back to top
18.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

18.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Η Μόσχα κατηγορεί την Ουάσιγκτον για απόπειρα δολοφονίας του Πούτιν – Απειλεί με αντίποινα

Διαβάστε επίσης

Η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι βρίσκονται πίσω από την επίθεση, όπως τη χαρακτήρισε, με μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) εναντίον του Κρεμλίνου να στόχο τη δολοφονία του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ διατύπωσε τον ισχυρισμό αυτό σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, λέγοντας ότι η Ουάσινγκτον θα πρέπει να έχει υπόψιν της πως η Ρωσία γνωρίζει ότι εκείνη επιλέγει τους στόχους και ότι η Ουκρανία απλά θέτει σε εφαρμογή τα αμερικανικά σχέδια. Δεν έδωσε στοιχεία για να στηρίξει τον ισχυρισμό περί αμερικανικής ανάμιξης.

Η Ουκρανία έχει αρνηθεί κάθε ανάμιξη στο περιστατικό που συνέβη νωρίς χθες, όπου σε βίντεο φαίνονται δύο ιπτάμενα αντικείμενα να πλησιάζουν το Κρεμλίνο και το ένα εξ αυτών να εκρήγνυται με μια δυνατή λάμψη.

Το Κρεμλίνο έχει δηλώσει ότι επιφυλάσσεται του δικαιώματός του να ανταπαντήσει, αλλά δεν έχει διευκρινίσει τι μορφή μπορεί να λάβει η απάντηση αυτή.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία είχε πολλές επιλογές και η απάντηση, όταν έλθει, θα έχει εξεταστεί σοβαρά και θα είναι ισορροπημένη. Δήλωσε ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη επείγουσα έρευνα αλλά ότι δεν είναι σε θέση να πει πότε θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματά της.

Διαρκής κλιμάκωση 

Η φερόμενη ως επίθεση κατά του Κρεμλίνου το βράδυ της Τρίτης προς την Τετάρτη  οδήγησε ήδη σε νέα κλιμάκωση της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία και ευθείες απειλές κατά της ζωής του προέδρου Ζελένσκι.

Μετά από 14 μήνες ο πολυαίμακτος πόλεμος που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία φαίνεται ότι μπαίνει σε μια νέα φάση με το βλέμμα στην 9η Μαίου,  την επέτειο της συνθηκολόγησης της ναζιστικής Γερμανίας στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, γνωστή και ως «Ημέρα της Νίκης» και με έντονες τις πληροφορίες που καταφθάνουν από το Κίεβο και τη Μόσχα είτε για την έναρξη της ουκρανικής αντεπίθεσης είτε για μια νέα ευρείας κλίμακας επίθεση της Ρωσίας στην ουκρανική ενδοχώρα.

Ήταν μια προβοκάτσια;

Σύμφωνα με τον Guardian και το Reuters με αφορμή την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος του Κρεμλίνου, αρκετοί εμπειρογνώμονες κατηγόρησαν τη Ρωσία για τη σκηνοθεσία ενός  ψευδούς γεγονότος  μιας επιχείρησης που πραγματοποιείται με σκοπό να κατηγορηθεί ένας αντίπαλος γι’ αυτό.

Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι κατέρριψε δύο ουκρανικά drones, κατηγορεί το Κίεβο για απόπειρα δολοφονίας του Πούτιν και καταγγέλλει «τρομοκρατική ενέργεια». Η δημοτική αρχή της Μόσχας ανακοίνωσε ότι απαγόρευσε τις πτήσεις drones.

Την νύκτα της Τρίτης προς την Τετάρτη, «δύο drones που στόχευαν το Κρεμλίνο εξουδετερώθηκαν χάρη στην χρησιμοποίηση των συστημάτων ραντάρ», ανακοίνωσε η ρωσική προεδρία. «Θεωρούμε τις ενέργειες αυτές τρομοκρατική απόπειρα και επίθεση κατά της ζωής του προέδρου» Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο διευκρινίζοντας ότι ο Πούτιν δεν τραυματίσθηκε και δεν υπάρχουν υλικές ζημίες στο Κρεμλίνο.

Το πρακτορείο RIA μετέδωσε ότι ο Πούτιν δεν βρισκόταν στο Κρεμλίνο την ώρα της «επίθεσης των drones» και ότι αυτήν την στιγμή ο Ρώσος πρόεδρος εργάζεται στο Νόβο Ογκαριόβο, στα περίχωρα της Μόσχας.

Kάτοικοι της Μόσχας αναφέρουν ότι άκουσαν δύο εκρήξεις πίσω από τα τείχη του Κρεμλίνου λίγο μετά τις 2 π.μ. τοπική ώρα, μετά τις οποίες έσβησαν τα φώτα. Πλάνα που μοιράστηκαν κάτοικοι σε τοπικό κανάλι Telegram κατέγραψαν το περιστατικό, καθώς καπνός φαινόταν να γεμίζει τον ουρανό πάνω από το Κρεμλίνο. Τα βίντεο φαίνεται επίσης να δείχνουν μέρος του Κρεμλίνου να φλέγεται

Κρεμλίνο: Απόπειρα δολοφονίας του προέδρου της Ρωσίας

Το Κρεμλίνο, που περιγράφει το περιστατικό ως “σχεδιασμένη τρομοκρατική επίθεση” και “απόπειρα δολοφονίας του προέδρου της Ρωσίας”, απειλεί τώρα με “αντίποινα”.

Εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι αρνήθηκε ότι η χώρα βρίσκεται πίσω από οποιαδήποτε επίθεση στο Κρεμλίνο και κατηγόρησε τη Μόσχα ότι σκόπιμα “κλιμακώνει την κατάσταση ενόψει της 9ης Μαΐου”, όταν η Ρωσία επιδεικνύει συνήθως τις στρατιωτικές της ικανότητες για να γιορτάσει την Ημέρα της Νίκης.

“Ξεχωριστά, η διατύπωση από το τρομοκρατικό κράτος προκαλεί έκπληξη. Τρομοκρατική επίθεση είναι τα σπίτια που καταστράφηκαν στο Ντνίπρο και το Ούμαν, ή η επίθεση με ρουκέτα σε σιδηροδρομικό σταθμό στο Κραματόρσκ και πολλές άλλες τραγωδίες”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ζελένσκι, Σερχίι Νικιφόροφ.

Κατρίν Κολονά: Είναι το λιγότερο περίεργη υπόθεση

Η επίσημη εκδοχή του Κρεμλίνου για τα γεγονότα άφησε πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Μάρτυρες δήλωσαν ότι οι δύο ξεχωριστές εκρήξεις σημειώθηκαν με διαφορά μεγαλύτερη των 10 λεπτών – πράγμα που σημαίνει ότι οι ομοσπονδιακές μονάδες προστασίας που φρουρούν το Κρεμλίνο είτε δεν αντέδρασαν στην πρώτη έκρηξη είτε είναι εξαιρετικά κακές στη δουλειά τους.

Η υπόθεση με τα ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που η Ρωσία λέει πως κατέρριψε και πως στόχευαν τον Βλαντίμιρ Πούτιν, «είναι το λιγότερο περίεργη», δήλωσε σήμερα στο ραδιοσταθμό France Inter η γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά. Η Κολονά αρνήθηκε πάντως να επιδοθεί «στο παιγνίδι των υποθέσεων». Το γεγονός ότι μη επανδρωμένα αεροσκάφη φθάνουν μέχρι το Κρεμλίνο «δεν μπορεί να γίνει κατανοητό υπό ομαλές συνθήκες», σύμφωνα με την ίδια.

Η γαλλίδα υπουργός εξέφρασε τη λύπη της για τις δηλώσεις του πρώην προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος ζήτησε χθες να «εξοντωθεί» ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε αντίποινα γι’ αυτή την επίθεση που φέρεται να πραγματοποιήθηκε εναντίον του Κρεμλίνου.

Το γεγονός της αντιπαράθεσης για το τι έγινε τη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη  έρχεται σε ένα σημείο καμπής καθώς η Ουκρανία ετοιμάζεται να ξεκινήσει μια πολυαναμενόμενη αντεπίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων. Οι πληροφορίες των διεθνών ανταποκριτών αναφέρουν ότι οι προετοιμασίες του ουκρανικού στρατού είναι εντατικές και η αντεπίθεση θα διεξαχθεί χωρίς την αεροπορική υποστήριξη από δυνάμεις του ΝΑΤΟ, παρά την επιθυμία του Κιέβου .

«Στην αρχή είχε καλλιεργηθεί μια μεγάλη προσδοκία για την ενδεχόμενη επιτυχία αυτής της στρατιωτικής επιχείρησης και τώρα οι Ουκρανοί επιχειρούν να κατεβάσουν τους τόνους, λέγοντας ότι θα χρειαστούν και άλλες αντεπιθέσεις σε όλη την επικράτεια της χώρας», επισήμανε αναφερόμενος στις -υπό ρωσικό έλεγχο- περιοχές της Κριμαίας και του Ντονμπάς.

Οσον αφορά την κατά τις δηλώσεις της Μόσχας  επίθεση με ουκρανικό drone κατά του Κρεμλίνου, δυτικοί αναλυτές δήλωσαν ότι η αντίδραση της Μόσχας τις τελευταίες ώρες είναι εξαιρετικά συντονισμένη και διερωτώνται  γιατί δεν έγιναν αναφορές για εκρήξεις πριν από την επίσημη ανακοίνωση του Κρεμλίνου, η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα 12 ώρες μετά την έκρηξη που λέγεται ότι έλαβε χώρα στην ρωσική πρωτεύουσα .

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), ένα αμερικανικό thinktank, υποστηρίζει ότι η Ρωσία πιθανόν σκηνοθέτησε την επίθεση προκειμένου να τονίσει την απειλή για τους πολίτες της Ρωσίας και να προετοιμαστεί για ευρύτερη κινητοποίηση.

Με αφορμή την καταγγελλόμενη η από την Μόσχα προσπάθεια ενός ουκρανικού drone να επιτεθεί κατά του Κρεμλίνου οι ρωσικές δυνάμεις απάντησαν με ολονυχτία επιχείρηση βομβαρδισμών κατά του Κιέβου ενώ, από την πλευρά της, η ουκρανική αεράμυνα δήλωσε ότι κατέρριψε 18 από τα 24 μη επανδρωμένα αεροσκάφη καμικάζι που εξαπέλυσε η Ρωσία σε μια επίθεση πριν από την αυγή την Πέμπτη.

Σε ανακοίνωσή της, η διοίκηση της πόλης του Κιέβου ανέφερε ότι όλοι οι πύραυλοι και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που στόχευαν την ουκρανική πρωτεύουσα για τρίτη φορά μέσα σε τέσσερις ημέρες, έχουν καταστραφεί.

“Οι Ρώσοι επιτέθηκαν στο Κίεβο χρησιμοποιώντας πυρομαχικά και πυραύλους Σαχέντ που παραμονεύουν, πιθανότατα βαλλιστικού τύπου”, ανέφερε η διοίκηση.

Από τα 15 μη επανδρωμένα αεροσκάφη καμικάζι Shahed που εκτοξεύθηκαν στην παραθαλάσσια πόλη Οντέσα της Μαύρης Θάλασσας, η αεράμυνα κατέστρεψε τα 12, ενώ τρία έπληξαν ένα πανεπιστημιακό συγκρότημα. Δεν υπήρξαν θύματα, δήλωσε η ουκρανική νότια στρατιωτική διοίκηση.

Η Ρωσία βομβαρδίζει τακτικά την Ουκρανία από τον περασμένο Οκτώβριο, πλήττοντας διάφορους στόχους. Οι τελευταίες εκρήξεις αναφέρθηκαν λιγότερο από 24 ώρες αφότου το Κίεβο ανακοίνωσε ότι 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ρωσική επίθεση στην πόλη Χερσώνα.

Οι ουκρανικές δυνάμεις κατέρριψαν τα 18 από τα 24 μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύτηκαν στη χώρα κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με τον Serhiy Popko, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της πόλης του Κιέβου.

Ταυτόχρονα μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος προκάλεσε πυρκαγιά σε τμήματα δεξαμενής πετρελαιοειδών σε διυλιστήριο στη νότια Ρωσία, αναφέρει το Reuters, αλλά οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης δήλωσαν ότι έσβησαν τη φωτιά λίγο περισσότερο από δύο ώρες αργότερα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS νωρίς το πρωί της Πέμπτης.

Το TASS ανέφερε ότι το περιστατικό συνέβη στο διυλιστήριο Ilsky κοντά στο λιμάνι Novorossiysk της Μαύρης Θάλασσας στην περιοχή Krasnodar.

Μια ημέρα νωρίτερα, μια αποθήκη καυσίμων πιο δυτικά είχε πάρει φωτιά κοντά σε μια γέφυρα που συνδέει την ηπειρωτική Ρωσία με την κατεχόμενη χερσόνησο της Κριμαίας.

“Μια δεύτερη ταραχώδης νύχτα για τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης μας”, έγραψε στο Telegram ο κυβερνήτης του Κρασνοντάρ Βενιαμίν Κοντράτιεφ, προσθέτοντας ότι δεξαμενές με πετρελαιοειδή έπιασαν φωτιά στο διυλιστήριο Ίλσκι.

Η Ουκρανία σπάνια αναλαμβάνει την ευθύνη για τις συχνές, όπως λέει η Μόσχα, επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών εναντίον υποδομών και στρατιωτικών στόχων, ιδίως σε περιοχές κοντά στη Ρωσία.

Η Μόσχα κατηγόρησε την Ουκρανία για μια επίθεση στις 29 Απριλίου που έβαλε φωτιά σε μια αποθήκη πετρελαίου στη Σεβαστούπολη. Ο στρατός του Κιέβου λέει ότι η υπονόμευση της υλικοτεχνικής υποδομής της Ρωσίας αποτελεί μέρος των προετοιμασιών για μια πολυαναμενόμενη αντεπίθεση.

Ο Ουκρανός προεδρικός σύμβουλος Μιχαίλο Ποντολιακ δήλωσε στο BBC ότι η επίθεση κατά της Μόσχας δεν έχει νόημα για την Ουκρανία, αλλά θα βοηθούσε τη Ρωσία να δικαιολογήσει επιθέσεις σε μη στρατιωτικούς στόχους.

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι ήρθε η ώρα να “εξαλειφθεί σωματικά ο Ζελένσκι και η κλίκα του”, ενώ ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Βιάτσεσλαβ Βολοντίν ζήτησε τη χρήση “όπλων ικανών να σταματήσουν και να καταστρέψουν το τρομοκρατικό καθεστώς του Κιέβου”.

Σύμφωνα με το ISW, εθνικιστές bloggers καλούν τη Μόσχα να κλιμακώσει τον πόλεμο, ενώ επικρίνουν το Κρεμλίνο επειδή επέτρεψε στην Ουκρανία να περάσει πολλαπλές ρωσικές “κόκκινες γραμμές” χωρίς επαρκή αντίποινα.

Ωστόσο, η ανάλυση του thinktank δείχνει επίσης ότι bloggers με στενότερες σχέσεις με το Κρεμλίνο έχουν ταχθεί κατά της στρατιωτικής κλιμάκωσης.

“Αυτή η ανταλλαγή μηνυμάτων από milbloggers που υποστηρίζουν το Κρεμλίνο θα μπορούσε να υποστηρίξει την εκτίμηση ότι ο σκοπός αυτής της επίθεσης ψευδούς σημαίας ήταν να δικαιολογήσει αυξημένα μέτρα κινητοποίησης και όχι οποιουδήποτε είδους κλιμάκωση”, αναφέρει το ISW.

Πηγή: ΑΠΕ, The Guardian

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα