back to top
18.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

18.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Κίνα: Δύο ημέρες πριν τις εκλογές στην Ταϊβάν, το Πεκίνο χαρακτηρίζει το φαβορί «σοβαρό κίνδυνο»

Διαβάστε επίσης

Η Κίνα κάλεσε τους κατοίκους της Ταϊβάν να κάνουν την «σωστή επιλογή» στις προεδρικές εκλογές του Σαββάτου, χαρακτηρίζοντας τον υποψήφιο που θεωρείται φαβορί «σοβαρό κίνδυνο» εξαιτίας των θέσεων του υπέρ της ανεξαρτησίας.

Ο απερχόμενος νυν αντιπρόεδρος της Ταϊβάν Λάι Τσινγκ-τε, του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος (DPP), είναι το φαβορί στις εκλογές αυτές που παρακολουθεί στενά το Πεκίνο, το οποίο θεωρεί την Ταϊβάν μια από τις επαρχίες του, ενώ η Ουάσινγκτον αποτελεί τον βασικό υποστηρικτή και πάροχο όπλων της νήσου.

Το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών, που γίνονται μόνον σε έναν γύρο, θεωρείται κρίσιμης σημασίας για το μέλλον των σχέσεων τους και ήδη από χθες, Τετάρτη, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα αποστείλουν «ανεπίσημη αντιπροσωπεία» στην Ταϊβάν μετά την ψηφοφορία, ενώ η Κίνα τις κάλεσε σήμερα «να μην ανακατεύονται» στις προεδρικές εκλογές στη νήσο.

«Αν αυτός (ο Λάι Τσινγκ-τε) ανέβει στην εξουσία, θα συνεχίσει να προωθεί αυτονομιστικές δραστηριότητες που συνδέονται με την ανεξαρτησία της Ταϊβάν», κάτι το οποίο αποτελεί «κακό δρόμο», έκρινε ο Τσεν Μπινχούα, εκπρόσωπος του κινεζικού γραφείου που είναι υπεύθυνο για τις σχέσεις με τη νήσο. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα οι κάτοικοι της Ταϊβάν να κάνουν τη “σωστή επιλογή” και έκρινε ότι ο Λάι Τσινγκ-τε αντιπροσωπεύει “σοβαρό κίνδυνο” για τις σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και την Ταϊβάν.

«Ειλικρινά, το Πεκίνο πρέπει να σταματήσει να ανακατεύεται στις εκλογές άλλων χωρών και να διοργανώσει τις δικές του», αντέδρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν Τζόζεφ Γου στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X, καταγγέλλοντας τις «επανειλημμένες παρεμβάσεις» της κομμουνιστικής χώρας.

Εδώ και χρόνια, η Κίνα κλιμακώνει τις πιέσεις, διπλωματικές και στρατιωτικές, στην Ταϊβάν, καθώς επιδιώκει να επιτύχει την επανένωση του νησιού με την υπόλοιπη επικράτειά της.

Το Πεκίνο δηλώνει ότι τάσσεται υπέρ μιας «ειρηνικής» επανένωσης με τη νήσο, οι 23 εκατομμύρια κάτοικοι της οποίας κυβερνώνται βάσει δημοκρατικού συστήματος, αλλά δεν αποκλείει την προσφυγή στη βία αν χρειαστεί.

«Απερίσκεπτες δηλώσεις»

Το καθεστώς της Ταϊβάν είναι ένα από τα πιο εκρηκτικά ζητήματα της αντιπαλότητας ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ, που είναι ο μεγαλύτερος πάροχος στρατιωτικής υποστήριξης στη νήσο. Οι ΗΠΑ εξάλλου προβλέπουν να αποστείλουν «ανεπίσημη αντιπροσωπεία» στην Ταϊβάν μετά τις εκλογές, όπως δήλωσε χθες υψηλόβαθμη Αμερικανίδα αξιωματούχος.

«Θα ήταν προκλητικό από την πλευρά του Πεκίνου να απαντήσει (στο αποτέλεσμα των εκλογών) με περισσότερη στρατιωτική πίεση και μέτρα εξαναγκασμού», προειδοποίησε επίσης η αξιωματούχος, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Αυτή την εβδομάδα τέσσερα κινεζικά αερόστατα διέσχισαν την μέση γραμμή που χωρίζει την αυτόνομη νήσο από την Κίνα, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν, ενώ 10 αεροσκάφη και 4 πολεμικά πλοία εντοπίστηκαν.

Η Αμερικανίδα αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον αντιτίθεται σε οποιαδήποτε απόπειρα εξωτερικής «παρέμβασης» στην εκλογική διαδικασία στη νήσο, μια διαδικασία στην οποία οι ΗΠΑ έχουν «πλήρη εμπιστοσύνη».

Οι ΗΠΑ «δεν πρέπει να ανακατεύονται στις εκλογές της περιοχής της Ταϊβάν, με οποιονδήποτε τρόπο, προκειμένου να αποφύγουν να βλάψουν σοβαρά τις σινοαμερικανικές σχέσεις», αντέδρασε σήμερα σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ.

«Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά σε οποιαδήποτε μορφή επίσημων επαφών ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ταϊβάν», υπογράμμισε. «Υπάρχει μόνον μία Κίνα στον κόσμο και η Ταϊβάν είναι αναπόσπαστο μέρος της Κίνας», σημείωσε επίσης η εκπρόσωπος, καταγγέλλοντας τις «απερίσκεπτες δηλώσεις» της Ουάσινγκτον όσον αφορά τις εκλογές. «Το θέμα της Ταϊβάν βρίσκεται στο επίκεντρο των θεμελιωδών συμφερόντων της Κίνας και συνιστά την πρώτη, απαράβατη κόκκινη γραμμή στις σινοαμερικανικές σχέσεις», κατέληξε η Μάο Νινγκ.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι της Κίνας δήλωσαν στους Αμερικανούς ομολόγους τους ότι η Κίνα δεν θα κάνει «ποτέ τον παραμικρό συμβιβασμό» όσον αφορά την Ταϊβάν και ζήτησαν από τις ΗΠΑ να «σταματήσουν να εξοπλίζουν» το νησί, στη διάρκεια συνομιλιών μεταξύ στρατιωτικών αξιωματούχων που διεξήχθησαν στην Ουάσινγκτον.

«Οι ΗΠΑ δεν τάσσονται με κάποια πλευρά στις εκλογές, δεν έχουν κάποιον προτιμώμενο υποψήφιο. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών, η πολιτική μας όσον αφορά την Ταϊβάν θα παραμείνει η ίδια και η στενή ανεπίσημη σχέση μας θα συνεχιστεί», υπογράμμισε εξάλλου χθες η Αμερικανίδα αξιωματούχος, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Πιστός σύμμαχος»

Την Τρίτη, ο Λάι Τσινγκ-τε κατήγγειλε εκ νέου τις προσπάθειες παρέμβασης του Πεκίνου «με όλα τα μέσα», συμπεριλαμβανομένου του «πολιτικού και στρατιωτικού εκφοβισμού».

Σήμερα ο βασικός του αντίπαλος, ο Χου Γιου-ιχ του Κουομιντάνγκ (KMT) – που παραδοσιακά υποστηρίζει την προσέγγιση με το Πεκίνο- δεσμεύτηκε από την πλευρά του να μην «πουλήσει» τη νήσο στην Κίνα και να διατηρήσει μια ισχυρή σχέση με τις ΗΠΑ, τον «πιστό σύμμαχό» της.

Μιλώντας στον ξένο Τύπο, ο ίδιος απέρριψε τις κατηγορίες του DPP ότι είναι ένας υποψήφιος «υπέρ της Κίνας και ο οποίος θέλει να πουλήσει την Ταϊβάν».

Το ζήτημα της «επανένωσης» δεν θα βρίσκεται στο πρόγραμμα αν εκλεγεί, δεσμεύτηκε επίσης. «Ό,τι κι αν πιστεύει η Κίνα, αυτό που θέλει η κοινή γνώμη στην Ταϊβάν να κάνουμε είναι να διατηρήσουμε το στάτους κβο».

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ διαβεβαίωσε στην ομιλία του για το Νέο Έτος ότι η Κίνα «θα επανενωθεί σίγουρα».

Τα τελευταία χρόνια, απέναντι στην αυξανόμενη πίεση του Πεκίνου, η απερχόμενη πρόεδρος Τσάι Ινγκ-γουέν (επίσης του DPP) που βρίσκεται στην εξουσία από το 2016 αύξησε τον προϋπολογισμό της άμυνας και τις αγορές όπλων από τις ΗΠΑ.

Αν εκλεγεί, ο Χου Γιου-ιχ «όχι μόνον θα ενισχύσει την στρατιωτική συνεργασία ανάμεσα στην Ταϊβάν και τις ΗΠΑ», όπως διαβεβαίωσε ο ίδιος σήμερα. Και «ό,τι και να συμβεί εδώ, οι ΗΠΑ θα παραμείνουν πάντα πιστός μας σύμμαχος».

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα