back to top
22.2 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

22.2 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Αθ. Εξαδάκτυλος: Μειωμένοι όλοι οι δείκτες της πανδημίας

Διαβάστε επίσης

«Είναι μειωμένοι όλοι οι δείκτες, που αφορούν στην εξάπλωση της πανδημίας» δήλωσε στον Αθήνα 984, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος επικαλούμενος στοιχεία της εβδομαδιαίας αναφοράς στην Επιτροπή Ειδικών του Υπουργείου Υγείας, μέλος της οποίας είναι και ο ίδιος.

Όπως πρόσθεσε μιλώντας στον Γιάννη Παπαγεωργίου «σταδιακά μειώνονται τα κρούσματα, οι ημερήσιες νοσηλείες και η κάλυψη των κλινών στις ΜΕΘ. Σε καθοδική πορεία βρίσκεται κι ο αριθμός των θανάτων, αν και όχι αισθητά ακόμη. Ωστόσο, χαρακτηρίζεται υψηλός, επειδή αφορά συγκεκριμένες ομάδες. Ηλικιωμένους, ανεμβολίαστους και άτομα με συννοσηρότητες».

Εξηγώντας τα λεγόμενά του παρέπεμψε σε στατιστικά στοιχεία: «Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται κυρίως άτομα άνω των 60, με μέσον όρο ηλικίας τα 72 έτη.
Οι άνω των 60, έχουν εμβολιστεί σε ποσοστό 87% και από αυτή τη δεξαμενή προέρχεται το 40% όσων βρίσκονται στις ΜΕΘ. Από το 13% όσων είναι χωρίς εμβολιαστική κάλυψη προέρχεται το 60% των διασωληνωμένων.
Πρακτικά, αν όλοι οι άνω των 60 είχαν εμβολιαστεί, αντί για 360 ασθενείς στις ΜΕΘ, θα είχαμε 165. Αν δεν είχαν εμβολιαστεί όλοι οι άνω των 60, θα είχαμε 1650 στις ΜΕΘ και το Σύστημα Υγείας θα είχε καταρρεύσει. Συνεπώς, ο κίνδυνος εισαγωγής σε ΜΕΘ για τους άνω των 60 είναι ένας προς 10, αν μιλάμε για εμβολιασμένους».

*Σε σχέση με την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων τον Σεπτέμβριο, ο Πρόεδρος του ΠΙΣ εκτίμησε ότι αυτό δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι θα δούμε τότε να επανέρχονται τα περιοριστικά μέτρα, αλλά τέθηκε απλά ως χρονικό ορόσημο.
«Ο Σεπτέμβριος τέθηκε ως ορίζοντας, δε δίνουμε ραντεβού τον Σεπτέμβριο με κανέναν ιό. Αυτό γίνεται επειδή από το φθινόπωρο και μετά, ευνοούνται οι ιώσεις. Από 1ης Σεπτεμβρίου- εφόσον δεν συμβεί κάτι στο ενδιάμεσο διάστημα- θα γίνουν ανακοινώσεις προκειμένου να δούμε πώς θα πάνε τα παιδιά στα σχολεία και πώς θα κινηθούμε στη συνέχεια, ως κοινωνία» ήταν τα λόγια του.

*Για το νέο εμβόλιο είπε ότι ακόμα το περιμένουμε.

*Για την 4η δόση ή τη δεύτερη αναμνηστική, έκανε λόγο για «γενικότερη διστακτικότητα», επισημαίνοντας πως «όσοι τη χρειάζονται, καλό είναι να την κάνουν».
Επιπρόσθετα σημείωσε ότι «Δεν αποκλείεται να τροποποιηθεί η χρήση των εμβολίων μέχρι τότε και να μην είναι τόσο γενική, αλλά περισσότερο εξατομικευμένη. Δηλαδή, να γίνεται σε συνεργασία με τον γιατρό και θα υπολογίζονται κάποιες παράμετροι…
Εκτός αν προκύψει ενδιαμέσως το πολυδύναμο εμβόλιο, οπότε θα οδηγηθούμε σε ένα ετήσιο εμβόλιο όπως της γρίπης. Πρέπει όμως -και σε αυτή την περίπτωση- να εξετάσουμε τη μορφή που θα έχει τότε ο ιός  και ποιους θα αφορά».

Συμπυκνώνοντας, υπογράμμισε πως ο ιός δεν προειδοποιεί τι θα κάνει και θα ζήσουμε μαζί του όπως με τόσους άλλους ιούς.

Χαρακτήρισε δε αδιανόητη επιλογή το lockdown στην Κίνα και απάνθρωπα τα μέτρα που εφαρμόζονται.
«Εδώ, συμβαίνουν δύο πράγματα. Είτε είναι εμβολιασμένοι με εμβόλια εγχώριας παραγωγής μικρότερης αποτελεσματικότητας και διάρκειας, είτε για κάποιο λόγο έχει επιλεγεί μια πολιτική μηδενικής παρουσίας της covid, ειδικά τώρα που επικρατεί η μετάλλαξη όμικρον με χαρακτηριστικά αυξημένης μεταδοτικότητας» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Εξαδάκτυλος.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα