back to top
16.1 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

16.1 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Ζ. Δεμέστιχα: Να προφυλάσσονται από την αφρικανική σκόνη ευπαθείς ομάδες, αλλεργικοί, ηλικιωμένοι και παιδιά

Διαβάστε επίσης

Στην επικινδυνότητα της έκθεσής μας στη σκόνη από την Αφρική που σκεπάζει αυτές τις μέρες την Ελλάδα επιβαρύνοντας την ατμοσφαιρική ρύπανση, αναφέρθηκε η Ζωή Δεμέστιχα, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας.
«Οι κόκκοι της άμμου μεταφέρουν τοξικά για τον άνθρωπο βαρέα μέταλλα, όπως σίδηρο, χαλκό, χρώμιο, κέσιο, καθώς και μύκητες και βακτήρια, χωρίς να ξεχνάμε και τη γύρη της εποχής.  Αυτοί ο ρύποι προέρχονται από βιομηχανίες χωρίς συστήματα καθαρισμού αποβλήτων, ακόμη κι από αυτοκίνητα παλαιάς τεχνολογίας» δήλωσε μιλώντας στον Αθήνα 984 και στην Ελεωνόρα Ορφανίδου.
Όπως πρόσθεσε η ειδικός «σημαντικό ρόλο για την υγεία του γενικού πληθυσμού διαδραματίζουν η πυκνότητα της σκόνης στο αφρικανικό νέφος, το μέγεθος των σωματιδίων που φθάνουν στην Ελλάδα, η ταχύτητα του ανέμου και τα μετεωρολογικά φαινόμενα. Δεν πρέπει επίσης να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι η έρημος Σαχάρα συμβάλλει κατά 58% στο παγκόσμιο φορτίο ρύπανσης».
                ΤΙ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ  
Σύμφωνα με την ίδια, κάποια από τα μικροσωματίδια  διεισδύουν στους βρόγχους και στις πνευμονικές κυψελίδες και μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονώδεις αντιδράσεις στο επιθήλιο του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού, ερεθισμό στα μάτια, ακόμα και δερματολογικά προβλήματα.
 
                      ΠΟΙΟΙ  ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ  
Κατά την επικεφαλής της  Ελληνικής Εταιρίας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, πρέπει να προφυλάσσονται οι ευπαθείς ομάδες, αλλά και οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά.
Συστήνει να αποφεύγουν την επί μακρόν έκθεση σε εξωτερικούς χώρους και να παραμένουν σε κλειστά, αεριζόμενα μέρη.
Ειδικότερα, για τους αλλεργικούς τόνισε πως μπορεί να έχουν επιδείνωση της συμπτωματολογίας.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα