back to top
18.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

18.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Παρέλυσε η Γαλλία για το συνταξιοδοτικό – Η δεύτερη προσπάθεια Μακρόν για μεταρρύθμιση

Διαβάστε επίσης

Τρένα ακινητοποιημένα, σχολεία κλειστά και προβλήματα στη λειτουργία πολλών επιχειρήσεων , φόβοι για εκτεταμένη διακοπή ηλεκτροδότησης : αυτή είναι η σημερινή εικόνα στη Γαλλία καθώς οι εργαζόμενοι απεργούν σε μια προσπάθεια να ανατρέψουν την σχεδιασθείσα μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού που προβλέπει την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια.

Η σημερινή ημέρα απεργίας σε εθνικό επίπεδο και οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας αποτελούν ένα κρίσιμο τεστ για τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος υποστηρίζει ότι το σχέδιο μεταρρύθμισης είναι ζωτικής σημασίας για να εξασφαλίσει ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα δεν θα καταρρεύσει.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Γάλλοι ψηφοφόροι απορρίπτουν στην πλειοψηφία τους το σχέδιό του.

“Δεν υπάρχει τίποτα καλό σε αυτή τη μεταρρύθμιση”, λέει η Ροζέν Κρος από τις Κάννες της νότιας Γαλλίας καθώς ετοιμάζεται μαζί με άλλους εκπαιδευτικούς να απεργήσουν κρατώντας πλακάτ με το σύνθημα “Όχι στα 64”.

Η πρόκληση για τα συνδικάτα στη Γαλλία, που είναι πολύ πιο ανίσχυρα σε σχέση με το παρελθόν, είναι αν θα μπορέσουν να μετατρέψουν αυτή την αντίθεσή τους στη μεταρρύθμιση –και την λαϊκή οργή για την κρίση με την αύξηση του κόστους διαβίωσης– σε μια μαζική κοινωνική διαμαρτυρία, η οποία θα διαρκέσει και μετά τη σημερινή μέρα και εν τέλει θα αναγκάσει την κυβέρνηση να υποχωρήσει.

“Το ζήτημα των συντάξεων διοχετεύει όλη τη δυσαρέσκεια. Σήμερα θα είναι ημέρα πολύ μεγάλων κινητοποιήσεων”, δήλωσε στο Public Senat TV ο Φιλίπ Μαρτινέζ, ο ηγέτης του σκληροπυρηνικού συνδικάτου CGT.

Για τον Μακρόν, αυτό που διακυβεύεται είναι τα διαπιστευτήριά του ως μεταρρυθμιστή –τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και με τους εταίρους του στην ΕΕ, καθώς και η διατήρηση του ελέγχου των δημοσίων δαπανών.

Η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια και η παράταση της περιόδου καταβολής των εισφορών θα αποδώσουν άλλα 17,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσιες συνταξιοδοτικές εισφορές επιτρέποντας στο σύστημα να ισορροπήσει μέχρι το 2027, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Εμπορίου.

Τα συνδικάτα υποστηρίζουν ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να διασφαλίσουν το συνταξιοδοτικό σύστημα όπως η φορολόγηση των πολύ πλουσίων ή η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών ή εκείνων των εύπορων συνταξιούχων.

“ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΝ ΤΗ ΧΩΡΑ;”

Τα συνδικάτα έχουν χαρακτηρίσει τη σημερινή ημέρα σημείο εκκίνησης με περισσότερες απεργίες και διαδηλώσεις να έπονται.

“Αυτό που κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει, και ακόμη και τα συνδικάτα δεν γνωρίζουν, είναι αν ο γαλλικός λαός είναι αρκετά οργισμένος ώστε να…μπλοκάρει τη χώρα”, εκτιμά ο καθηγητής της Sciences Po, ο Μπρουνό Παλιέ.

Το σχέδιο μεταρρύθμισης θα κατατεθεί προς ψήφιση στη βουλή, όπου ο Μακρόν έχει χάσει την απόλυτη πλειοψηφία αλλά ευελπιστεί στην υπερψήφισή του με τη στήριξη των συντηρητικών.

Η κυκλοφορία των δημόσιων μέσων μεταφοράς διαταράχτηκε πολύ σήμερα ενώ προβλήματα παρατηρούνται και στις γραμμές της υπερταχείας TGV.

Επιπλέον, δεν πραγματοποιούνται παρά ελάχιστα ή και σχεδόν καθόλου δρομολόγια τοπικών ή περιφερειακών τρένων, σύμφωνα με την διαχειρίστρια εταιρεία των γαλλικών σιδηροδρόμων SNCF.

Περίπου επτά στους δέκα εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα έχουν δηλώσει ότι θα απεργήσουν, σύμφωνα με το σωματείο τους.

Απεργίες έχουν προγραμματιστεί και στον τομέα του ηλεκτρισμού.

Η παροχή ενέργειας μειώθηκε σε οκτώ πυρηνικούς αντιδραστήρες και σε κάποια εργοστάσια υδροηλεκτρικής ενέργειας εξαιτίας της απεργίας, σύμφωνα με την γαλλική εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας EDF.

Ο επικεφαλής της TotalEnergies Πατρίκ Πουγιάν είπε ότι μια ημέρα απεργίας και διαδηλώσεων δεν θα παρεμποδίσει τη λειτουργία των διυλιστηρίων, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει αν διαρκέσουν οι απεργίες.

Περίπου το 20% των πτήσεων από το αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού ακυρώνονται και οι αεροπορικές εταιρείες προειδοποιούν για καθυστερήσεις.

Ακόμα και ενώσεις μαθητών λυκείου αναμένεται να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις εμποδίζοντας την πρόσβαση σε ορισμένα σχολεία.

Ο Μακρόν πάντως και πολλοί από τους υπουργούς του θα βρίσκονται σήμερα στη Βαρκελώνη για συνάντηση με την ισπανική κυβέρνηση.

Είναι η δεύτερη φορά από τότε που ανέβηκε στην εξουσία το 2017, ο Εμανουέλ Μακρόν που βρίσκεται αντιμέτωπος με πολύ έντονη διαμαρτυρία για το θέμα των συντάξεων. Μετά τις διαδηλώσεις – στα τέλη του 2019 και στις αρχές του 2020 – κατά του σχεδίου του για ένα καθολικό συνταξιοδοτικό σύστημα, το οποίο τελικά εγκαταλείφθηκε, τώρα είναι η αύξηση της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 έτη που δημιουργεί αντιδράσεις μεγάλης έντασης.

Οκτώ κύρια εργατικά συνδικάτα και πέντε κινήματα νεολαίας έχουν καλέσει σήμερα σε πανεθνικές διαδηλώσεις και γενική απεργία εναντίον του νέου σχεδίου μεταρρύθμισης που παρουσίασε πριν από εννέα ημέρες  η κυβέρνηση.

Σε αυτή την δεύτερη  προσπάθεια του Μακρόν να μεταρρυθμίσει το συνταξιοδοτικό οι αλλαγές συνοψιζονται  σε δέκα άρθρα. Ακολουθούν τα κύρια μέτρα:

  • Η νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης θα αυξηθεί σταδιακά στα 64 έτη έως το 2030, σε σύγκριση με την τρέχουσα ηλικία των 62 ετών
  • ο χρόνος εισφοράς που απαιτείται για τη λήψη πλήρους σύνταξης θα αυξηθεί σταδιακά σε 43 έτη από το 2027
  • οι εργαζόμενοι με “μακρά σταδιοδρομία εργασίας” θα μπορούν ακόμη να επωφεληθούν από την πρόωρη συνταξιοδότηση μεταξύ των ηλικιών 58 και 62 ετών,
  • η μεταρρύθμιση θα θέσει τέρμα στα κυριότερα ειδικά καθεστώτα- αυτό αφορά τα συνταξιοδοτικά ταμεία των βιομηχανιών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου (IEG), τη RATP, τους υπαλλήλους των συμβολαιογράφων, την Banque de France, καθώς και τα μέλη του Οικονομικού, Κοινωνικού και Περιβαλλοντικού Συμβουλίου (CESE),
  • την καθιέρωση ενός “δείκτη ηλικιωμένων”, στόχος του οποίου είναι να “αντικειμενικοποιήσει” τη θέση των έμπειρων εργαζομένων στις επιχειρήσεις για την “προώθηση ορθών πρακτικών”- υποχρεώνει τις επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον 300 άτομα να δημοσιεύουν, από την 1η Νοεμβρίου, “δείκτες παρακολούθησης” σχετικά με την πολιτική που εφαρμόζεται για την πρόσληψη και τη διατήρηση στην εργασία των ηλικιωμένων ατόμων,
  • Η εκτελεστική εξουσία επιδιώκει να καθιερώσει μια ελάχιστη σύνταξη για όλους τους σημερινούς και μελλοντικούς συνταξιούχους με πλήρη επαγγελματική σταδιοδρομία, ύψους 100 ευρώ το μήνα από την 1η Σεπτεμβρίου 2023. Αυτό σημαίνει ότι ένας εργαζόμενος που έχει εργαστεί για τον κατώτατο μισθό σε όλη του τη ζωή θα λαμβάνει σύνταξη γήρατος 1.200 ευρώ το μήνα ή το 85% του καθαρού κατώτατου μισθού.
  • Πηγή: Le Monde
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα