back to top
18.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

18.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Καζάνι που βράζει η Λέσβος – Χιλιάδες πρόσφυγες στους δρόμους και τα νεκροταφεία – Αντιδράσεις για την ανακατασκευή του ΚΥΤ

Διαβάστε επίσης

Σε αναβρασμό βρίσκεται για μία ακόμη μέρα το νησί της Λέσβου με χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να παραμένουν στους δρόμους, τους κατοίκους να μην επιτρέπουν ακόμη και τα έργα αποκατάστασης του ΚΥΤ στη Μόρια και τις αστυνομικές δυνάμεις να ενισχύονται, καθώς η ατμόσφαιρα «μυρίζει» μπαρούτι.

Η κατάσταση γύρω από το κατεστραμμένο λόγω τριών πυρκαγιών Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, αλλά και στους δρόμους που οδηγούν προς το λιμάνι παραμένει ιδιαίτερα τεταμένη.

Πάνω από 10.000 μετανάστες διανυκτέρευσαν για ένα ακόμη βράδυ στην ύπαιθρο, βρίσκοντας καταφύγιο ακόμη και στο νεκροταφείο, μέσα σε εκκλησίες, δίπλα σε κάδους απορριμμάτων ή δίπλα στο οδόστρωμα, ενώ μερίδα κατοίκων διαμαρτυρήθηκε για βεβήλωση και προσβολή θρησκείας και νεκρών.

Στο μεταξύ έντονες είναι οι ανησυχίες για υγειονομική εκτροπή λόγω πανδημίας, αφού και οι 8 αλλοδαποί (εκ των 35 συνολικά), που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό εξαφανίστηκαν μετά την τρίτη φωτιά που εκδηλώθηκε στο ΚΥΤ και χάθηκαν τα ίχνη τους.
Την ίδια ώρα οι κάτοικοι αντιδρούν στην ανακατασκευή του ΚΥΤ ζητώντας την απομάκρυνση όλων των αλλοδαπών από το νησί προς την ενδοχώρα, αν και σήμερα το μεσημέρι ξεκίνησαν εργασίες για τη δημιουργία πρόχειρου καταυλισμού σε περιοχή κοντά στο Καρά Τεπέ, ενώ στο νησί έφτασαν με C-130 σκηνές για τη στέγαση όσων βρίσκονται στους δρόμους.

Παράλληλα οι αστυνομικές δυνάμεις ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο, αφού το πρωί έφτασαν στη Λέσβο ακόμη 8 διμοιρίες των ΜΑΤ, αλλά και δύο «αύρες», τα ειδικά θωρακισμένα οχήματα ρίψης νεού της ΕΛΑΣ, που χρησιμοποιούνται για τη διάνοιξη ή διάσπαση εμποδίων.

Σημειώνεται ότι οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος του δρόμου από τη Μόρια προς την πόλη της Μυτιλήνης και κυρίως γύρω από τον Καρά Τεπέ, όπου έχουν συγκεντρωθεί οι περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι πιστεύουν ότι σύντομα θα ανοίξουν τα μπλόκα και θέλουν να είναι όσο πιο κοντά μπορούν στο λιμάνι.

Νεκτάριος Ανδριόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα