back to top
14.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

14.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η. Κοθρά: Θετικό βήμα η συγκρότηση 12 νέων Γραφείων της ΕΛΑΣ -και με γυναίκες- για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας

Διαβάστε επίσης

27-09-2022

Εκρηκτικές διαστάσεις έχει πάρει πλέον το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης. Νέες υποθέσεις και ανατριχιαστικές λεπτομέρειες έρχονται στο φως, με τα θύματα -στην πλειονότητά τους- να είναι γυναίκες, έφηβοι, παιδιά, ΑμεΑ, ακόμα και βρέφη.

Σχεδόν καθημερινά καταγγέλλονται νέα κρούσματα ή αποκαλύπτονται με τραγικό τρόπο όταν η κατάσταση έχει οδηγηθεί στο απροχώρητο ακόμα και στο έγκλημα, όπως δείχνει και η ίδρυση 12 νέων Γραφείων Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας σε ολόκληρη τη χώρα. Τα δύο εξ’ αυτών στην Αττική, ένα στη Θεσσαλονίκη και τα υπόλοιπα εννέα στις μεγάλες πόλεις.

Η Ηλιάδα – Ευαγγελία Κοθρά, ιδρύτρια του Living Postcards και της καμπάνιας DONT ACCEPT IT κατά της ενδοοικογενειακής βίας, μίλησε στον Αθήνα 984 και στη Μαργαρίτα Μυτιληναίου για την αυξανόμενη έξαρση της παραβατικότητας αυτού του είδους, αλλά και για τα νέα αντιμετώπιση από πλευράς ΕΛΑΣ.

Δίνοντας ενδεικτικά μια τάξη μεγέθους για την έκταση του φαινομένου, αναφέρθηκε σε 6 χιλιάδες περιπτώσεις από την αρχή του 2022.

«Οι αριθμοί πραγματικά σοκάρουν. Υπάρχουν ήδη έξι χιλιάδες περιστατικά απο την αρχή της φετινής χρονιάς, αλλά μπορεί να είναι πολύ περισσότερα, δεδομένου ότι δεν καταγγέλλονται όλα, ούτε και τα θύματα φτάνουν να ζητήσουν βοήθεια μετά τις βιαιοπραγίες σε βάρος τους» όπως είπε.

Η ενδοοικογενειακή βιαιοπραγία δεν είναι όμως κάτι που συμβαίνει μόνον στις μεγάλες πόλεις. Κόβει σαν μαχαίρι τις ανάσες των ανίσχυρων θυμάτων, ακόμη και το νήμα της ζωής τους, σε κάθε γωνιά των διαμερισμάτων και των σπιτιών, σε κάθε σημείο της επικράτειας, απ άκρη σε άκρη της χώρας. Από την Ορεστιάδα, την Ξάνθη, την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή ως την Κρήτη και τα άλλα νησιά μας.

«Είναι αλήθεια πως συμβαίνουν πολλά και στις πιο μικρές, απομακρυσμένες πόλεις και χωριά…Είναι όμως θετικό βήμα ότι συγκροτούνται 12 νέα Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας της ΕΛΑΣ με ειδικά εκπαιδευμένους αστυνομικούς -σε ποσοστό 5% γυναίκες- ώστε να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά, αλλά και με την απαιτούμενη ευαισθησία, τους πολίτες που κάνουν τις καταγγελίες για κακοποιητικές συμπεριφορές. Επιπροσθέτως, καθένα από τα συγκεκριμένα Γραφεία θα διαθέτει περιπολικό για προσαγωγές και συλλήψεις, βασική προϋπόθεση για να ολοκληρώνονται εγκαίρως οι υποθέσεις και η διαδικασία των συλλήψεων. Η ΕΛΑΣ έχει κάνει βήματα και όλοι θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα υπάρξει ένα πολύ καλό, θετικό αποτέλεσμα. γιατί άνθρωποι σωστά εκπαιδευμένοι, είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να συμβεί σε μια γυναίκα που ζητά βοήθεια και να ξεπεράσει την καχυποψία ότι η αστυνομία δεν μπορεί να τις καταλάβει» συμπλήρωσε η  Ηλιάδα – Ευαγγελία Κοθρά.

Για την ίδια, μετά και την ολοκλήρωση του project που ανέλαβε είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να είμαστε όλοι αλληλέγγυοι. «Να έχουμε το νου μας, να στεκόμαστε ο ένας στον άλλον, χωρίς να αμφισβητούμε τους ανθρώπους που μας λένε ότι αντιμετωπίζουν μια δύσκολη κατάσταση».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα