back to top
25 C
Athens
Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

25 C
Athens
Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

Τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου

Διαβάστε επίσης

H επικίνδυνη κλιμάκωση στη σύγκρουση Μόσχας – Δύσης μετά την απόφαση δύο ελεγχόμενων από τη Ρωσία περιοχών της Ανατολικής Ουκρανίας να προκηρύξουν από τις 23 ως τις 27 Σεπτεμβρίου δημοψηφίσματα, οι ιταλικές εκλογές και η ανησυχία στην Ευρώπη είναι μερικά από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο.

Στην Ουκρανία: Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα απευθυνθεί σήμερα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι την ώρα που κλιμακώνεται επικίνδυνα η σύγκρουση της Μόσχας με τη Δύση μετά την απόφαση δύο ελεγχόμενων από τη Ρωσία περιοχών της Ανατολικής Ουκρανίας να προκηρύξουν από τις 23 ως τις 27 Σεπτεμβρίου δημοψηφίσματα για την ένωσή τους με τη Ρωσία αναφέρει ο Guardian. Η κίνηση αυτή γίνεται μετά τις υποχωρήσεις των ρωσικών στρατευμάτων στη βορειοανατολική Ουκρανία και με τον πρόεδρο Πούτιν να εξετάζει ποια θα είναι η επόμενη κίνησή του.

Εκτός από τις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ, δημοψηφίσματα με το ίδιο ερώτημα αναμένεται να ανακοινώσουν οι περιφέρειες της Χερσώνας και της Ζαπορίζιε. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές ακόμη χώρες έχουν ανακοινώσει ότι δεν θα αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων αυτών.

Από την πλευρά του Κρεμλίνου, γίνεται έτσι ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα προς την κατεύθυνση της μετατροπής της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» σε ολοκληρωτικό πόλεμο. Κάτι που, με τη σειρά του, θα ανοίξει τον δρόμο για την κήρυξη επιστράτευσης και την αποστολή στο μέτωπο νέων δυνάμεων, οι οποίες θα ενισχύσουν τις αποδεκατισμένες και αποδυναμωμένες μονάδες που βρίσκονται εκεί, συχνά υποχωρώντας απέναντι στην αντεπίθεση των Ουκρανών – όπως συνέβη στο Ιζιούμ και άλλες περιοχές του Χαρκόβου, ενδεχομένως και σε ένα χωριό του Λουγκάνσκ, που μέχρι χθες ελεγχόταν πλήρως από τους Ρώσους.

Τις επικείμενες εξελίξεις επιβεβαίωσε, εμμέσως πλην σαφώς, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών. «Από την αρχή εξακολουθούμε να λέμε ότι οι λαοί των συγκεκριμένων περιοχών θα πρέπει να αποφασίσουν για το μέλλον τους» είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ μιλώντας στην κρατική τηλεόραση και απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.

«Το Ντονμπάς επιστρέφει στην πατρίδα» δήλωσε ο Ντένις Πουσίλιν, επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ. Ο ίδιος, σε μήνυμά του προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν το οποίο ανάρτησε στο Διαδίκτυο έγραψε: «Σας ζητώ, το συντομότερο δυνατό, στην περίπτωση θετικής ετυμηγορίας στο δημοψήφισμα – κάτι για το οποίο δεν έχουμε αμφιβολία – να δεχθείτε τη Λαϊκή Δημοκρατία ως τμήμα της Ρωσίας». «Είμαι βέβαιος ότι η ρωσική ηγεσία θα αποδεχθεί τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος» τόνισε από την πλευρά του και ο διορισμένος από τη Μόσχα κυβερνήτης της Χερσώνας, Βλαντίμιρ Σάλντο, κάνοντας λόγο για «θρίαμβο της ιστορικής δικαιοσύνης».

Από την πλευρά τους, τόσο η κυβέρνηση της Ουκρανίας όσο και οι σύμμαχοί της καταδίκασαν τα σχεδιαζόμενα δημοψηφίσματα και την προσάρτηση εδαφών στη Ρωσία. «Η Ρωσία υπήρξε και παραμένει ένας επιτιθέμενος, ο οποίος κατέχει παράνομα τμήματα της ουκρανικής γης. Η Ουκρανία έχει κάθε δικαίωμα να απελευθερώσει τα εδάφη της και να συνεχίσει να τα απελευθερώνει, οτιδήποτε και αν λέει η Ρωσία» δήλωσε χαρακτηριστική ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

Στην Ιταλία: Τo δεξιό μπλοκ θα συμφωνήσει εύκολα στις σημαντικές πολιτικές προτεραιότητες εφόσον κερδίσει τις εκλογές της Κυριακής, διαβεβαίωσε χθες η Τζόρτζια Μελόνι, αναφερόμενη στη συμμαχία του κόμματός της, Αδέλφια της Ιταλίας, με τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και τη Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ηδη υπάρχει ευρεία συναίνεση για την εφαρμογή φοροελαφρύνσεων και την πάταξη της παράτυπης μετανάστευσης, πρόσθεσε αναφέρει η Stampa.

Τα τρία κόμματα έχουν ωστόσο διαφωνήσει αρκετές φορές τελευταία σε θέματα ενεργειακής και εξωτερικής πολιτικής, η μετεκλογική ενότητά τους είναι λοιπόν αμφίβολη. Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν, τα Αδέλφια της Ιταλίας αποσπούσαν στην πρόθεση ψήφου 25% έναντι 13% υπέρ της Λέγκας και 7% υπέρ του Φόρτσα Ιτάλια, ενώ το κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα αποσπούσε 22%.

Τέσσερα εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες στην Ιταλία, η Ευρώπη δεν κρύβει την ανησυχία της για το προδιαγραφόμενο εκλογικό αποτέλεσμα αναφέρουν οι FT. Ενα ηχηρό «όχι στους μεταφασίστες» είπαν οι γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες υποδεχόμενοι προχθές στην έδρα τους στο Βερολίνο τον Ενρίκο Λέτα, τον επικεφαλής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD). Ο Λέτα συναντήθηκε και με τον γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς, εκείνος που ανέλαβε να μεταφέρει ωστόσο το μήνυμα ήταν ο συμπροεδρεύων του SPD Λαρς Κλίνγκμπεϊλ: οι ιταλικές εκλογές δεν θα κρίνουν μόνο τον επόμενο ηγέτη της χώρας αλλά και τη μελλοντική κατεύθυνση της Ευρώπης, και «θα ήταν ένα πραγματικά σημαντικό σημάδι αν κέρδιζε ο Ενρίκο Λέτα και όχι η Τζόρτζια Μελόνι, η οποία ηγείται ενός μεταφασιστικού κόμματος και θα οδηγούσε την Ιταλία στη λάθος κατεύθυνση», προς τον Βίκτορ Ορμπαν και τους «αντιδημοκρατικούς» ομοϊδεάτες του. Η ίδια η Μελόνι, βέβαια, επιμένει πως η ιταλική Δεξιά «έχει παραδώσει τον φασισμό στην Ιστορία εδώ και δεκαετίες». Μόλις χθες, ωστόσο, το κόμμα της, τα Αδέλφια της Ιταλίας (FdL), υποχρεώθηκαν να διαγράψουν έναν υποψήφιό τους στον Ακράγαντα της Σικελίας που είχε κατά το παρελθόν εκθειάσει τον Αδόλφο Χίτλερ.

Για Ιράν: Την ανησυχία του για τη βίαιη καταστολή, από τις Αρχές του Ιράν, των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας για τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών, εξέφρασε χθες ο ΟΗΕ, κάνοντας λόγο για «χρήση πραγματικών σφαιρών» και δακρυγόνων εναντίον των διαδηλωτών αναφέρουν οι Times. Πληροφορίες μιλούσαν χθες για τουλάχιστον πέντε νεκρούς στο ιρανικό Κουρδιστάν, περιοχή από όπου καταγόταν η Αμινί. Από την πλευρά τους, οι ιρανικές Αρχές έκαναν λόγο για τρεις νεκρούς διαδηλωτές, επιχείρησαν ωστόσο να θολώσουν τα νερά χαρακτηρίζοντας τις συνθήκες του θανάτου τους «ύποπτες». Παράλληλα, ο κυβερνήτης της Τεχεράνης κατηγόρησε ξένους πράκτορες για υποκίνηση της βίας στην ιρανική πρωτεύουσα, ανακοινώνοντας τη σύλληψη «πολιτών τριών ξένων χωρών» στη διάρκεια συγκεντρώσεων τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη.

Για Πελόζι – Αρμενία: Η δεύτερη παρέμβαση της Νάνσι Πελόζι, μετά την πρόσφατη επίσκεψη στην Ταϊβάν, που εκδηλώθηκε με τη – μάλλον ξαφνική – μετάβασή της στην Αρμενία και τη στήριξη που της πρόσφερε κατά του Αζερμπαϊτζάν, δεν χωράει αμφιβολία ότι συνιστά μια «σφήνα» στα πλευρά της ήδη πληγωμένης Ρωσίας. Οπως και προσωπικά του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος πλήρωσε τόσο την τακτική των ίσων αποστάσεων που τήρησε απέναντι στο Ερεβάν και το Μπακού και σε αυτόν τον γύρο των συγκρούσεων όσο και την αδυναμία της χώρας του να παρέμβει αποφασιστικά, καθώς μοιάζει να έχει εγκλωβιστεί στον «βούρκο» της Ουκρανίας. Πρακτικά, όπως σημειώνει το Politico, οι αμερικανικές σημαίες με τις οποίες χιλιάδες άνθρωποι υποδέχθηκαν την πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ – μέσα στην απόγνωσή τους απέναντι στους υπέρτερους στρατιωτικά Αζέρους, που έχουν τη στήριξη της Τουρκίας, προς την οποία επίσης εστάλη ένα (ακόμη) μήνυμα – «περιείχαν ένα σημαντικό πολιτικό μήνυμα για τις πολιτικές συγκλίσεις της χώρας». Κι αυτό, όπως εξηγεί, διότι «επί χρόνια η Αρμενία είχε επιλέξει να είναι ένας στρατηγικός σύμμαχος του Κρεμλίνου, όμως πολλοί σήμερα αμφισβητούν ανοιχτά το κατά πόσο η Μόσχα είναι σε θέση να λειτουργήσει ως εγγυήτρια της ασφάλειάς της απέναντι στο Αζερμπαϊτζάν

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα