back to top
16.6 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

16.6 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Ε. Δέδε: Οι ‘’Συνήγοροι για τα Ζώα Ελλάδος’’ είναι εδώ για να επαγρυπνούν για τη νομική προστασία των ζώων

Διαβάστε επίσης

Με στόχο την κάλυψη των αναγκών νομικής υποστήριξης υποθέσεων που αφορούν στην προστασία των ζώων, δημιουργήθηκε πρόσφατα ένα ειδικό δίκτυο δικηγόρων με την ονομασία «Συνήγοροι για τα ζώα Ελλάδος», μια ιδέα η οποία γεννήθηκε από την ομάδα του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Dogs’ Voice.

Πλέον, πολίτες και φιλοζωικές οργανώσεις θα μπορούν να υποβάλουν αίτημα παροχής νομικής βοήθειας και να λάβουν δωρεάν καθοδήγηση αλλά και δικαστική εκπροσώπηση σε υποθέσεις κακοποίησης ζώων,  που δυστυχώς συναντάμε συχνά γύρω μας, μέσω ενός εξειδικευμένου δικτύου δικηγόρων.

«Λαμβάνουμε καθημερινά εκατοντάδες μηνύματα είτε από πολίτες οι οποίοι χρειάζονται νομική καθοδήγηση είτε από οργανώσεις οι οποίες δεν διαθέτουν πόρους και θέλουν  βοήθεια προκειμένου να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για να υπερασπιστούν τα ζώα. Γι αυτό αναλάβαμε αυτή την πρωτοβουλία με στόχο να ανεβάσουμε το επίπεδο παροχής νομικών υπηρεσιών αναφορικά με την προστασία των ζώων στην Ελλάδα. Να  αξιοποιήσουμε δικηγόρους που έχουν ήδη γνώση του αντικειμένου, να καταρτίσουμε σχετικά όσους το επιθυμούν,  με απώτερο στόχο να μπορέσουμε να εκπροσωπήσουμε τα ζώα με έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο βοηθώντας έτσι και τη Νομολογία να εξελιχθεί,  να βγαίνουν  καλύτερες αποφάσεις και κυρίως να προστατευτούν τα ζώα», ανέφερε η ιδρύτρια του Dogs’ Voice , του  μη κερδοσκοπικού οργανισμού που στηρίζει το έργο 130 φιλοζωικών οργανώσεων σε όλη την Ελλάδα, Έλενα Δέδε, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην  Μαργαρίτα Μυτιληναίου.

Επίσης, σημείωσε ως ιδιαιτέρως σημαντικό το ότι γεγονός ότι  παράλληλα με την  πρωτοβουλία ‘’Συνήγοροι για τα Ζώα Ελλάδος’’, έχει δημιουργηθεί και το πρώτο Εργαστήριο Δικαίου των Ζώων με συμμετοχή 78 φοιτητών και 12 καθηγητών των τριών Νομικών Σχολών της χώρας.

 «Για πρώτη φορά, εισάγεται το Δίκαιο Προστασίας των Ζώων  στο ελληνικό πανεπιστήμιο ως ερευνητικό αντικείμενο. Όσοι συμμετέχουν, θα ερευνούν  επίκαιρα ζητήματα του Δικαίου Προστασίας των ζώων και θα τα καταθέσουν στο τέλος του χρόνου στην Ελληνικό Κοινοβούλιο. Είναι μια τεράστια προσφορά στην επιστήμη του Δικαίου αλλά και στα ίδια τα ζώα. Οι ‘’Συνήγοροι για τα Ζώα Ελλάδος’’ είναι εδώ για να επαγρυπνούν για την νομική προστασία των ζώων», επισήμανε.

Και μπορεί να πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, όμως, σύμφωνα με την κ. Δέδε, κανένα ζώο δεν πρόκειται να μείνει ανυπεράσπιστο.

 «Προφανώς και δεν μπορεί ένας οργανισμός να χρηματοδοτήσει όλους τους δικαστικούς αγώνες γιατί και οι δικοί μας πόροι είναι πολύ συγκεκριμένοι , δεν είναι κρατικοί, βασιζόμαστε σε δωρεές και σε υποστήριξη από κάποιες εταιρίες. Επομένως, δεν μπορούμε να αναλάβουμε  τα έξοδα για όλους τους δικαστικούς αγώνες. Όμως θα χρηματοδοτήσουμε πλήρως, με τους καλύτερα καταρτισμένους δικηγόρους,  δικαστικούς αγώνες που έχουν μεγάλη σημασία για τα ζώα. Για όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις για τις οποίες θα λάβουμε αιτήματα παροχής νομικής βοήθειας θα γίνεται αξιολόγηση του περιστατικού, θα κατευθύνουμε τον πολίτη και  θα του προτείνουμε δικηγόρο που μπορεί να αναλάβει την υπόθεσή του», εξήγησε.

Μάλιστα, όπως τόνισε, ήδη από τις 4 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων ζώων, όταν έκανε πρεμιέρα η  πλατφόρμα «Συνήγοροι για τα Ζώα Ελλάδος», οι υπεύθυνοι έχουν δεχτεί 27 αιτήματα παροχής νομικής βοήθειας τα οποία βρίσκονται σε φάση διεκπεραίωσης ενώ για 2 εξ αυτών έχουν  ξεκινήσει δικαστικές ενέργειες. 

«Δεν προσδοκούμε να  κάνουμε θαύματα. Μας ενδιαφέρει  κάτι ρεαλιστικό που θα προσφέρει πραγματικά και θα  αναβαθμίζει συνολικά το Δίκαιο Προστασίας των Ζώων στη χώρα μας», υπογράμμισε η κ. Δέδε, προσθέτοντας ότι στην ενότητα  https://lawyersforanimals.dogsvoice.gr/law-and-animals/ ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει το σύνολο των νόμων που ισχύουν σήμερα στην Ελλάδα για τα ζώα.

 

 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα