back to top
18.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

18.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Κ. Μητσοτάκης: Υποχρέωσή μου να διαφυλάξω την ενότητα του ελληνισμού

Διαβάστε επίσης

“Τώρα περνάμε, νομίζω, το peak του τρίτου κύματος αλλά οι εμβολιασμοί προχωρούν πολύ γρήγορα και πιστεύω ότι από τον Μάιο και μετά θα μπορούμε να επανέλθουμε σίγουρα σε μια κανονικότητα που θα μας επιτρέψει και από τις 15 Μαΐου να ανοίξουμε την χώρα σε επισκέπτες για να μπορέσουμε να έχουμε περισσότερους τουρίστες απ’ όσους είχαμε πέρσι”, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε το απόγευμα με τους εκπροσώπους των ελληνικών κοινοτήτων της Λατινικής Αμερικής.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμαμε ότι η χώρα μας “έχει χειριστεί την πανδημία πολύ καλύτερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες παρά το γεγονός ότι δεν είχαμε το καλύτερο οργανωμένο Σύστημα Υγείας” και απηύθυνε “ένα μεγάλο ευχαριστώ στους γιατρούς και στους υγειονομικούς μας.
Ο πρωθυπουργός έστειλε παράλληλα μήνυμα ενότητας του ελληνισμού σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι “τώρα περισσότερο παρά ποτέ -καθώς η χώρα βγαίνει και από την περιπέτεια της πανδημίας- είναι υποχρέωσή μας και υποχρέωση δική μου ως πρωθυπουργός της χώρας να διαφυλάξω την ενότητα του ελληνισμού».

“Καθώς η Ελλάδα μπαίνει στον τρίτο αιώνα ζωής της ως ελεύθερο κράτος, είναι μια χώρα που αλλάζει, πολύ πιο αισιόδοξη, με πολύ περισσότερη αυτοπεποίθηση που μπορεί να κοιτάξει το παρελθόν της με ειλικρίνεια, να μάθει από τα λάθη της αλλά να σταθεί και με υπερηφάνεια στις μεγάλες εθνικές επιτυχίες της», πρόσθεσε.
“Πιστεύω ότι όλοι μαζί οι Έλληνες, είτε βρίσκονται στην Ελλάδα, είτε βρίσκονται στην Αργεντινή, τη Βραζιλία, τη Χιλή, το Μεξικό, όλοι μαζί θα γιορτάσουμε στις 25 Μαρτίου αυτή την σημαδιακή ημερομηνία και αν αναλογιστούμε πόσα πετύχαμε σαν χώρα, έχουμε κάθε λόγο να είμαστε υπερήφανοι”, ανέφερε.
Ως προς την θεσμική επικοινωνία της Ελληνικής Πολιτείας με τους Έλληνες του εξωτερικού, ο πρωθυπουργός τόνισε πως ο ίδιος θα ήθελε να δίνονται μεγαλύτερες δυνατότητες στους Έλληνες του εξωτερικού να μπορούν να ψηφίζουν από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους, κάτι που- όπως είπε- δεν έγινε εφικτό καθώς κάποια κόμματα στην Ελληνική Βουλή δεν το ήθελαν και δεν συγκεντρώθηκαν οι απαιτούμενες 200 ψήφοι.
“Πιστεύω ότι θα επανέλθουμε στον νόμο αυτόν, θα τον ενισχύσουμε ώστε να μπορείτε όσοι θέλετε να συμμετέχετε στα κοινά της πατρίδας μας, να το κάνετε συμμετέχοντας στη διαδικασία ανάδειξης της πολιτικής ηγεσίας στη χώρα μας”, πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε εξάλλου ότι η Λατινική Αμερική, για λόγους ανεξήγητους στον ίδιο ήταν μία ξεχασμένη ήπειρος για την Ελλάδα και “αυτό είναι κάτι που θέλω να το διορθώσω”. Αναφέρθηκε στην προοπτική ενίσχυσης των ρευμάτων του τουρισμού, υπογράμμισε ότι είμαστε σε μία φάση όπου χαρτογραφούμε επενδυτικές και εξαγωγικές ευκαιρίες και εξέφρασε την πρόθεση όταν τελειώσει η πανδημία να επισκεφθεί τις χώρες της Λατινικής Αμερικής όπου έχουμε τις μεγαλύτερες κοινότητές μας.

” Εξ όσων γνωρίζω έχει πολλές δεκαετίες να πάει αρχηγός κράτους ή Κυβέρνησης στην Λατινική Αμερική, νομίζω ότι με αυτόν τον τρόπο θα σηματοδοτήσουμε τη σημασία που αποδίδουμε σε αυτήν την πολύ σημαντική ήπειρο και ούτως ή αλλιώς είναι κάτι το οποίο οφείλουμε να το κάνουμε. Η Ελλάδα αναζητεί διαρκώς διεθνή ερείσματα για να υπερασπιστεί τα δίκαιά της και φυσικά οι χώρες της Λατινικής Αμερικής μόνο αμελητέες δεν είναι σε αυτή την προσπάθεια”, τόνισε.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην καινοτόμο πλατφόρμα staellinika.com, που τέθηκε σε λειτουργία από τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, με την συμβολή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Κέντρου Ελληνικών σπουδών του Πανεπιστημίου Simon Fraser του Καναδά, που υποστηρίζει την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας και δεσμεύτηκε ότι θα εξασφαλιστεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση ώστε εντός του έτους η πλατφόρμα να λειτουργήσει στα ισπανικά και στα πορτογαλικά.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα