back to top
18.7 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

18.7 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Στη Μόσχα ο καγκελάριος Σολτς – Με απόσυρση δυνάμεων από τα σύνορα με Ουκρανία τον υποδέχεται ο Πούτιν

Διαβάστε επίσης

Με την αναδιάταξη δυνέμεων που είχαν αναπτυχθεί στα σύνορα με την Ουκρανία, υποδέχεται σήμερα στην Μόσχα ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν τον προερχόμενο από το Κίεβο, Γερμανό καγκελάριος Ολαφ Σολτς. Την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας επιβεβαίωσε το Κρεμλίνο κάνοντας λόγο για μια «φυσιολογική διαδικασία» και καταγγέλλοντας τη δυτική «υστερία» περί μιας υποτιθέμενης επικείμενης εισβολής στη χώρα αυτή από τη Μόσχα.

«Ανέκαθεν λέγαμε πως μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεων, (…) τα στρατεύματα θα επέστρεφαν στις βάσεις τους. Αυτό είναι που συμβαίνει εδώ, είναι η συνήθης διαδικασία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ.

Οι αναδιατάξεις των ρωσικών δυνάμεων δεν επιβεβαιώνονται, για την ώρα από δυτικές πηγές, ούτε η Ουκρανική ηγεσία είναι σε θέση να γνωρίζει το πραγματικό εύρος της μετακίνησης, ωστόσο ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, έσπευσε να δηλώσει ότι η Ουκρανία και οι Δυτικοί κατάφεραν να εμποδίσουν μια «κλιμάκωση» εκ μέρους της Ρωσίας. 

«Μαζί με τους εταίρους μας, καταφέραμε να εμποδίσουμε οποιαδήποτε νέα κλιμάκωση εκ μέρους της Ρωσίας», δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας  ότι  είναι πολύ νωρίς ακόμη για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει πραγματική μείωση των εντάσεων . «Η κατάσταση παραμένει τεταμένη, αλλά υπό έλεγχο», πρόσθεσε ο Κουλέμπα.

«Η Ρωσία κάνει συνεχώς κάθε είδους δήλωση και γι’ αυτό έχουμε ένα κανόνα: θα πιστέψουμε σε μια αποκλιμάκωση όταν θα έχουμε δει την αποχώρηση» των στρατευμάτων, πρόσθεσε.

Λίγη ώρα αργότερα και ο νότιος στρατιωτικός τομέας της Ρωσίας ανακοίνωσε πως οι δυνάμεις του έχουν αρχίσει να αποσύρονται από την Κριμαία και να επιστρέφουν στις βάσεις τους αφού ολοκλήρωσαν τα γυμνάσια στη χερσόνησο που κατέλαβε το 2014 η Ρωσία από την Ουκρανία .

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax, που επικαλείται τη διοίκηση του τομέα, κάποια στρατεύματα μετακινούνται σε βάσεις στις νότιες περιοχές της Ρωσίας Νταγκεστάν και Βόρεια Οσετία. Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014.

Έπειτα από εβδομάδες εντάσεων, η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη μιας αποχώρησης κάποιων από τα ρωσικά στρατεύματα που είχαν αναπτυχθεί κοντά στα ουκρανικά σύνορα και τώρα επιστρέφουν στις βάσεις τους. Και  δεν είναι τυχαίο ότι συμπίπτει με την  επικείμενη συνάντηση του καγκελαρίου Σολτς με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν , συνάντηση με ιδιαίτερη σημασία λόγω των προνομιακών σχέσεων του Βερολίνου την Μόσχα αλλά και των ενδείξεων ότι τόσο η Μόσχα όσο και το Κίεβο κινούνται προς έναν συμβιβασμό στο πεδίο.

Στο Κίεβο Γερμανός καγκελάριος εκτίμησε, μετά τη συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ότι «η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή» και ζήτησε από τη Μόσχα να κάνει «σαφή βήματα» για την αποκλιμάκωση της έντασης απειλώντας με «βαρύτατες συνέπειες» σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ταυτόχρονα όμως ο Γερμανός καγκελάριος έκανε και ένα βήμα προς τη Ρωσία, καθιστώντας σαφές ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν είναι στην ημερήσια διάταξη. «Το ζήτημα της ένταξης σε συμμαχίες πρακτικά δεν τίθεται καν σήμερα», είπε ο Σολτς. «Είναι μάλιστα ιδιόμορφο το γεγονός ότι η ρωσική κυβέρνηση καθιστά αντικείμενο μεγάλης πολιτικής αντιπαράθεσης κάτι, το οποίο δεν βρίσκεται καν στην ημερήσια διάταξη», είπε ο Σολτς.

Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος επανέλαβε τον στόχο ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ. Αλλά «δυστυχώς δεν εξαρτώνται όλα από εμάς», παραδέχτηκε ο Ζελένσκι, «πότε θα φτάσουμε εκεί, κανείς δεν το γνωρίζει, ούτε καν κάποια μέλη του ΝΑΤΟ». Επί της ουσίας, ο Σολτς παρέπεμψε στις καλένδες την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Αυτή θα είναι και η προσφορά του Γερμανού καγκελαρίου στον Ρώσο πρόεδρο κατά τη σημερινή τους συνάντηση στο Κρεμλίνο

Το σενάριο ενός αμοιβαίου συμβιβασμού για την αποτροπή της σύρραξης στην Ουκρανία πήρε μορφή χθες με όσα εκτυλίχθηκα στη Μόσχα, το Κίεβο και το Λονδίνο όπου ο πρέσβης της Ουκρανίας στο Λονδίνο Βαντίμ Πριστάικο δήλωσε  ότι «η Ουκρανία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υποχωρήσει από τη φιλοδοξία της να μπει στο ΝΑΤΟ προκειμένου να αποφύγει τον πόλεμο με τη Ρωσία». Μάλιστα ο δημοσιογράφος του BBC 5 Στέφεν Νόλαν τον ρώτησε εκ νέου αν όντως η υποχώρηση από την ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι κάτι που εξετάζει η Ουκρανία. Η απάντηση για δεύτερη φορά «έκρυβε» την λέξη “might”, δηλαδή «πιθανόν». Μόλις λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του, ξαναβγήκε στο BBC Breakfast αυτή τη φορά ανακαλώντας τη δήλωση, αφού προηγουμένως είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον του Κρεμλίνου, Για την ακρίβεια  ο Πριστάικο είπε πως οι δηλώσεις του παρερμηνεύτηκαν, διαβεβαίωσε εντούτοις πως το Κίεβο είναι έτοιμο για πολλές (άλλες) παραχωρήσεις.

Σχεδόν ταυτόχρονα στη Μόσχα, όλος ο πλανήτης μπόρεσε λοιπόν να δει on camera τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να ρωτά τον Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αν υπάρχει ελπίδα επίτευξης συμφωνίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλειά της ή αν η όλη υπόθεση σύρεται σε ατέρμονες διαπραγματεύσεις.

«Έχουμε ήδη προειδοποιήσει επανειλημμένως ότι δεν θα επιτρέψουμε ατελείωτες διαπραγματεύσεις σε θέματα που απαιτούν λύση σήμερα», απάντησε ο Λαβρόφ. Ως υπουργός Εξωτερικών όμως, πρόσθεσε, «πρέπει να πω ότι υπάρχουν πάντα ευκαιρίες. Άποψη μου είναι πως οι δυνατότητές μας απέχουν πολύ από το να έχουν εξαντληθεί. Σε αυτό το στάδιο, θα εισηγούμουν τη συνέχιση και την ενίσχυσή τους».

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Ρώσος πρόεδρος έχει εγκρίνει καταρχήν τις ανταπαντήσεις του υπουργείου Εξωτερικών προς τη Δύση σχετικά με τις ρωσικές αξιώσεις ασφαλείας.

Αθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα