back to top
18 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

18 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Γ. Χειλάς: Οι πανδημίες είναι μαραθώνιος, το εμβόλιο δίνει τη δυνατότητα να ξεπεραστούν με τις λιγότερες απώλειες

Διαβάστε επίσης

 

«Οι πανδημίες είναι μαραθώνιος, διαρκούν τουλάχιστον μία τριετία και το εμβόλιο δίνει τη δυνατότητα να ξεπεραστούν με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Ο ιός έχει “ριζώσει” στις κοινωνίες επειδή δεν έχει εμβολιαστεί καθολικά ο πληθυσμός» προειδοποίησε ο Γιώργος Χειλάς, Πνευμονολόγος, επιμελητής Α στο Νοσοκομείο Σωτηρία.

Στη συνέντευξή του στον Αθήνα 984 και στον Γιάννη Παπαγεωργίου, υπογραμμίζοντας τη σημασία του εμβολιασμού, την ώρα που κυβέρνηση και ειδικοί βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού λόγω της εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον στη χώρα μας και με ανοικτό το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσουν εκτίναξη του αριθμού των κρουσμάτων μετά το νέο έτος, ο κ Χειλάς τόνισε πως «προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η τρίτη δόση, ο εμβολιασμός των υπολοίπων και να έχουμε μέτρα περιορισμού των κοινωνικών δραστηριοτήτων και συναναστροφών.
Οι αυξημένες απώλειες και διασωληνώσεις είναι ευθέως ανάλογες και του γεγονότος ότι αυτή τη στιγμή η κοινωνία είναι ανοιχτή, χωρίς μέτρα».

Δίνοντας τον κανόνα επιβίωσης στον τρίτο χρόνο της πανδημίας στη χώρα, αναφέρθηκε στη καίρια σημασία της τρίτης ενισχυτικής δόσης τόσο για εμάς τους ίδιους όσο και για τους γύρω μας, ενώ χαρακτήρισε «εντελώς λάθος απόφαση να συμπεριφερόμαστε λες και δεν υπάρχει ο ιός…
…Στο Σωτηρία είμαστε 10 γιατροί, έχουμε εμβολιαστεί τρεις φορές και φοράμε τις μάσκες μας. Όταν επισκέπτομαι φίλους, γονείς ή οποιονδήποτε άλλον χρειαστεί κάνω rapid test πριν τους συναντήσω.
Έχουμε πλέον ξεπεράσει τα όρια της ενημέρωσης… Ουδένας πλέον μπορεί να ισχυριστεί πως δεν γνωρίζει . Εμβολίασα τον 9χρονο γιο μου, όχι μόνο για την υγεία του, αλλά γιατί με αυτό τον τρόπο θα σταματήσει η διασπορά στην κοινότητα. Εμβολιαζόμαστε για τη προσωπική μας υγεία, προκειμένου να αποφύγουμε τη σοβαρή νόσο και το θάνατο, αλλά και για να προστατεύσουμε τις ευάλωτες ομάδες. Ο εμβολιασμός σώζει ζωές» είπε.

Όσον αφορά στη μετάλλαξη Όμικρον, έκανε λόγο για «αναμενόμενη, νομοτελειακή κι εν πολλοίς … επιθυμητή εξέλιξη, εφόσον βέβαια δεν συμβεί κάτι που θα εκτρέψει τον ιό σε μια εξαιρετικά θανατηφόρα μορφή του». Όπως εξήγησε ο κ Χειλάς, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία «φαίνεται να μένει για αρκετό χρονικό διάστημα στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα με συνέπεια να προκαλεί λιγότερο σοβαρές πνευμονίες, αλλά και να μεταδίδεται ευκολότερα, γεγονός που ενδέχεται να καταστήσει τον ιό εποχιακό ή να τον…στείλει από εκεί που ήρθε.»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα