back to top
14.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

14.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Λ. Bιτωράτος: Να καταβληθούν αργίες και νυκτερινά στους εργαζόμενους στα Εμβολιαστικά Κέντρα – Εκκρεμεί η πληρωμή τους από τον Φεβρουάριο

Διαβάστε επίσης

 

Στο κλίμα έντονης ανησυχίας από την εκτίναξη των κρουσμάτων κορονοϊού, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Λεωνίδας Βιτωράτος μίλησε στον Αθήνα 984 για τα χρονίζοντα προβλήματα των υγειονομικών.

Στη συνέντευξή του στον Γιώργο Αποστολίδη αξίωσε «να πληρωθούν οι αργίες και τα νυκτερινά στους εργαζόμενους στα Εμβολιαστικά Κέντρα, οι οποίες δεν έχουν καταβληθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο… Θα πρέπει επιτέλους να καταβληθούν αυτές οι πενιχρές αμοιβές. Μην ξεχνάμε ότι είμαστε και σε αναστολή αδειών από πέρυσι…»

Παράλληλα, ζήτησε «να επιστρέψουν οι λίγοι, αλλά άκρως απαραίτητοι υγειονομικοί, που έχουν τεθεί σε αναστολή επειδή δεν έχουνε εμβολιαστεί», σημειώνοντας πως «δεν έγιναν οι απαραίτητες προσλήψεις για να καλυφθούν τα κενά».

Ο κ Βιτωράτος κατήγγειλε τις πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί διαχρονικά στην πρωτοβάθμια φροντίδα, κάνοντας λόγο για απορρύθμιση αντί μεταρρύθμισης. «Κάποια στιγμή θα πρέπει οι κυβερνήσεις να πάψουν να χρησιμοποιούν τον όρο μεταρρύθμιση…. Ό,τι έχει γίνει από το 2012 μέχρι σήμερα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα αποδείχθηκε στην ουσία απορρύθμιση» είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε πως «ο χειμώνας προβλέπεται δύσκολος. Εμείς είμαστε στην πρώτη γραμμή κι αποτελούμε βασικό πυλώνα της δημόσιας υγείας, ο οποίος δεν τυγχάνει της προσοχής των εκάστοτε κυβερνήσεων, τα τελευταία χρόνια».

Σύμφωνα με τον ίδιο «υπάρχουν πολλές ελλείψεις άλυτα οργανωτικά προβλήματα επί χρόνια, αλλά παρόλα αυτά, κάνουμε ό,τι μπορούμε να ανταποκριθούμε στις δύσκολες συνθήκες. Ήδη τα εμβολιαστικά κέντρα και τα κέντρα υγείας καλύπτουν όλη την επικράτεια» και υπογράμμισε ότι «εδώ και 6 με 7 χρόνια στη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας δεν υπάρχουν οργανογράμματα και οι εργαζόμενοι δεν γνωρίζουν ποια είναι η ιεραρχία … Δεν υπάρχει δομή και λειτουργία διοικητικού μοντέλου».

Αναφερόμενος στα Κέντρα Υγείας της περιφέρειας, είπε ότι κρατούν Θερμοπύλες αλλά είναι υποστελεχωμένα, ενώ ακόμη και όσα βρίσκονται στις πόλεις αντιμετωπίζουν έλλειψη γιατρών και ειδικοτήτων. «Ειδικά στην περιφέρεια όπου τα Κέντρα Υγείας είναι απομακρυσμένα και υποστελεχωμένα, οι εκεί εργαζόμενοι στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα, κρατάνε Θερμοπύλες. όμως, ακόμη και στα Κέντρα Υγείας στις πόλεις, υπάρχει υποστελέχωση λόγω έλλειψης γιατρών και ειδικοτήτων».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα