back to top
21 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

21 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Κ. Υφαντής: Η Τουρκία συνεχώς εκβίαζε, τώρα όμως οι απειλές της έφεραν αντίθετα αποτελέσματα

Διαβάστε επίσης

«Για πρώτη φορά υπάρχει ένας Πρόεδρος ο οποίος είναι συνεπής στην προεκλογική του δέσμευση, είναι ο μόνος ο οποίος προχώρησε στην αναγνώριση και αυτό δεν έχει να κάνει με ένα ζήτημα αρχής, έχει να κάνει κυρίως με τη συγκυρία και τη στρατηγική που έχουν αποφασίσει οι ΗΠΑ – υπο τον νέο πρόεδρο- να προσεγγίζουν τα θέματα και τα συμφέροντά τους με μια λογική μακριά από εκείνη του Τράμπ, με μια λογική η οποία συνδυάζει και τη γεωπολιτική αλλά και τα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων» δήλωσε στον Αθήνα 9.84 και στην Κατερίνα Παπαβασιλείου, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνος Υφαντή, σχολιάζοντας την αναγνώριση από τις ΗΠΑ της γενοκτονίας των Αρμενίων.

«Μέχρι τώρα είχαμε την Τουρκία σταθερά να εκβιάζει απειλώντας ότι μια αναγνώριση της γενοκτονίας θα έχει επιπτώσεις στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και τη Δύση. Προφανώς η Τουρκία θεώρησε ότι και αυτός ο πρόεδρος, όπως και οι προηγούμενοι, μπλοφάρει. Αυτή τη φορά η απειλή της Τουρκίας δεν πέτυχε και έχουμε αντίθετα αποτελέσματα. Το δίλημμα πλέον μεταφέρθηκε από τις ΗΠΑ προς την Τουρκία»

Αναφορικά με ενδεχόμενη αντίδραση της Τουρκίας ο κ Υφαντής επεσήμανε:  «Δεν έχει και πολλές επιλογές. Η μια είναι να υποχωρήσει και να προσαρμοστεί με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον Ερντογάν, να δεχτεί την πραγματικότητα δηλαδή και να συμβιβαστεί και η άλλη είναι να “σπάσει” τη σχέση της με τη Δύση και τις ΗΠΑ και να στραφεί προς τη Κίνα τη Μόσχα το Ιράν. Αυτή η επιλογή ωστόσο θα τη φέρει αντιμέτωπη με ΗΠΑ και Ευρώπη.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα