back to top
14.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

14.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ν. Ηλιόπουλος: Στην κάλπη της απλής αναλογικής η χώρα μπορεί να έχει μια κυβέρνηση αλήθειας κι όχι συγκάλυψης

Διαβάστε επίσης

Σε ανάλυση του προγράμματος που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ εν όψει των εκλογών για τα κόκκινα δάνεια και τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, προχώρησε μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στους Γιάννης Λαυράνο και Νίκο Καρούτζο ο υποψήφιος βουλευτής Α΄ Αθήνας και υπεύθυνος στρατηγικής επικοινωνίας του κόμματος, Νάσος Ηλιόπουλος.

«Για μας η βαρύτητα θα είναι στο πρόγραμμά μας, διότι ο κόσμος όταν ψηφίζει στις εκλογές, ψηφίζει για την επόμενη μέρα και με αυτή την έννοια εμείς λέμε ότι στην κάλπη της απλής αναλογικής η χώρα μπορεί να έχει μια κυβέρνηση η οποία θα προστατέψει την πρώτη κατοικία, θα ρυθμίσει το ιδιωτικό χρέος με δίκαιο τρόπο, θα πάρει μέτρα για την αισχροκέρδεια, θα επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και θα είναι μια κυβέρνηση αλήθειας κι όχι συγκάλυψης», τόνισε μεταξύ άλλων.

Συγκεκριμένα αναφερόμενος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία Ειδικού Ταμείου αναδιαρθρώσεων οφειλών, στις οποίες θα συμμετέχει η Αναπτυξιακή Τράπεζα, υπογράμμισε πως «το συγκεκριμένο ταμείο μπορεί να χρηματοδοτηθεί με περίπου 1δισ από την έκτακτη εισφορά που πρέπει να πληρώσουν οι τράπεζες και προφανώς από το ταμείο ανάκαμψης από το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χρήματα για στεγαστική πολιτική». 

Όπως ανέφερε ο κ.Ηλιόπουλος το ιδιωτικό χρέος είναι κεντρικό ζήτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια η αύξηση του ακουμπά τα 40 δισ.

«Το πρώτο βήμα θα είναι να υπάρχει ρύθμιση 120 δόσεων, η οποία θα γίνει με καθαρό αλγόριθμο, με κριτήρια και διαφάνεια. Επίσης, βάσει του προγράμματός μας επανέρχεται η προστασία της πρώτης κατοικίας. Πρέπει να υπάρχει υποχρεωτικότητα για ρύθμιση με κριτήρια κι έτσι να αναγκάζονται οι τράπεζες και τα fund να κάνουν πρόταση ρύθμισης του δανειολήπτη. Αυτή τη στιγμή η χώρα μας έχει χειρότερο πτωχευτικό νόμο από αυτόν που πρότεινε το ΔΝΤ το 2012-2013», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για το σχέδιο “Ηρακλής” ο Νάσος Ηλιόπουλος υπογράμμισε ότι η ΝΔ “φρόντισε” τα δάνεια να συνδεθούν με νόμο του 2003 που ήταν αφορολόγητο για τους servicers και αυτό σκάνδαλο.

«Το σχέδιο “Ηρακλής” κινδύνευσε να σκάσει λόγω μιας σειρά διαδικασιών που είχε κάνει η ΝΔ. Με αυτό που προτείνουμε εμείς το οποίο είναι ένα σχέδιο μετρημένο, με εγγύηση τη συμμετοχή της κ. Κατσέλη, που έφτιαξε ένα πλαίσιο σταθερότητας με τα κόκκινα δάνεια. Με αυτά που κάνει η ΝΔ κινδυνεύουμε με σκασίματα και κανόνια. Με το δικό μας σχέδιο εμείς προστατεύουμε και τους δανειολήπτες και τη συστημική σταθερότητα ενός συστήματος».

Τέλος, ο υποψήφιος βουλευτής Α΄ Αθήνας και υπεύθυνος στρατηγικής επικοινωνίας του κόμματος, Νάσος Ηλιόπουλος σχολιάζοντας το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλα κόμματα επανέλαβε ότι μπορούμε να έχουμε κυβερνητική συνεργασία αν συμφωνήσουμε σε βασικούς άξονες ενός προγράμματος.

«Στον ΣΥΡΙΖΑ λέμε ότι η χώρα μπορεί να έχει κυβέρνηση απλής αναλογικής αλλά πάνω σε συγκεκριμένο πρόγραμμα: Πάνω σε έναν νέο πτωχευτικό κώδικα, πάνω στη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, στην επαναφορά της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για τους γιατρούς στο δημόσιο σύστημα υγείας, στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και τέλος σε μιας συμφωνίας αλήθειας και όχι συγκάλυψης. Αλήθειες για τις υποκλοπές που συνεχίζουν να παράγουν αποτελέσματα και να εκθέτουν την χώρα, αλήθειες για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα