back to top
14.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

14.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Νάσος Ηλιόπουλος στον Αθήνα 9.84: “Οι κεντρικές διαδικασίες του Δήμου για την καθαριότητα δεν πρέπει να περάσουν σε ιδιώτες. Είναι ένα πανάκριβο μοντέλο και για τους πολίτες. Θα στοιχίσει ακριβά στη πόλη και δεν θα έχει καλές υπηρεσίες”

Διαβάστε επίσης

“Στο ερώτημα αν οι κεντρικές διαδικασίες του Δήμου για την καθαριότητα πρέπει να περάσουν σε ιδιώτες, η απάντηση είναι Όχι. Είναι ένα πανάκριβο μοντέλο και για τους πολίτες. Θα στοιχίσει ακριβά στη πόλη και δεν θα έχει καλές υπηρεσίες” είπε ο υφυπουργός Εργασίας , Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων  Νάσος Ηλιόπουλος στον Αθήνα 9.84 και στον Βασίλη Πάικο.

              * ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΣΤΙΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤ. ΕΚΛΟΓΕΣ

Β. Πάικος: Ο ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο ανήκετε, μιλούσε για συμμαχικό προοδευτικό μέτωπο σε αυτές στις Αυτοδιοικητικές εκλογές. Ομως , στην Αθήνα όπως και στον Πειραιά και στη Θεσ/νίκη έχουμε κομματικές υποψηφιότητες. Δεν υπονομεύεται έτσι η προσπάθεια;

Ν. Ηλιόπουλος: H προσπάθεια δημιουργίας μετώπου είναι μια συνολικότερη διαδικασία. Δεν καθορίζεται μόνο από τρεις υποψηφιότητες. Φαίνεται στο σύνολο. Ειδικά, για το Δήμο της Αθήνας που έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, δεν είναι μια τυπική διαδικασία οι Δημοτικές εκλογές. Η πρόθεση του μετώπου θα φανεί στο πως θα πολιτευθούμε . Στην προσπάθεια συνεργασιών , όπως και στη διαδικασία των προγραμματικών θέσεων που θα αναπτύξει καθένας.”

Β. Πάικος: Ο υπ. Ψηφιακής Πολιτικής είπε ότι η προοδευτική συνεργασία θα εκφραστεί στα ψηφοδέλτια. Ετοιμάζετε κάτι ανάλογο στο ψηφοδέλτιό σας;

Ν. Ηλιόπουλος: “Ηδη γίνονται διεργασίες. Η Αθήνα για να αλλάξει χρειάζεται ένα μεγάλο προοδευτικό μέτωπο. Το ζήτημα δεν είναι απλά άλλη μία Δημοτική Αρχή. Χρειάζονται μεγάλες τομές. Και όποιος θέλει να τις κάνει, πρέπει να κινητοποιήσει το σύνολο των δημιουργικών δυνάμεων στην πόλη. Σε αυτή τη μάχη δεν περισσεύει κανείς ”

Β. Πάικος: Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η διατύπωσή σας περιλαμβάνει τους πάντες. Και τον φιλελεύθερο χώρο και μιλώ για τη προοδευτική κατεύθυνση του ψηφοδελτίου …

Ν. Ηλιόπουλος: “Εκεί το οριοθετώ, γιατί οι αλλαγές δεν είναι ουδέτερες, έχουν πρόσημο. Και στα προγραμματικά υπάρχουν μεγάλες διαφωνίες, όπως και στα Δημοτικά ζητήματα.”

                                                         ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Β.  Πάικος:  Η οικονομική κρίση, έχει αφήσει θλιβερό αποτύπωμα στην Αθήνα και προπάντων στο κέντρο με τα κλειστά μαγαζιά . Πως θα μπορούσε ο Δήμος και η Διοίκησή του να παρέμβουν ώστε να δώσουν την λάμψη που είχε το κέντρο της Αθήνας.

Ν. Ηλιόπουλος: “Θα χρησιμοποιήσω την εμπειρία από το πρόγραμμα του υπ. Εργασίας για την αξιοποίηση ακινήτων φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Στο κέντρο υπήρχαν πολλά εμβληματικά κτίρια που ανήκαν σε ασφαλιστικά ταμεία και ρήμαζαν. Ξεκινήσαμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα με στόχο την αξιοποίηση 35 κτιρίων στο ευρύτερο κέντρο και ξεπεράσαμε τα 75. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το εμβληματικό ξενοδοχείο ΕΣΠΕΡΙΑ, που έχει ενοικιαστεί από ξένη εταιρεία με μίσθωμα άνω του 1.000.000 ευρώ, το χρόνο. Υπάρχουν δυνατότητες αξιοποίησης του κτιριακού αποθέματος του Δήμου. Είναι από τα πρώτα ζητήματα που βάλαμε. Ότι ο Δήμος της Αθήνας είναι πλούσιος σε επίπεδο κτιριακού αποθέματος, σε κτίρια, διαμερίσματα και ελεύθερους χώρους.”

Β. Πάικος: Στα καταστήματα όμως που παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης μπορεί να παρέμβει ο Δήμος

Ν. Ηλιόπουλος: “Υπάρχει σύνδεση. Γιατί π.χ η Μητροπόλεως είχε κάποτε εικόνα εγκατάλειψης. Όταν άνοιξε το ξενοδοχείο ΗΛΕΚΤΡΑ ζωντάνεψε όλος ο δρόμος. Το δεύτερο στοιχείο που πρέπει να έχει ο Δήμος: Καθαριότητα και φωτισμό. Δεν μπορεί να είναι ζωντανός ένας εμπορικός δρόμος χωρίς αυτά. Και προφανώς ο Δήμος πάντα έχει το εργαλείο σε στοχευμένες περιοχές που πιστεύει ότι υπάρχουν ζητήματα να κάνει συγκεκριμένη πολιτική Δημοτικών Τελών. Αυτό το εργαλείο πάντα υπάρχει στη διάθεση του Δήμου.”

                                                               *ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΑ

Β. Πάικος: Υποστηρίζεται από αντιπάλους σας πως τα προβλήματα της Αθήνας δεν έχουν πολιτικό χρώμα, ούτε ιδεολογία, όπως τα σκουπίδια . Μήπως έχουν έντονο ιδεολογικό πρόσημο οι προτάσεις αντιμετώπισής τους; Οι λύσεις που προτείνονται;

Ν. Ηλιόπουλος: “Οντως το ζήτημα διαχείρισης των απορριμάτων είναι το παράδειγμα που επιλέγεται ως ζήτημα καθαρά τεχνικό. Και θα μιλήσω τεχνικά, για το αν είμαστε με το δημόσιο ή το ιδιωτικό. Συγκεκριμένα, η φράση που χρησιμοποίησε ο κ. Μπακογιάννης ήταν το “άσπρη γάτα, μαύρη γάτα δεν έχει σημασία, αρκεί να πιάνει τα ποντίκια” Η αντίθεσή μου με τη γάτα-εργολάβο που θα πιάνει τα ποντίκια είναι ότι αυτές οι γάτες έχει αποδειχθεί ότι δεν πιάνουν τα ποντίκια και θέλουν πολλή γατοτροφή. Πχ, όταν ιδιωτικοποιήθηκε η καθαριότητα στα νοσοκομεία, κόστισε πολύ παραπάνω . Ο Ευαγγελισμός μόνον, από τότε που έδιωξε τους εργολάβους εξοικονόμησε περισσότερο από 1.000.000 ευρώ το χρόνο. Εχουμε και ευρωπαϊκά παραδείγματα. Το Όσλο είχε επί σειρά ετών δώσει την αποκομιδή σε ιδιώτη. Το 2017 πέρασε ξανά στο Δήμο γιατί αποφάσισαν ότι ήταν ένα αποτυχημένο μοντέλο.”

Β. Πάικος: Όμως αυτό που λειτουργεί για την κοινή γνώμη , είναι ότι έως τώρα η αποκομιδή ανήκε στο δήμο και βλέπουμε την κατάληξη. Μήπως να δοκιμάσουμε το άλλο;

Ν. Ηλιόπουλος: “Νομίζω ότι η κατάληξη στην Αθήνα έχει αυτά τα αρνητικά χαρακτηριστικά για συγκεκριμένους λόγους: Δεν είναι ζήτημα αν ήταν στο δημόσιο ή στο ιδιωτικό. Όταν από τον υφιστάμενο προϋπολογισμό, ο Δήμος απορροφά λιγότερο από το 40% , υπάρχει ζήτημα  διαχείρισης.  Όποιος μιλήσει με τους ανθρώπους της αποκομιδής μπορεί να μάθει ποιες είναι οι ελλείψεις στο υλικό, σε οχήματα , σε κάδους, σε πλυστικά κάδων. Γιατί στην Αθήνα έχουμε ξεχάσει να πλένουμε τους κάδους. Ακόμη, πίσω από τη καθαριότητα υπάρχουν άνθρωποι και τα τελευταία χρόνια δεν παίρνουν μέσα ατομικής προστασίας, με αποτέλεσμα να δουλεύουν σε κακοσυντηρημένα οχήματα και να υπάρχουν σοβαρά εργατικά ατυχήματα.”

Β. Πάικος: Επομένως,, το θέμα της ιδιωτικοποίησης κάποιων υπηρεσιών του Δήμου ή ακόμα και συνέργειες , το αποκλείετε;

Ν. Ηλιόπουλος: “Συνέργειες γινόντουσαν και γίνονται. Αν όμως ερωτηθώ αν οι κεντρικές διαδικασίες του Δήμου πρέπει να περάσουν σε ιδιώτες, η απάντηση είναι Όχι. Είναι ένα πολύ ακριβό μοντέλο και για τους πολίτες. Θα στοιχίσει ακριβά στη πόλη και δεν θα έχει καλές υπηρεσίες.”

                                                * ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Β. Πάικος: Όταν μιλάτε για πολυπολιτισμικότητα της πόλης, πως βλέπετε την υλοποίηση; Μένετε στο να κάνετε δημότες και τους πρόσφυγες που έχουν γεννηθεί εδώ ή τα παιδιά τους; ;

Ν. Ηλιόπουλος: “ Είναι δύο κατηγορίες. Το ένα κομμάτι είναι οι οικονομικοί μετανάστες, ένα κομμάτι το τελευταίο προσφυγικό ρεύμα. Υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές. Στην οικονομική μετανάστευση, μιλάμε για παιδιά που έχουμε μεγαλώσει μαζί, έχουμε πάει στα ίδια σχολεία, έχουμε παίξει στις ίδιες γειτονιές, δεν ξέρουν άλλη γλώσσα γεννήθηκαν εδώ και εδώ μεγάλωσαν. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να έχουν ισότιμη συμμετοχή στην πόλη. Δεν γίνεται να χαιρόμαστε όταν ένας ελληνικής καταγωγής εκλέγεται σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο στο Βέλγιο ή γίνεται Δήμαρχος και στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας να μην υπάρχει ένα παιδί Αλβανικής καταγωγής, δεύτερης γενιάς.”

  *ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΧΩΡΩΝ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ

Ν. Ηλιόπουλος: “ Το κομμάτι της ουσιοεξάρτησης πρέπει να το δούμε συνολικά. αλλά να ξεκινάμε πάντα και πρώτιστα από την πρόληψη. Στην Αθήνα πρέπει να προχωρήσουμε και στη δημιουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης. Χώρους όπου οι ουσιοεξαρτημένοι θα μπορούν να πάνε και με ιατρική παρακολούθηση , με τον εξοπλισμό που θα υπάρχει και θα είναι καθαρός θα αντιμετωπιστούν ζητήματα υγιεινής που γεννούν προβλήματα υγείας σε αυτούς τους ανθρώπους εκ των οποίων κάποιοι είναι και άστεγοι.  Θα είναι ένας χώρος όπου θα ξεκινάς από το ότι σχεδιάζω με πρώτη αφετηρία την ανθρώπινη ζωή.”

                           *ΓΙΑ ΤΗΝ  ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Β. Πάικος: Η σημερινή Δημοτική Αρχή έχει αναδείξει το ζήτημα της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας . Και ως εκ τούτου της ελλειπούς αστυνόμευσης.  Ο κ Μπακογιάννης είπε ότι στην Αθήνα κυριαρχεί ο φόβος.

Ν. Ηλιόπουλος: “Είναι προβληματικό να μιλάμε με ένα λόγο που γνωρίζει τις γειτονιές της Αθήνας μόνο μέσα από τις τηλεοπτικές κάμερες,γιατί φτάνουμε σε υπερβολές. Οταν ο κ. Μπακογιάννης είχε πει πχ ότι στα Άνω Πατήσια τα φροντιστήρια κλείνουν στις 8 το απόγευμα, επειδή φοβούνται να φύγουν τα παιδιά, απάντησε η Ένωση Γονέων του 5ου διαμερίσματος. Προφανώς, το 5ο διαμέρισμα είναι παράδεισος, αλλά δεν ισχύει και αυτή η κατάσταση. Νομίζω ότι ο κ. Μπακογιάννης θα έπρεπε να ζητήσει συγνώμη. Προφανώς, υπάρχουν ζητήματα ασφάλειας στην Αθήνα,αλλά πρέπει να μιλάμε ως υποψήφιοι Δήμαρχοι και όχι ως υποψήφιοι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη. Τι πρέπει να κάνει ο Δήμος για να είναι ασφαλείς οι γειτονιές;  Εμείς λέμε ότι ασφαλείς γειτονιές είναι οι ζωντανές γειτονιές. Πρώτη προυπόθεση είναι ο ηλεκτροφωτισμός, γιατί η Αθήνα είναι μία πόλη με μαύρες τρύπες. Για το 2018 οι δαπάνες ηλεκτροφωτισμού ήταν μηδενικές. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Το δεύτερο που μπορεί και πρέπει να κάνει ο Δήμος είναι το να έχει συγκεκριμένη στεγαστική πολιτική για υποβαθμισμένες περιοχές. Το τρίτο κομμάτι , όπως ήδη είπα, είναι οι εμπορικές χρήσεις, πως δίνω κίνητρα για εμπορική δραστηριότητα και το τέταρτο και πολύ κρίσιμο οι δράσεις πολιτισμού στις γειτονιές.”

                                                     *ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Ν. Ηλιόπουλος: “Νομίζω ότι πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι οι γειτονιές της Αθήνας είναι πιο ασφαλείς χωρίς τη δράση της Χρυσής Αυγής. Όσα προβλήματα και να είχαν περιοχές όπως ο Αγιος Παντελεήμονας, πλέον η κατάσταση είναι καλύτερη χωρίς τα τάγματα εφόδου κατά την περίοδο 2012-2014. Το βασικό που πρέπει να κάνει ο Δήμος είναι η κοινωνική πολιτική του. Για να μην αφήνει ανθρώπους απογοητευμένους και εγκαταλελειμμένους που μπορεί να καταλήξουν στη Χρυσή Αυγή.“

                                                       * ΓΙΑ ΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Ν. Ηλιόπουλος: “Ο Δήμος της Αθήνας είναι πλούσιος σε κτιριακό απόθεμα, που διακρίνεται σε τρεις κατηγορίες: Διαμερίσματα, κτίρια και χώρους. Εμείς λέμε ότι θα έπρεπε να υπάρχει κοινωνική αξιοποίηση που δεν είναι μόνον η κοινωνική κατοικία. Τώρα, ο Δήμος κάνει έναν ακριβό διαγωνισμό 7,6 εκατομμυρίων Ευρώ προκειμένου να προσλάβει ένα σύμβουλο για να κάνει στην πραγματικότητα real estate  με αυτό το απόθεμα. Με τα 7 εκατομμύρια ο Δήμος θα μπορούσε να προσλάβει 300 νέους μηχανικούς μέσα από ένα ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης του ΟΑΕΔ. Αυτοί οι άνθρωποι να ασχοληθούν με τους φακέλους και με τη πρόταση αυτών των χώρων και ανάλογα με τις χρήσεις που θα μπορεί να έχει κάθε χώρος, να κάνεις είτε εμπορικές χρήσεις και τα χρήματα να γυρνούν στο πρότζεκτ της κοινωνικής κατοικίας, είτε κοινωνική κατοικία για ευάλωτες ομάδες. Είτε χωρίς αντίτιμο είτε με πολύ χαμηλό ενοίκιο, καθώς δεν μπορείς να πάρεις έναν άστεγο με ενοίκιο. Είτε και ειδικά προγράμματα για στέγαση νέων ζευγαριών με την έννοια ότι δεν αποτελούν ευάλωτη κοινωνική ομάδα , αλλά εσύ μπορείς να επιλέξεις ότι θέλεις να ενισχύεις.”

 

 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα