back to top
18.7 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

18.7 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Ξεκίνησαν οι έρευνες για την παραγωγή ορεινής μαστίχας στη Χίο

Διαβάστε επίσης

Έρευνα με στόχο, δεδομένης της κλιματικής αλλαγής, να θωρακιστεί σε βάθος χρόνου η μοναδική παγκόσμια μαστιχοκαλλιέργεια της Χίου πραγματοποιεί η Mediterra, θυγατρική εταιρεία της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου.

Το σχέδιο που ξεκίνησε ήδη να υλοποιείται αφορά στη δημιουργία ενός μαστιχώνα 60 στρεμμάτων σε ορεινή περιοχή μεταξύ των χωριών Πυργί και Ελάτα. Ήδη κατασκευάστηκαν αναβαθμίδες σε 18 από τα 60 στρέμματα και φυτεύτηκαν 1.000 δένδρα για τα οποία εφαρμόζονται κανόνες βιολογικής καλλιέργειας.

«Αναζητάμε νέους χώρους ανάπτυξης της μαστιχοκαλλιέργειας πέραν αυτών στα χωράφια των νοτιόχωρων της Χίου. Και ταυτόχρονα επιχειρούμε να διερευνήσουμε τις αντοχές του μαστιχόδενδρου σε δυσκολότερες καιρικές συνθήκες από αυτές του κάμπου. Κι όλα αυτά πάντα σε όφελος της καλλιέργειας της μαστίχας και των μαστιχοπαραγωγών» είπε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της Mediterra Γιάννης Μανδάλας.

«Φυτεύουμε και περιμένουμε» σημείωσε ο κ. Μανδάλας τονίζοντας ότι το όλο πρόγραμμα έχει βάθος υλοποίησης την 15ετία. «Σε συνθήκες πολύ πιο δύσκολες από αυτές στον κάμπο θέλουμε να εξετάσουμε το πώς λειτουργούν όλες οι υποποικιλίες μαστιχόδενδρων και όλες οι καλλιεργητικές πρακτικές. Παρακολουθώντας την ανάπτυξη τους εφαρμόζοντας νέες πρακτικές θέλουμε σε συνεργασία και με το νέο κέντρο έρευνας της μαστίχας που δημιουργήσαμε, να έχουμε αποτελέσματα σχετικά με το κόστος παραγωγής αλλά και τις αποδόσεις της ορεινής δύσκολης σε κλιματολογικές συνθήκες καλλιέργειας, προσπάθειας μας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα