back to top
21.6 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

21.6 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Δ. Μιχαηλίδου: Τα ασυνόδευτα παιδιά που ήρθαν από την Ουκρανία έχουν ενταχθεί στο εθνικό σύστημα υιοθεσιών για να βρουν οικογένεια και να μη μπουν σε ίδρυμα

Διαβάστε επίσης

Με ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε έγινε δεκτή η πρωτοβουλία της Ελλάδας για την προστασία των παιδιών από την Ουκρανία.

Συγκεκριμένα μετά από την πρωτοβουλία και τις παρεμβάσεις της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνας Μιχαηλίδου, αποφασίστηκε ομόφωνα από το Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. η εκπόνηση Εθνικών Σχεδίων Δράσης, στα οποία κάθε κράτος μέλος θα καταγράφει τη διαθεσιμότητα κάλυψης αναγκών φιλοξενίας και φροντίδας παιδιών από την Ουκρανία.

«Κεντρικά οι Βρυξέλλες θα μαζέψουν τα σχέδια δράσης των χωρών -το οποίο η χώρα μας ήδη έχει καταστρώσει- και θα διαχύσει τις πληροφορίες στα υπόλοιπα κράτη μέλη ώστε να προωθηθεί ένα κεντρικό σχέδιο και όχι να λαμβάνονται at hoc αποφάσεις από ορισμένα κράτη», τόνισε, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην Κατερίνα Παπαβασιλείου, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων αρμόδια για θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου. 

«Κάθε χώρα θα καταθέσει τη διαθεσιμότητα της σε κοινωνικές δομές προκειμένου να φιλοξενηθούν τα παιδιά και οι μητέρες τους», μια δουλειά η οποία -όπως είπε- η κ. Μιχαηλίδου «έχει ήδη γίνει από το υπουργείο» Επεσήμανε δε πως «θα πρέπει να φτιαχτούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για να φύγουν τα 8 εκατομμύρια παιδιών που βρίσκονται στην Ουκρανία αλλά και τα παιδιά τα οποία υπερβαίνουν τα 90.000 που ζουν σε ιδρύματα της χώρας».

Πρόσθεσε πως «στην Ελλάδα τα ασυνόδευτα παιδιά ηλικίας από 12 ετών και κάτω που έχουν έρθει από την Ουκρανία, έχουν ήδη ενταχθεί στο εθνικό σύστημα υιοθεσιών, αναδοχών για να βρουν ένα καλύτερο μέλλον σε μια οικογένεια και όχι σε ένα ίδρυμα»

Τέλος όσον αφορά τη χρηματοδότηση του σχεδίου, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων είπε πως σε συνομιλία της με τον αρμόδιο Επίτροπο την διαβεβαίωσε ότι στο ερχόμενο Συμβούλιο υπουργών της Δευτέρας θα τονίσει πως τα χρήματα από το ΕΣΠΑ καθώς και κοινοτικοί πόροι της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου θα ενταχθούν σε ένα σύστημα το οποίο θα απλοποιεί την απορρόφησή τους και θα μετριάσει την γραφειοκρατία ώστε να υπάρξει άμεση χρηματοδότηση.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα