back to top
21.2 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

21.2 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Τ. Παναγιωτόπουλος: Δε γίνεται να παριστάνουμε ότι είναι χωρίς κινδύνους το άνοιγμα των σχολείων

Διαβάστε επίσης

2022-01-03

Ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, παιδίατρος -επιδημιολόγος, καθηγητής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Ειδικών Επιστημόνων του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, μίλησε στον Αθήνα 984 για την επαναφορά της συζήτησης σε σχέση με την αξιοπιστία και την ευρεία χρήση των μοριακών τεστ, αντί των rapid και self test, υπό το πρίσμα ερωτημάτων για την ενδεχόμενη δυσκολία ιχνηλάτησης της μετάλλαξης Όμικρον ή και της ανάγκης αλλαγής όλης της διαδικασίας, με γνώμονα τη βέλτιστη θωράκισή μας.

Μιλώντας στην Ελεωνόρα Ορφανίδου τόνισε ότι «ο ιός είναι ελαφρώς διαφορετικός, τώρα με την μετάλλαξη Όμικρον και επομένως αυτά που ξέρουμε για την αξιοπιστία των τεστ, ενδέχεται να μην ισχύουν».

Όπως ανέφερε «από την ΕΕ έχει δοθεί ένας κατάλογος για κάποια rapid test, τα οποία δεν έχει γίνει γνωστό αν λειτουργούν σε σχέση με την Όμικρον, λόγω της σύνθεσής τους και η συγκεκριμένη διαδικασία θέλει χρόνο για να ελεγχθεί».
Σύμφωνα με τον καθηγητή «Οι ελληνικές αρχές πρέπει να δουν τι κυκλοφορεί στη χώρα, να ελέγξουν τα τεστ που περιλαμβάνονται στον κατάλογο, ώστε να ενημερωθούμε για το τι δουλεύει και τι όχι, προκειμένου να αποσυρθούν όσα δε λειτουργούν, ή να μείνουν για λίγο στις αποθήκες». Διότι, όπως είπε, κάποιες μάρκες ενδέχεται να μην είναι αξιόπιστες, προσθέτοντας ότι «αυτό θα πρέπει λυθεί σύντομα, διότι δεν μπορούν να κυκλοφορούν μη αξιόπιστα τεστ και να βασιζόμαστε σε αυτά. Τα ίδια ισχύουν και για τα self test».

Για το άνοιγμα των σχολείων, με δεδομένη -προς ώρας – την κυβερνητική πρόθεση να επαναλειτουργήσει κανονικά η εκπαίδευση στις 10 του μηνός, απόφαση που όμως θα κριθεί από τις αντοχές του συστήματος υγείας, αλλά και την πορεία των εισαγωγών σε ΜΕΘ τα επόμενα 24ωρα, ο κ. Τάκης Παναγιωτόπουλος  επεσήμανε στην τοποθέτησή του πως είναι σημαντικό να πηγαίνουν στο σχολείο τα παιδιά, χωρίς ωστόσο να παραγνωρίζεται ο υφιστάμενος κίνδυνος για την ασφάλειά τους.

«Είναι κατ’ αρχάς πολύ σημαντικό τα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο. Πέρισι, το στερήθηκαν για υπερβολικά μεγάλο διάστημα και τα μέτρα θα έπρεπε να είναι περισσότερο στοχευμένα.
Όμως, δεν πρέπει τα παιδιά να υφίστανται έναν περιορισμό για οφέλη των μεγαλυτέρων. Από την άλλη πλευρά όμως, δε γίνεται να παριστάνουμε ότι είναι χωρίς κινδύνους το άνοιγμα των σχολείων. Ενέχει κινδύνους, ίσως όχι για τα ίδια τα παιδιά, αλλά για τους μεγαλύτερους».

Και συνέστησε «να ληφθούν μέτρα για την- κατά το δυνατόν- μεγαλύτερη ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών. Ίσως να πρέπει να δούμε ποια μέτρα μπορούν να αντικαταστήσουν τυχόν κλείσιμο».

Καταλήγοντας, ο κ Παναγιωτόπουλος πρόσθεσε πως «Δυστυχώς, έχει επικρατήσει στη χώρα μας ένας συγκεντρωτικός τρόπος λήψης αποφάσεων. Θα έπρεπε να γίνεται ευρύτερος κοινωνικός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τα πολιτικά κόμματα. Οι ειδικοί θα εισηγηθούν ως επιστήμονες, αλλά πρέπει να αποφασίζουμε και ως κοινωνία για πως θα κινηθούμε».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα