοκράτες, διεθνικές εγκληματικές οργανώσεις και άλλους παράγοντες απειλής σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Ενέργεια

Παράλληλα, οι δύο πλευρές προσβλέπουν στην ενίσχυση του εμπορίου και των επενδύσεων μεταξύ τους, την ενέργεια μνημονεύοντας την ολοκλήρωση του ελληνικού τμήματος του Υπερ-Αδριατικού Αγωγού (ΤΑΡ) και οι δεσμοί ανθρώπου με άνθρωπο με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελλάδα να επαναβεβαιώνουν την κεντρικότητα των σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων στις διμερείς τους σχέσεις όσον αφορά πολιτισμικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, ήταν οι έξι τομείς που οι δύο πλευρές έθεσαν ως στόχο να επικεντρωθούν οι διμερείς τους σχέσεις.

Της κοινής δήλωσης προηγήθηκε συνάντηση των δύο ανδρών στη Θεσσαλοκίκη. Ο Αμερικανός υπουργός συμμετείχε σε συζήτηση στρογγγυλής τράπεζας με θέμα την ενέργεια στον ΣΒΕ, παρουσία και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη.

Στη συνέχεια υπεγράφη συμφωνία επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη.

Εν τω μεταξύ, στα Χανιά θα μεταβεί το απόγευμα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ο οποίος θα φιλοξενηθεί από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πατρικό του σπίτι. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα οι κύριοι Μητσοτάκης και Πομπέο θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, την άμυνα, την ασφάλεια και τις επενδύσεις, ενώ αύριο, μεταξύ άλλων, θα επισκεφθούν την αμερικανική βάση στη Σούδα.

Αλεξάνδρα Βουδούρη – Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα