back to top
18 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

18 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Θ. Ψαλτοπούλου: Δεν τελειώσαμε με την πανδημία

Διαβάστε επίσης

Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στην Τασούλα Επτακοίλη η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.

Όπως είπε, η μετάλλαξη «Όμικρον» και η ιδιαίτερα η υποπαραλλαγή «Όμικρον 2» η οποία είναι περισσότερο μεταδοτική, αυξάνουν και πάλι τα κρούσματα κορονοϊού, επισημαίνοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να εφησυχάσουμε

«Δεν τελειώσαμε με την πανδημία. Δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι έχουν ήδη περάσει δύο χρόνια, παραμένει στην επικαιρότητα, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και διεθνώς. Βλέπουμε μια αύξηση περισσότερο στα κρούσματα και λιγότερο στους νοσηλευόμενους που ελπίζουμε να είναι προσωρινή. Είναι λάθος να πιστέψουμε ότι η ”Όμικρον” είναι μια παραλλαγή που δεν χρειάζεται την προσοχή μας», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο παρατηρείται εκθετική αύξηση των μολύνσεων από Covid-19 για την οποία σε πολύ μεγάλο βαθμό ευθύνεται η Όμικρον 2.

«Τόσο η ”Όμικρον” όσο και η ”Όμικρον 2” είναι εξαιρετικά μεταδοτικές, επομένως μπορεί να νοσήσουν άτομα που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει στο παρελθόν. Ωστόσο, όταν έχεις εμβολιαστεί ή νοσήσει, έχεις ελάχιστες πιθανότητες να νοσήσεις πολύ βαριά ή να φτάσεις στο θάνατο. Εκείνοι που διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο είναι τα άτομα άνω των 60 ετών και γενικότερα τα άτομα της τρίτης ηλικίας καθώς και ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα τα οποία οδηγούν για παράδειγμα σε προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα, καρδιακή ή νεφρική ανεπάρκεια, παχυσαρκία, σακχαρώδη διαβήτη κλπ».

Η κ. Ψαλτοπούλου, αναφέρθηκε στις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλουν καθημερινά γιατροί και νοσηλευτές στα νοσοκομεία και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

«Οι μεγάλοι ήρωες είναι οι εργαζόμενοι στις ΜΕΘ οι οποίοι κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν ασθενείς σε βαριά κατάσταση και έναν άγνωστο μέχρι πριν δύο χρόνια ιό. Το Σύστημα Υγείας και στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς είχε προσανατολιστεί στα χρόνια μη μεταδοτικά νοσήματα και έπρεπε εν μια νυκτί να προσαρμοστεί σε ένα πολύ μεταδοτικό νόσημα.
Οι γιατροί ανά τον κόσμο έχουν κάνει ένα τεράστιο έργο προκειμένου να αντιμετωπίσουν όλη αυτήν την ανατροπή που έφερε στα Συστήματα Υγείας ένα μεταδοτικό νόσημα».

Κλείνοντας, σημείωσε: «Χάρη στις προσπάθειες των ειδικών, το εμβόλιο παράχθηκε πολύ γρήγορα ενώ υπάρχουν και τα ειδικά φάρμακα αλλά και τα μονοκλωνικά αντισώματα. Όλα αυτά, έχουν διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο ώστε να περάσουμε στο δεύτερο μέρος της πανδημίας που σημαίνει ότι ζούμε με τον ιό αλλά με όλη τη θεραπευτική και προληπτική αντιμετώπιση που έχουμε στη διάθεσή μας, όπως επίσης τις μάσκες και τα τεστ προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τους θανάτους και την παραμονή των ασθενών στα νοσοκομεία».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα