back to top
19.3 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

19.3 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Το Ισραήλ διακόπτει τις εξαγωγές ειδών ασφαλείας στην Κολομβία μετά τις δηλώσεις του προέδρου Γουστάβο Πέτρο

Διαβάστε επίσης

Η διπλωματία του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι αναστέλλει την εξαγωγή ειδών και υπηρεσιών ασφαλείας στην Κολομβία, εν είδει αντιποίνων για σχόλια του προέδρου της χώρας της Λατινικής Αμερικής, του Γουστάβο Πέτρο, ο οποίος συνέκρινε δηλώσεις του ισραηλινού υπουργού Άμυνας για τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, που βομβαρδίζεται για μια εβδομάδα, με τις θέσεις των ναζί κατά τη διάρκεια του διωγμού των Εβραίων.

Ο Λιόρ Χάιατ, εκπρόσωπος του ισραηλινού ΥΠΕΞ, γνωστοποίησε πως η πρεσβεύτρια της Κολομβίας Μαργαρίτα Μανχάρες κλήθηκε και τις επιδόθηκε επίσημη διαμαρτυρία για τις «εχθρικές» και «αντισημιτικές» δηλώσεις «εναντίον του κράτους του Ισραήλ» από πλευράς κ. Πέτρο.

«Το πρώτο μέτρο που λαμβάνεται σε αντίδραση είναι ότι το Ισραήλ αποφάσισε να σταματήσει τις εξαγωγές (ειδών) ασφαλείας στην Κολομβία», ανέφερε ο κ. Χάιατ μέσω X (του πρώην Twitter).

Η διπλωματία του Ισραήλ «καταδικάζει τις δηλώσεις του προέδρου (της Κολομβίας), που συνιστούν υποστήριξη στις φρικιαστικές πράξεις των τρομοκρατών της Χαμάς, πυροδοτούν τον αντισημιτισμό, βλάπτουν τους αντιπροσώπους του κράτους του Ισραήλ και απειλούν την ασφάλεια της εβραϊκής κοινότητας στην Κολομβία», ανέφερε ακόμη ο εκπρόσωπος.

«Αν πρέπει να διακόψουμε τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, θα τις διακόψουμε», ανταπάντησε ο κ. Πέτρο. «Δεν υποστηρίζουμε τις γενοκτονίες».

Την 9η Οκτωβρίου, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ ανακοίνωνε πως η Λωρίδα της Γάζας τέθηκε υπό «απόλυτη πολιορκία», διακόπηκαν η ηλεκτροδότηση, η ύδρευση, οι παραδόσεις τροφίμων και καυσίμων. «Πολεμάμε με ανθρώπινα κτήνη και ενεργούμε αναλόγως», πρόσθετε ο υπουργός.

«Αυτό έλεγαν οι ναζί για τους εβραίους», ήταν η αντίδραση του κ. Πέτρο. Συνέκρινε τις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας με τα ναζιστικά εγκλήματα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς και το γκέτο της Βαρσοβίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα