back to top
15.6 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

15.6 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ν. Γιατρομανωλάκης: Στην τελική ευθεία για την πιλοτική λειτουργία του ΑΚΡΟΠΟΛ που θα αναδεικνύει τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό

Διαβάστε επίσης

Για το φιλόδοξο έργο πιλοτικής λειτουργίας του Κέντρου Πολιτισμού και Δημιουργίας “Ακροπόλ” το οποίο εγκρίθηκε και εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα “Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020” του ΕΣΠΑ, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στην Μαρία Παύλου, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης. 

Πρόκειται για ένα έργο ύψους 3,7 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες που σχετίζονται με τη σωστή λειτουργία του χώρου με έδρα το αποκαταστημένο κτήριο του ιστορικού ξενοδοχείου Acropole Palace, στη λεωφόρο Πατησίων, ενός σημείου αναφοράς της κοσμικής Αθήνας το οποίο φιλοξένησε πολλές προσωπικότητες και κοινωνικές εκδηλώσεις της εποχής.

Όπως είπε, βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για το άνοιγμά του, μέχρι το τέλους του χρόνου, καθώς, ξεκινούν άμεσα οι διαγωνισμοί για την επίπλωση, τον εξοπλισμό τη φύλαξη και τη συντήρησή του. Απώτερος στόχος, να παραδοθεί στο κοινό ως ένας χώρος διεξαγωγής πολιτιστικών εκδηλώσεων και καλλιτεχνικών δράσεων και να αποτελέσει τη στέγη ενός διεθνούς εμβέλειας φορέα που θα ενισχύσει και θα προβάλλει Έλληνες δημιουργούς και καλλιτέχνες, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την πολιτιστική εξωστρέφεια της χώρας μας. 

«ΤΟ ΑΚΡΟΠΟΛ θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και άλλα πολιτιστικά και αρχιτεκτονικά σημεία ενδιαφέροντος στην ευρύτερη περιοχή, στην ενίσχυση του πολιτιστικού αποτυπώματος του άξονα της λεωφόρου Πατησίων και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των Αθηναίων και των επισκεπτών της πόλης», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Γιατρομανωλάκη, μεταξύ άλλων, θα φιλοξενεί στους χώρους του ένα σύνολο δράσεων που θα αλλάξουν την εικόνα της πόλης. Παρουσιάσεις, αφιερώματα, φεστιβάλ, δύο μόνιμες εκθέσεις ( για το έργο του Σωτήριου Μαγιάση, αρχιτέκτονα του Acropole Palace, και για τον ρόλο του κτηρίου στα ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά την εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973) καθώς και πολλές περιοδικές εκθέσεις οι οποίες θα εναλλάσσονται.

Εκεί θα πραγματοποιούνται και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα για το ευρύ κοινό όσο και για επιμέρους κοινά, η διοργάνωση των οποίων θα μπορεί να επεκταθεί και εκτός του κτηρίου, στους υπαίθριους χώρους του προαναφερθέντος πολιτιστικού τριγώνου. Επίσης θα υπάρχει καφέ στο ισόγειο ενώ στην ταράτσα του ΑΚΡΟΠΟΛ θα δημιουργηθούν εστιατόριο και μπαρ «έτσι ώστε αυτός ο χώρος να λειτουργήσει γενικότερα ως πόλος έλξης». 

Παράλληλα, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, ο υφυπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε στα δρώμενα που έχει σχεδιάσει στην πόλη το Εθνικό Θέατρο με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων. Συγκεκριμένα, ο θίασος της παράστασης «Ο Μπίντερμαν και οι Εμπρηστές» του Μαξ Φρις που παρουσιάζεται στην Εφηβική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, βγαίνει στο δρόμο και συναντά το κοινό, τραγουδά για την κοινωνία του σήμερα και τα δεινά της.

«Το δρώμενο θα ξεκινήσει στις 18:00 από την πλατεία Συντάγματος και στις 19:00 θα μεταφερθεί στην οδό Πανεπιστημίου, έξω από το θέατρο REX. Και, καθώς με τη δύση του ηλίου ο θίασος θα εισχωρήσει στο θέατρο για την προγραμματισμένη παράσταση, στην Ομόνοια, στις 19:45 το ιστορικό κτήριο Τσίλλερ θα φωταγωγηθεί. Όλα αυτά θα συνδεθούν και νοηματικά και με όσα βιώνουμε τον τελευταίο καιρό, την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και θα αποτελέσουν και ένα μήνυμα προς αυτή την κατεύθυνση», σημείωσε.

Άλλωστε, όπως πολύ εύστοχα επισήμανε  «το θέατρο εμπνέεται από τις ζωές μας,  από τα πάθη μας από τα μικρά και μεγάλα συμβάντα, τα ατομικά, τα συλλογικά και τα κοινωνικά». 

Τέλος, υπογράμμισε ότι με μια σειρά πρωτοβουλιών που προβάλουν τα δυνατά σημεία της Ελλάδας, παρέχονται  κίνητρα για την προσέλκυση  χολιγουντιανών παραγωγών που θα γυριστούν στη χώρα μας:

«Συνεργαζόμαστε και με το  Athens Film Office του Δήμου Αθηναίων προκειμένου να φέρουμε τέτοιες μεγάλες παραγωγές στη χώρα μας, όχι μόνο κινηματογραφικές αλλά και τηλεοπτικά γυρίσματα για μεγάλα κανάλια και πλατφόρμες όπως το Apple TV ή το HΒO. Επίσης, ιδρύουμε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και μια Κρατική Σχολή Οπτικοακουστικών Μέσων που θα δημιουργήσει μια νέα γενιά επαγγελματιών του κινηματογράφου.

Παράλληλα, μέσω του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, αναδεικνύουμε και ενισχύσουμε την ελληνική κινηματογραφία, κάτι που αποτελεί άλλωστε προτεραιότητα του Υπουργείο Πολιτισμού». 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα