back to top
14.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

14.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ο υφυπουργός Πολιτισμού Ν. Γιατρομανωλάκης σε μια αποκλειστική… φιλοζωική συνέντευξη στον Αθήνα 9.84!

Διαβάστε επίσης

Μια διαφορετική, πιο χαλαρή  και άκρως φιλοζωική συνέντευξη γεμάτη …πατούσες και ουρές,  παραχώρησε στον Αθήνα 9.84, ο  Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης.  

Συζητώντας με τις Κατερίνα και Ίρις Κουρούκλη στην εκπομπή «Σαν το σκύλο με τη γάτα», αποκάλυψε την αγάπη του για τους τετράποδους φίλους μας και μίλησε για τη δική του καθημερινότητα, εκτός του υπουργικού γραφείου,  με τα κατοικίδιά του, τον σκύλο του Βρασίδα ο οποίος είναι 8,5 ετών και τον 6,5 ετών γάτο του, Πάτρικ.  

Όπως είπε, η σχέση του με τον Βρασίδα ήταν κάτι σαν  «έρωτας κεραυνοβόλος και… δι’ αλληλογραφίας» καθώς αποφάσισε να τον υιοθετήσει όταν ένας φίλος του τον βρήκε, ως  αδέσποτο κουτάβι, να περιφέρεται σε ένα pet shop στη Λεωφόρο Τατοϊου και του έστειλε μια φωτογραφία του στο κινητό του, ρωτώντας τον να θέλει να τον κρατήσει.

Όσο για τον Πάτρικ, σημείωσε: «Ο γάτος είναι το αφεντικό μέσα στο σπίτι. Έχει άποψη για τα πάντα, θα έρθει κοντά σου όποτε θέλει εκείνος αλλά όταν δεν θέλει κανέναν,  μπορεί  να εξαφανιστεί , να πάει στο πατάρι του, στο δικό του χώρο για να έχει την ησυχία του. Είναι ένας ‘’ομιλητικός’’ γάτος και όταν δουλεύω στο γραφείο στο σπίτι έρχεται και κάθεται πάνω στο ποντίκι του υπολογιστή που κρατάω στο χέρι μου. Επομένως, καταλαβαίνετε ότι κάνω και λίγη γυμναστική με το ποντίκι γιατί κουβαλάω και το γάτο μαζί με αυτό, όταν γράφω».  

 

Πως είναι όμως ως συγκάτοικοι, σκύλος και γάτα;

«Στην αρχή ήταν πολύ δύσκολο για τον σκύλο να δεχτεί τον γάτο. Έπρεπε οι πόρτες σε όλα τα δωμάτια να είναι κλειστές, να βρίσκεται ο καθένας σε διαφορετικό χώρο και να καταστρώνεται ολόκληρο σχέδιο για να ανοίξει κάποια πόρτα χωρίς να δει ο ένας τον άλλον. Όμως, πριν από έξι χρόνια,  όλα άλλαξαν ως δια μαγείας, μέσα σε μια μέρα, όταν μετακόμισα σε άλλο σπίτι, πιθανότατα επειδή ο σκύλος ένιωσε ότι δεν έχει έναν εισβολέα στη δική του περιοχή, στο δικό του χώρο. Μπήκαν στο καινούριο σπίτι μαζί. Έκτοτε, υπάρχει μια ανοχή μεταξύ τους. Δεν έγιναν φίλοι, δεν θα τους  δει ποτέ κανείς να κοιμούνται αγκαλιά αλλά θα ξαπλώσουν μαζί στον ήλιο και αν εξαιρέσουμε τη  μόνιμη αγωνία του Βρασίδα ότι ο Πάτρικ θέλει να  του φάει το φαγητό, κατά τα άλλα, τα πηγαίνουν μια χαρά».  

Βέβαια, ως φύσει πιο αυτόνομος και ανεξάρτητος, ο γάτος χρειάζεται το δικό του χώρο:«Μένω σε ένα παλιό σπίτι  το οποίο έχει ένα μικρό χώρο σαν πατάρι, με σκάλα, ο οποίος έχει γίνει το μικρό του ‘’ βασίλειο’’. Βρίσκονται σε διακριτά σημεία και τα ίδια και οι τροφές τους, επομένως, υπάρχει ηρεμία ανάμεσά τους», εξήγησε.  

Στο γραφείο του, στο Υπουργείο, δεν  έχει πάρει ποτέ μαζί του τον σκύλο του, γιατί, όπως λέει,  λόγω των πολλών συναντήσεων που έχει, σκέφτεται ότι ίσως κάποιοι άνθρωποι  να είναι αλλεργικοί ή να φοβούνται και δεν θέλει να τους φέρει σε δύσκολη θέση.

«Όμως κάθε φορά που πηγαίνω για δουλειά στο Μέγαρο Μαξίμου, βρίσκω τον σκύλο του Πρωθυπουργού, τον Πίνατ, ο οποίος  έρχεται κοντά μου, μάλλον επειδή μυρίζει πάνω μου τον Βρασίδα και έχουμε αναπτύξει μια πολύ ωραία σχέση. Ο Πίνατ είναι σαν μια μικρογραφία του Βρασίδα», επισήμανε.

Πάντως,  όπως είπε, όταν επισκέπτεται το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, παίρνει και τον σκύλο του μαζί, καθώς  είναι ένας χώρος στον οποίο πλέον τα σκυλιά είναι ευπρόσδεκτα.

 

Παράλληλα, προέτρεψε τους ιδιοκτήτες σκύλων να τους φορούν πάντα λουρί στη βόλτα,  καθώς κάποιοι συνάνθρωποί μας δε νιώθουν άνετα με τα σκυλιά και με αυτόν τον τρόπο μπορούν να διατηρήσουν απόσταση ενώ είναι καλό και για την ασφάλεια του ίδιου του ζώου. Επίσης, υπενθύμισε ότι είναι απαραίτητο να καθαρίζουμε τις ακαθαρσίες που μπορεί να αφήνει  ο σκύλος στο δρόμο.

«Από τότε που απέκτησα σκύλο, έχει αλλάξει ο τρόπος που προσέχω το χώρο γύρω μου», παραδέχτηκε ο ίδιος.

Κλείνοντας, εκτίμησε ότι τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες  έχουν γίνει περισσότερο φιλόζωοι, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρχει αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο απέναντι στην κακοποίηση των ζώων ενώ αναφέρθηκε και στον πενταψήφιο αριθμό 10410 στον οποίο μπορούν πλέον να τηλεφωνούν οι πολίτες προκειμένου να  καταγγείλουν οποιοδήποτε περιστατικό κακοποίησης ή θανάτωσης αδέσποτου ή και δεσποζόμενου ζώου. 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα