back to top
16.1 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

16.1 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Οι επίδοξοι διάδοχοι του Μπόρις Τζόνσον

Διαβάστε επίσης

Το ερώτημα ποιος θα διαδεχθεί τον Μπόρις Τζονσον στην ηγεσία του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας και συνεπακόλουθα στη πρωθυπουργία, δεν έχει εύκολη απάντηση λόγω της εξαιρετικά δύσκολης πολιτικής συγκυρίας και της πρωτοφανούς εσωκομματικής σύγκρουσης.  Το Bloomberg, βασισμένο και σε στοιχεία από έρευνα του conservativehome.com που διενεργήθηκε το Μάιο παρουσιάζει τα βασικά πρόσωπα των διεκδικητών.

Τζέρεμι Χαντ, η ασφαλής επιλογή

Ο 55χρονος πρώην υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, που ήρθε δεύτερος στην κούρσα για την προεδρία των Τόρις το 2019 (όταν εξελέγη πρόεδρος ο Μπόρις Τζόνσον), δεν έχει κρύψει τις ηγετικές του βλέψεις. Υπέρμαχος της παραμονής στην ΕΕ, υπό τον Τζόνσον δεν υπουργοποιήθηκε, τελώντας επί του παρόντος επικεφαλής του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS).

Λιζ Τρας, η νέα Θάτσερ

Η 46χρονη Λιζ Τρας, υπέρμαχος των αρχών της ελεύθερης αγοράς και οπαδός της Θάτσερ, υπουργός Εξωτερικών από το Σεπτέμβριο, φωτογραφήθηκε μέσα σε ένα τανκ στην ανατολική Ευρώπη -όπως ακριβώς είχε κάνει και η Σιδηρά Κυρία εν έτει 1986στην τότε Δυτική Γερμανία. Παρότι πολέμια του Brexit, διαχειρίζεται τις συνέπειές του -όπως το μέλλον του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας- ενώ είναι πολύ ψηλά σε δημοφιλία μεταξύ των στελεχών του κόμματος.

Ρίσι Σουνάκ, ο πρώην δελφίνος

Ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ και στενός σύμμαχος του Τζόνσον (που τον ανέδειξε στο αξίωμα) θεωρείτο ο υπ’ αριθμόν δύο των Τόρις και η δημοτικότητά του ήταν αυξημένη, ιδιαίτερα μετά και τη διαχείριση επιδοτήσεων δισεκατομμυρίων προς επιχειρήσεις και εργαζόμενους στον αντίκτυπο της πανδημίας. Όμως πρόσφατα, η αποκάλυψη ότι η βαθύπλουτη σύζυγός του δεν φορολογείται στη Βρετανία καθώς και οι ανακοινώσεις του για τη φορολογία των υπερκερδών του ενεργειακού τομέα (τα λεγόμενα «ουρανοκατέβατα κέρδη») δυσαρέστησαν τους Τόρις.

Πένι Μορντό, η χαρισματική

Η 49χρονη χαρισματική υπουργός Εμπορίου Πένι Μορντό, θεωρείται μεταξύ των ταλαντούχων στελεχών που υποστήριξαν με ζέση το Brexit, και έχει μία ιδιαίτερη παρουσία στα ΜΜΕ. Δεν είναι τυχαίο πως, πριν μπει στην πολιτική, θήτευσε στον τομέα της επικοινωνίας. Ορφανή από μητέρα από τα 15 της, βοήθησε στην ανατροφή του μικρότερου αδελφού της, εργάστηκε σε ορφανοτροφεία στη Ρουμανία πριν μπει στο πανεπιστήμιο και έχει διατελέσει και… βοηθός ταχυδακτυλουργού!

Μπεν Γουάλας, ο αγαπημένος των Τόρις

Ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας βρίσκεται πρώτος στη λίστα των πιο αγαπημένων στελεχών της κυβέρνησης των Τόρις από το Conservative Home. Έχει πιστωθεί την επιτυχημένη ανταπόκριση της Βρετανίας εντός του ΝΑΤΟ στον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ είχε διαχειριστεί με επιτυχία και την αποχώρηση των Βρετανών από το Αφγανιστάν. Τη Δευτέρα προσήλθε στην ψηφοφορία στο πλευρό του Τζόνσον και έχει δηλώσει πως δεν τον ενδιαφέρει η διαδοχή, αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει.

Σαγίντ Τζαβίντ, ο πρώην τραπεζίτης

Ο 52χρονος υπουργός Υγείας Σαγίντ Τζαβίντ, Μουσουλμάνος από μία φτωχή οικογένεια του Μπρίστολ που ήρθε τέταρτος στην κούρσα διαδοχής της Μέι το 2019, που έχει στο ενεργητικό του μία επιτυχημένη καριέρα στον τραπεζικό τομέα (μεταξύ άλλων και ως επικεφαλής του εμπορικού τμήματος της Deutsche Bank στην Ασία), έχει περάσει από διάφορα υπουργικά αξιώματα -και, από το υπουργείο Οικονομικών.

Ναντίμ Ζαχάουι, ο Κούρδος συνιδρυτής του YouGov

O 55χρονος υπουργός Παιδείας και αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος Ναντίμ Ζαχάουι, ήρθε στη Βρετανία στα εννιά του χρόνια, Κούρδος πρόσφυγας διωκώμενος από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεϊν. Εργάστηκε στον πετρελαϊκό τομέα και συνίδρυσε την εταιρεία δημοσκοπήσεων YouGov, ενώ μετά το 2018 που υπουργοποιήθηκε, μία από τις καλύτερες περιόδους του ήταν η επιτυχημένη εμβολιαστική του εκστρατεία κατά του covid, στη διάρκεια της θητείας του ως υπουργός Υγείας.

Τομ Τούγκενχατ, ο ειδικός επί των εξωτερικών θεμάτων

Υποστηρικτής του Bremain, ο 48χρονος πρώην στρατιώτης στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν Τομ Τούγκενχατ και νυν επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, ασκεί συστηματικά κριτική στον Μπόρις Τζόνσον. Δήλωσε πρώτος πως θα συμμετάσχει σε μία κούρσα διαδοχής.

 

Πηγή: Bloomberg

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα