back to top
19.9 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 17:00

Διαβάστε επίσης

Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της Αρχής του νομοσχεδίου, αλλά και επί των άρθρων που αφορούν την υπαγωγή των υπηρεσιών ύδατος στη νέα Ρυθμιστική Αρχή που θα διαδεχθεί την ΡΑΕ, υπέβαλαν το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ, εν μέσω έντονης αντιπαράθεσης, ενόψει της ψηφοφορίας επί του νομοσχεδίου. Κατηγορηματική διαβεβαίωση του υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, ότι από την παρούσα κυβέρνηση δεν υπάρχει καμία διάθεση ιδιωτικοποίησης του νερού. Από την πλευρά τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταγγέλουν ότι το νομοσχέδιο λειαίνει το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση του νερού, είναι αντισυνταγματικό και κινείται αντίθετα με τις αποφάσεις του ΣτΕ. “Την ώρα που η τραγωδία των Τεμπών δείχνει πού οδηγεί η διάλυση των δημόσιων υποδομών, η κυβέρνηση Μητσοτάκη μεθοδεύει την ιδιωτικοποίηση ακόμη και του νερού” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης.

Στο μεταξύ, “φωτιές άναψε” στη Βουλή, με τον ενδυματολογικό της ακτιβισμό, η βουλευτής του ΜέΡΑ 25, Μαρία Απατζίδη, καθώς ανέβηκε στο βήμα, φορώντας κάτω από το σακάκι της ένα μαύρο T-shirt που έγραφε “57 νεκροί, 156 υποκριτές”, και είχε το σχέδιο μιας σιδηροδρομικής γραμμής. Για “εργαλειοποίηση του δυστυχήματος των Τεμπών για μικροπολιτικές σκοπιμότητες” έκανε λόγο η ΝΔ, καλώντας τον Γιάνη Βαρουφάκη και όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου να καταδικάσουν έμπρακτα τις συγκεκριμένες ενέργειες.

Ξεκινούν από αύριο σταδιακά τα δρομολόγια του σιδηροδρόμου, με στόχο έως τις 11 Απριλίου να έχει αποκατασταθεί στο σύνολο του δικτύου. Η αρχή θα γίνει με δύο προαστιακές γραμμές. Κάθε μέρα θα προστίθενται περιφερειακές διαδρομές σε όλη τη χώρα Η κρίσιμη γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη θα μπει στις ράγες την 1η Απριλίου. Περισσότερα στην ιστοσελίδα μας, στο www.athina984.gr.

Νομοθετική ρύθμιση προκειμένου η κλοπή υλικών στο σιδηροδρομικό δίκτυο να γίνει από πλημμέλημα κακούργημα προανήγγειλε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, σημειώνοντας ότι ενδεχομένως θα περιλαμβάνει πρόβλεψη ακόμα και για ισόβια κάθειρξη, υπό προϋποθέσεις. Το θέμα αφορά τις δεκάδες κλοπές καλωδίων στον ΟΣΕ. Παράλληλα, ο κ. Τσιάρας εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι το συγκεκριμένο αδίκημα με τον Ποινικό Κώδικα του 2019 από κακούργημα έγινε πλημμέλημα.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η πολιτική σύγκρουση στη σκιά της τραγωδίας στα Τέμπη. Η κυβέρνηση επιμένει ότι υπήρχε τοπική τηλεδιοίκηση στη Λάρισα. Η αντιπολίτευση την κατηγορεί ότι δεν λειτούργησε ποτέ μετά την καταστροφική πυργαγιά του 2019. Το 2022 λειτούργησε σύστημα αυτόματης χάραξης, το οποίο, όμως, δεν είναι τηλεδιοίκηση, υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι.

Στην υπόλοιπη επικαιρότητα: Βαριές κατηγορίες αντιμετωπίζουν τρεις άνδρες οι οποίοι φέρονται να κακοποιούσαν σεξουαλικά μια 14χρονη μαθήτρια που φιλοξενείται σε δομή φιλοξενίας Ανηλίκων, στη Ν. Σμύρνη. Ο εισαγγελέας άσκησε εναντίον των τριών, κατά περίπτωση, ποινική δίωξη για μαστροπεία, γενετήσιες πράξεις με ανήλικο και παιδική πορνογραφία. Μετά την άσκηση της δίωξης παραπέμφθηκαν σε ανακριτή ενώπιον του οποίου θα απολογηθούν τις επόμενες μέρες και θα αποφασιστεί η περαιτέρω ποινική τους μεταχείριση. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η υπόθεση αποκαλύφθηκε μετά από καταγγελία των υπευθύνων της δομής φιλοξενίας. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι κι ένας 30χρονος, ο οποίος φέρεται να εξέδιδε το κορίτσι έναντι αμοιβής – οι άλλοι δύο συλληφθέντες φέρεται να έχουν συνευρεθεί ερωτικά με την ανήλικη.

Μεγάλη μείωση στα τιμολόγια ρεύματος τον Απρίλιο. Η τιμή της κιλοβατώρας στη ΔΕΗ διαμορφώνεται στα 16,5 λεπτά, έναντι 19,5 τον Μάρτιο. Αισθητά χαμηλότερες τιμές ανακοίνωσαν και οι υπόλοιποι προμηθευτές.

Σε θετικό έδαφος τα χρηματιστήρια, στον απόηχο της τραπεζικής κρίσης των προηγούμενων ημερών. Κέρδη 1,80% στο ΧΑ. Καθησυχαστικός σχετικά με την ανθεκτικότητα των ελληνικών τραπεζών εμφανίζεται ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, με δήλωσή του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Προσθέτει ότι οι τράπεζες έχουν σημειώσει “σημαντική πρόοδο στην εκκαθάριση των ισολογισμών τους και διαθέτουν άφθονη ρευστότητα χάρη στην αύξηση των καταθέσεων και την πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές”.

“Το 83,3% της κοινωνίας μπόρεσε και πλήρωσε εμπροθέσμως όλους τους φόρους. Συνεπώς, για το 2022 είχαμε την υψηλότερη φορολογική συμμόρφωση, σημειώνοντας ρεκόρ πενταετίας”, τόνισε ο υπ. Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη ακρόαση φορέων του σχεδίου νόμου, το οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την αναβίωση των 75 έως 120 δόσεων.

Διακοπή νερού στα Μέγαρα και τη Νέα Πέραμο από τις οκτώ το βράδυ της Τετάρτης ανακοίνωσε η ΕΥΔΑΠ λόγω απαραίτητων τεχνικών εργασιών σε κεντρικό τροφοδοτικό αγωγό ύδρευσης.

Στη διεθνή επικαιρότητα: Αύριο ο Εμμανουέλ Μακρόν θα παραχωρήσει συνέντευξη σε δύο τηλεοπτικούς σταθμούς, προκειμένου να απευθυνθεί στο γαλλικό λαό, στον απόηχο της επιβίωσης της κυβέρνησής του από τις δύο προτάσεις μομφής στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση. Στο μεταξύ, μετά από σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο των Ηλυσίων, διέρρευσε ότι ο Γάλλος Πρόεδρος δεν προτίθεται να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση, ή να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης, ούτε θα προκηρύξει δημοψήφισμα για το θέμα της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, που πλέον είναι νόμος του κράτους. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε από το κυβερνητικό στρατόπεδο την παρουσίαση εντός “δύο ή τριών εβδομάδων το πολύ, προτάσεων για την αλλαγή της μεθόδου και της ατζέντας των μεταρρυθμίσεων.

Σε εξέλιξη στο Κρεμλίνο οι επίσημες συνομιλίες μεταξύ του Ρώσου Προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζιπίνγκ. Νωρίτερα, ο κ. Σι απηύθυνε πρόσκληση προς τον κ. Πούτιν να επισκεφθεί το Πεκίνο φέτος, αναφερόμενος στην “προτεραιότητα” που δίνει στις “στρατηγικές”, όπως τις χαρακτήρισε, σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου.

Και ο καιρός: Λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές ώρες οπότε είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές, αύριο, στην Αττική. Άνεμοι από βόρειες διεθύνσεις έως 5 μποφόρ στα ανατολικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 18 βαθμούς Κελσίου – 16 βαθμοί, αυτήν την ώρα, στην Τεχνόπολη, εδώ, στο Γκάζι.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα