back to top
15.6 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

15.6 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Σ. Κωφίδης: Ο πλούτος που απορρέει από το ποδόσφαιρο θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση της πείνας και της φτώχειας σε όλον τον πλανήτη

Διαβάστε επίσης

Ο βετεράνος πλέον άσος του ποδοσφαίρου, Σάββας Κωφίδης, το 1994, ήταν ένας εκ των 23ων ποδοσφαιριστών που είχε επιλέξει ο Αλκέτας Παναγούλιας να ζήσουν το «αμερικανικό όνειρο» της συμμετοχής στο Παγκόσμιο Κύπελλο, στις ΗΠΑ, με τη φανέλα της Εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου.

Πλέον, ως συντονιστής των ακαδημιών του ΟΦΗ, επιβλέπει ένα πρόγραμμα που αφορά στην εκπαίδευση των νεαρών ποδοσφαιριστών.

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην Ελευθερία Κουμάντου, κατέθεσε τις απόψεις του σχετικά με την εξέλιξη του ποδοσφαίρου, από τότε μέχρι και σήμερα και σχολίασε το υπερθέαμα των 200 δισ. δολαρίων του αμφιλεγόμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ, κάνοντας λόγο καπήλευση του αθλήματος το οποίος, όπως είπε, έχει εξελιχθεί σε προϊόν εκμετάλλευσης.

«Το ποδόσφαιρο είναι το πιο λαοφιλές άθλημα, ίσως και από τα πιο θεαματικά. Λόγω της λαοφιλίας του, έχει τεράστια δύναμη ως μέσο αντίστασης ενάντια στη φτώχεια ή στους πολέμους και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί υπέρ της καταπολέμησης των κοινωνικών, ταξικών και φυλετικών ανισοτήτων. Θα μπορούσε ακόμα και να απενοχοποιήσει την οποιασδήποτε μορφής διαφορετικότητα. Όμως, τελικά έχει εξελιχθεί σε ένα προϊόν εκμετάλλευσης. Η εμπορευματοποίησή του έχει φτάσει στο αποκορύφωμα. Πλέον η αντίσταση των ποδοσφαιριστών απέναντι στα κακώς κείμενα είναι μηδαμινή και φωνές όπως του Σώκρατες ή του Καντονά ακούγονται όλο και λιγότερο. Η πλειοψηφία ασχολείται με το ποδόσφαιρο περισσότερο ως κερδοφορία παρά ως ένα άθλημα το οποίο θα έπρεπε να προάγει πολιτισμό, αξίες αλλά και θέαμα ως μορφή τέχνης», τόνισε.

Σχετικά με τη συζήτηση που έχει ανοίξει γύρω από το Μουντιάλ του Κατάρ και τις καταγγελίες ότι έχει ”πατήσει” επάνω σε χιλιάδες νεκρούς εργάτες κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας των αθλητικών χώρων, σχολίασε: «Το ποδόσφαιρο ως άθλημα δεν ευθύνεται για όσα έχουν συμβεί. Η ευθύνη βαρύνει εκείνους που το καπηλεύονται μεταξύ των οποίων και τους ανθρώπους της FIFA οι οποίοι δεν πραγματοποίησαν την παραμικρή έρευνα για όλα αυτά τα ζητήματα που αμαυρώνουν την εικόνα του Μουντιάλ. Αντιθέτως, ασχολούνται μόνο με το πως θα κερδίσουν περισσότερα χρήματα».

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, ξοδεύτηκαν περισσότερα από 200 δισ. για τη διοργάνωσή του Παγκοσμίου Κυπέλλου, τη στιγμή που υπάρχουν άνθρωποι σε όλον τον πλανήτη οι οποίοι διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας.

«Όλος αυτός ο απέραντος πλούτος που απορρέει από το ποδόσφαιρο θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση της πείνας και της φτώχειας σε όλον το πλανήτη. Δυστυχώς, το μόνο που συμβαίνει αυτή τη στιγμή είναι να μην ”ανοίγει μύτη” παρά το γεγονός ότι χύθηκε αίμα για το Μουντιάλ του Κατάρ. Ακόμα και ο ίδιος ο πρόεδρος της FIFA ευαισθητοποιήθηκε υποκριτικά προβαίνοντας σε τραγικές δηλώσεις, σχετικά με τους θανάτους μεταναστών στα έργα του Κατάρ. Φυσικά είμαστε υπέρ της προόδου του ποδοσφαίρου αλλά θα πρέπει να βλέπουμε και τι συμβαίνει στην κοινωνία», επισήμανε.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα