back to top
22.5 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

22.5 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Π. Τσακλόγλου: Να μη μας απασχολεί η αυξημένη τιμή της ενέργειας, αλλά ο χρόνος που θα διαρκέσει, παραμένοντας σε τόσο υψηλά επίπεδα

Διαβάστε επίσης

02-03-2022

Την οικονομική αποτύπωση της εισβολής στην Ουκρανία, μετά την εκτίναξη του πληθωρισμού λόγω πανδημίας και άλλων αρνητικών επιδράσεων, που εκτόξευσαν τις τιμές σε πετρέλαιο, μέταλλα, σιτηρά και πρώτες ύλες, σχολίασε μεταξύ άλλων, ο Πάνος Τσακλόγλου.

Εκτίμησε ότι είναι ακόμη πρώϊμο να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις -παγκοσμίως- στα συγκεκριμένα αγαθά  εφιστώντας προσοχή όχι στο ράλι ανόδου της τιμής της ενέργειας, αλλά στη χρονική διάρκεια της κρίσης. «Να μας απασχολεί όχι η αυξημένη τιμή της ενέργειας, αλλά ο χρόνος διάρκειάς της, δηλαδή για πόσο διάστημα θα παραμείνει σε τόσο υψηλά επίπεδα» είπε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης στον Αθήνα 984 και στον Νίκο Καρούτζο.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΕ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ, ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΝΟΟΤΡΟΠΙΕΣ, ΑΙΤΙΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΕΦΚΑ

 Μιλώντας για τον ΕΦΚΑ, παραδέχθηκε πολλά προβλήματα στη διαδικασία απονομής συντάξεων, από τεχνολογικής, οργανωτικής και νομοθετικής πλευράς, παρά τις συχνές παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση λειτουργίας του.

Σε ερώτηση αν ήταν στη σωστή κατεύθυνση η ενοποίηση των Ταμείων ή έπρεπε να προηγηθεί ένα μεταβατικό στάδιο, εκτίμησε: «Αρχική πρόβλεψη ήταν η δημιουργία ενός ασφαλιστικού Ταμείου, στο οποίο σταδιακά, μετά τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, θα εντάσσοντο κι άλλα τμήματα των εργαζομένων. Αντ αυτού επελέγη κυρίως για πελατειακούς λόγους, η πολυδιάσπαση με τη δημιουργία πολλών, διαφορετικών ταμείων, που συνδέονται με την αναποτελεσματικότητα του συστήματος, αλλά και με πλήθος ανισοτήτων που δημιουργήθηκαν. Μετά τη συγκρότηση του ΕΦΚΑ με ενοποίηση 8 διαφορετικών Οργανισμών, εμφανίστηκαν προβλήματα λόγω πληθώρας λειτουργικών συστημάτων, με διαφορές τόσο στη νομοθεσία, όσο και στη νοοτροπία.

Από τη συγκρότηση του ΕΦΚΑ, έπρεπε να καταβληθεί προσπάθεια για την πραγματική του ενοποίηση, κάτι που δεν έγινε. Τώρα πλέον τα συστήματα άρχισαν να συνομιλούν και σταδιακά οδηγούμαστε σε απλούστευση της πολυδαίδαλη νομοθεσίας».

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΣΥΓΚΡΙΣΜΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΚΚΡΕΜΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΤΟΥΣ

Για τις εκκρεμείς συντάξεις τόνισε πως «το μόνο διαχρονικά συγκρίσιμο μέγεθος, είναι ο αριθμός των αποφάσεων απονομής τους σε επίπεδο ρεκόρ, για τα έως τώρα δεδομένα, την προηγούμενη χρονιά».
Κράτησε αποστάσεις από εκτιμήσεις ότι μέχρι τέλους του 2022 θα μπορούμε να παίρνουμε σύνταξη μέσα σε τρείς ημέρες, ενώ έθεσε ως προϋποθέσεις βελτίωσης «την ψηφιοποίηση των αρχείων (του ασφαλιστικού ιστορικού για το σύνολο των πολιτών), όπως και του υπολογιστικού κώδικα των αντιστοίχων διαδικασιών για τα διάφορα Ταμεία».
Ταυτόχρονα, δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη ταχείας απονομής, σημειώνοντας πως έχει βελτιωθεί στο τρίμηνο ο απαιτούμενος χρόνος ειδικά για περιπτώσεις δικαιούχων με ασφαλιστικό βίο σε ένα Ταμείο και δη ψηφιοποιημένο.

Η ΚΥΡΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΩΣ ΤΟ 2016 ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ-ΑΠΟ ΤΟ 2016 ΚΑΙ ΜΕΤΑ, ΟΠΩΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΕΦΚΑ

Σε σχέση με την ανακοίνωση του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων για λάθη στον υπολογισμό συντάξεων, ο κ Τσακλόγλου, παρέπεμψε στη διοίκηση του ΕΦΚΑ, με παραδοχή αστοχίας για μια περίπτωση, στην οποία οι υπολογισμοί έγιναν με το χέρι.
«Γενικά, ο υπολογισμός του συντάξιμου βίου γίνεται βάσει κανόνων. Η κύρια ασφάλιση για το διάστημα πριν από το 2016, ακολουθεί τους κανόνες του προηγούμενου Ταμείου και από το 2016 και μετά, σύμφωνα με τους ενιαίους κανόνες του ΕΦΚΑ» τόνισε.

Αναφορικά με τις συντάξεις χηρείας και τη διαφορετική αντιμετώπιση για τα χρόνια μέχρι το 2020 συγκριτικά με το επόμενο διάστημα, παρέπεμψε στην πρακτική της νομοθεσίας μέσω εγκυκλίων από την προηγούμενη κυβέρνηση «σε σαφέστατη αντίθεση με το Νόμο» όπως υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για τα επαγγελματικά Ταμεία και τη φορολόγηση των εφάπαξ, τόνισε ότι  αυτή συνιστά βασική αρχή. «Είτε θα φορολογηθούν οι καταβαλλόμενες εισφορές, είτε το αποτέλεσμά τους, δηλαδή το εισόδημα που θα πάρουμε αργότερα. Δεν γίνεται να είναι και τα δύο αφορολόγητα».
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης «δεν πρόκειται να φορολογηθούν ως ασφαλιστικές εταιρίες», ενώ προανήγγειλε έκδοση απόφασης στην κατεύθυνση αντιμετώπισης του ζητήματος και των όποιων στρεβλώσεων.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα