back to top
21.4 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

21.4 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ομαδικές ξεναγήσεις στην έκθεση “Evrovision” του Ινστιτούτου Goethe

Διαβάστε επίσης

Το Goethe-Institut Athen παρουσιάζει την έκθεση EVROVIZION.CROSSING STORIES AND SPACES και σας προσκαλεί στις δύο ομαδικές ξεναγήσεις που θα πραγματοποιηθούν από την επιμελήτρια της ελληνικής συμμετοχής Ιόλη Τζανετάκη την Τρίτη 16 Μαΐου και την Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023, στις 18:00. Η συμμετέχουσα εικαστικός Μαρία Τσάγκαρη θα είναι παρούσα κατά τις δύο ξεναγήσεις προκειμένου να παρουσιάσει η ίδια στο κοινό το έργο της.

Σε επιμέλεια της Sabina Klemm και της Sanja Kojić Mladenov, το συνεργατικό-δημιουργικό εκθεσιακό πρότζεκτ διερευνά την τρέχουσα κοινωνικοπολιτική κατάσταση της Ευρώπης, και εξετάζει την ιδέα μιας ευρωπαϊκής ταυτότητας. Η έκθεση του ifa (Institut für Auslandsbeziehungen), παρουσιάζεται στην Αθήνα σε συνεργασία με το Goethe-Institut Athen και το EMΣT | Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Έπειτα από παρουσιάσεις στο Μουσείο Ιστορίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, καθώς και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Βοϊβοντίνα στη Σερβία, η έκθεση «ταξίδεψε» στο Goethe-Institut Athen στην Ελλάδα. Στην Αθήνα παρουσιάζεται μια μικρότερη επιλογή των έργων τέχνης της έκθεσης, ενώ ταυτόχρονα η έκθεση έχει διευρυνθεί με την προσθήκη ενός νέου έργου της Ελληνίδας εικαστικού Μαρίας Τσάγκαρη – σε επιμέλεια της Ιόλης Τζανετάκη.

Επίσης, το πρότζεκτ θα διευρυνθεί με δύο ακόμα τοπικές προσθήκες: Οι εικαστικοί Johanna Diehl και Adnan Softić θα δημιουργήσουν νέα έργα σε στενή συνεργασία με τοπικούς φορείς.

ΕΙΔΑΜΕ: Την έκθεση “Evrovision. Crossing Stories and Spaces” στο Ινστιτούτο Goethe

Περισσότερα για την έκθεση

Η έκθεση ξεκίνησε στις 28 Απριλίου με μια ειδική εκδήλωση, κατά την οποία η καλλιτέχνιδα Ivana Ivković παρουσίασε την περφόρμανς MONUMENT: THE SCHOOL OF ATHENS. Oι εικαστικοί Johanna Diehl, Adnan Softić και Μαρία Τσάγκαρη έδωσαν επίσης το παρόν στα εγκαίνια και συνομίλησαν με το κοινό σχετικά με τα έργα τους. H επιμελήτρια Sanja Kojić Mladenov, όπως και η τοπική επιμελήτρια Ιόλη Τζανετάκη ξενάγησαν τους επισκέπτες και τις επισκέπτριες στην έκθεση. Η Δώρα Βασιλάκου, υπότροφος του διεθνούς προγράμματος φιλοξενίας της καλλιτεχνικής ομάδας Slavs and Tatars, υποδέχτηκε το κοινό στην εγκατάσταση Pickle Bar.

Τόσο το πρόγραμμα φιλοξενίας-καθοδήγησης (residency-mentorship program) όσο και η εγκατάσταση Pickle Bar της καλλιτεχνικής κολεκτίβας Slavs and Tatars είναι μέρος του εγχειρήματος EVROVIZION: Η ένταξη της εγκατάστασης Pickle Bar στην έκθεση δημιουργεί έναν ανοιχτό χώρο τοπικού διαλόγου. Πριν από τα εγκαίνια της κάθε έκθεσης, ένας νέος επαγγελματίας της τοπικής σκηνής (καλλιτέχνης/ιδα, επιμελητής/τρια και/ή ερευνητής/τρια) επιλέγεται να συμμετάσχει στο πρόγραμμα καθοδήγησης Pickle Bar στο Βερολίνο. Για δύο μήνες, οι υπότροφοι αποκτούν πρόσβαση στο στούντιο των καλλιτεχνών και καθοδηγούνται στα προσωπικά τους εγχειρήματα, κάποια από τα οποία ενδεχομένως να παρουσιαστούν στο πλαίσιο της EVROVIZION. Η ομάδα Slavs and Tatars και το ifa έχουν επιλέξει τη νεαρή Ελληνίδα επιμελήτρια και ερευνήτρια Δώρα Βασιλάκου ως υπότροφο για το πρόγραμμα φιλοξενίας-καθοδήγησης Pickle Bar του 2022. Η Βασιλάκου θα συν-επιμεληθεί την περφόρμανς Pickle Bar, η οποία θα παρουσιαστεί στην Αθήνα στις 7 Ιουνίου. Περισσότερες εκδηλώσεις και ξεναγήσεις θα ανακοινωθούν σύντομα.

Μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης στην Αθήνα, θα δημοσιευτεί ένα νέο τεύχος του περιοδικού της EVROVIZION, εμπλουτίζοντας έτσι το «αρχείο του ταξιδιού». Σε συνεπιμέλεια της Δανάης Γιαννόγλου το EVROVIZION.CROSSING ATHENS θα είναι αφιερωμένο στην παρουσίαση του διαρκώς αναπτυσσόμενου εγχειρήματος στην Αθήνα και το αποτύπωμά του στην πολιτιστική ταυτότητα της πόλης.

Περισσότερα για την επιμελήτρια της ελληνικής συμμετοχής Ιόλη Τζανετάκη

Η Ιόλη Τζανετάκη (γενν. στην Αθήνα) είναι επιμελήτρια, διεπιστημονική ερευνήτρια και συγγραφέας. Από το 2021 είναι επιμελήτρια και σύμβουλος εκθέσεων στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), Αθήνα. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην ιστορία και θεωρία της τέχνης και πολιτικές επιστήμες από το Goldsmiths, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Ηνωμένο Βασίλειο. Η έρευνά της εστιάζει στη σχέση μεταξύ τέχνης, πολιτικής και κοινωνικών ζητημάτων, εξετάζοντας πιο συγκεκριμένα ζητήματα δημοκρατίας, πολιτικής οικονομίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το κοινωνικοπολιτικό αντίκτυπο της εργασίας στην τέχνη. Από το 2016 έως το 2018 ήταν βοηθός επιμελητή της 1ης Διεθνούς Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης της Ρίγας. Από το 2017 είναι associate curator του μη κερδοσκοπικού Ιδρύματος Schwarz Foundation, ενώ, μεταξύ άλλων, ήταν βοηθός επιμελητή του κροατικού περιπτέρου στην 58η Μπιενάλε της Βενετίας το 2019. Η Ιόλη Τζανετάκη είναι συνιδρύτρια του συμμετοχικού καλλιτεχνικού προγράμματος WeHybrids, το οποίο πραγματοποιείται σε διάφορες πόλεις και ιδρύματα τέχνης στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2016. Από το 2020 διδάσκει το μάθημα «CURARE – Curating Contemporary Art» που διοργανώνει το πολιτιστικό τμήμα της πόλης του Βερολίνου. Η Τζανετάκη έχει επιμεληθεί και έχει γράψει για διάφορες εκδόσεις τέχνης. Ζει και εργάζεται μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου.

Πόλεις της περιοδεύουσας έκθεσης

Σαράγεβο (Βοσνία και Ερζεγοβίνη, 2021), Νόβι Σαντ (Σερβία, 2021–22), Αθήνα (Ελλάδα, 2023), Λευκωσία (Κύπρος, 2023), Τιφλίδα (Γεωργία, 2024), Κισινάου (Μολδαβία, 2024), Βάρνα (Βουλγαρία, 2025), Βρυξέλλες (Βέλγιο, 2025), Κρακοβία (Πολωνία, 2026), Βίλνιους (Δημοκρατία της Λιθουανίας, 2026), Καλίνινγκραντ (Ρωσική Ομοσπονδία, 2027), Βερολίνο (Γερμανία, 2027)

Καλλιτέχνες/-ιδες που συμμετέχουν στο πρόζεκτ EVROVIZION

Nevin Aladağ, Igor Bošnjak, Vajiko Chachkhiani, Lana Čmajčanin, Johanna Diehl, Petrit Halilaj, Ivana Ivković, Janine Jembere, Vladimir Miladinović, Henrike Naumann, Selma Selman, Emilija Škarnulytė, Slavs and Tatars, Adnan Softić, Μαρία Τσάγκαρη

Καλλιτέχνες/-ιδες που συμμετέχουν στην έκθεση της Αθήνας

Lana Čmajčanin, Johanna Diehl, Ivana Ivković, Henrike Naumann, Selma Selman, Slavs and Tatars, Adnan Softić, Μαρία Τσάγκαρη

Επιμελήτριες: Sabina Klemm, Sanja Kojić Mladenov

Eπιμελήτρια της ελληνικής συμμετοχής:
Ιόλη Τζανετάκη

Τοπική συν-επιμελήτρια της περιοδικής έκδοσης EVROVIZION.CROSSING ATHENS
Δανάη Γιαννόγλου

Fellow του προγράμματος φιλοξενίας Pickle Bar των Slavs and Tatars
Συν-επιμελήτρια της περφόρμανς Crushed Bitter Oranges στο Pickle Bar των Slavs and Tatars (Τετάρτη 7 Ιουνίου, 19:00)
Δώρα Βασιλάκου

Τοπικοί καλλιτέχνες της περφόρμανς Crushed Bitter Oranges στο Pickle Bar των Slavs and Tatars (Τετάρτη 7 Ιουνίου, 19:00)
VASKOS (διεπιστημονικό καλλιτεχνικό δίδυμο των Βασίλη Νούλα και Κώστα Τζημούλη)

Οργάνωση, παραγωγή
Goethe-Institut Athen
(Υπεύθυνη πρότζεκτ: Δρ. Stefanie Peter,
Γενικός συντονισμός: Ελεάννα Παπαθανασιάδη)

Διάρκεια: Σάββατο 29 Απριλίου – Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023

Ημέρες και ώρες επίσκεψης

Δευτέρα–Πέμπτη: 08:00–22:00
Παρασκευή: 08:00–17:00
Σάββατο: 08:00–14:00
Κλειστά: 1, 26, 27 Μαΐου και 5, 10 Ιουνίου 2023

Ομαδικές ξεναγήσεις με την επιμελήτρια της ελληνικής συμμετοχής Ιόλη Τζανετάκη:

Ημερομηνίες: 16 Μαΐου & 7 Ιουνίου 2023 | Ώρα: 18:00
Γλώσσα: αγγλικά, ελληνικά
Διάρκεια: 30′
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο [email protected]

(Παρακαλούμε για την αποστολή της επιθυμητής ημερομηνίας, του αριθμού των ατόμων που θα παραστούν, όπως και των στοιχείων επικοινωνίας σας.)

Περισσότερες πληροφορίες evrovizion.ifa.de/de/stations/athens goethe.de/athen
Είσοδος ελεύθερη

 

Η EVROVIZION.CROSSING STORIES AND SPACES είναι μια έκθεση του ifa (Institut für Auslandsbeziehungen), η οποία παρουσιάζεται στην Αθήνα σε συνεργασία με το Goethe-Institut Athen και το EMΣT | Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα