back to top
17.6 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

17.6 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Δ. Αθηναίων: Χρηματοδότηση 3,2 εκατ. από ευρωπαϊκούς πόρους για την ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου του Ωδείου Αθηνών

Διαβάστε επίσης

Αξιοποιώντας την εμπειρία του στη διεκδίκηση και άντληση πόρων από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, ο Δήμος Αθηναίων εξασφάλισε τη χρηματοδότηση ύψους 3,2 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση ενός σημαντικού έργου στην «καρδιά» της πόλης, που αφορά στην ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου του Ωδείου Αθηνών.

Πρόκειται για έκταση 9 στρεμμάτων, περιμετρικά των οδών Ριζάρη, Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, Λεωφόρου Βασιλέως Κωνσταντίνου, Βασιλέως Γεωργίου Β’ και Ρηγίλλης. Την υλοποίηση του έργου, το οποίο παρέμενε σε εκκρεμότητα εδώ και δεκαετίες, αναλαμβάνει το Ωδείο Αθηνών.

«Έχοντας πετύχει για μία ακόμη φορά να αντλήσουμε ευρωπαϊκούς πόρους από το ΕΣΠΑ, δίνουμε τη δυνατότητα στο Ωδείο Αθηνών να υλοποιήσει ένα πολύτιμο έργο με πολλαπλό αποτύπωμα στο κέντρο της πόλης. Με την ολοκλήρωσή του, ένας χώρος που παρέμενε παραμελημένος και αποκομμένος από τον αστικό ιστό, θα διαμορφωθεί σε έναν αναβαθμισμένο και όμορφο χώρο πρασίνου, τον οποίο θα μπορούν να απολαμβάνουν οι Αθηναίοι και οι επισκέπτες της πρωτεύουσας. Ταυτόχρονα, το εμβληματικό Ωδείο θα συνδεθεί λειτουργικά και αισθητικά με το Λύκειο του Αριστοτέλη, το Βυζαντινό και το Πολεμικό Μουσείο, αλλά και τον Εθνικό Κήπο, δημιουργώντας έναν ορατό πόλο πολιτισμού στην Αθήνα», ανέφερε σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ωδείου Αθηνών, Νίκος Τσούχλος, σημείωσε: «Το πάρκο που περιβάλλει το Ωδείο Αθηνών υπήρξε πάντοτε, όπως και το ίδιο το εμβληματικό αυτό κτίριο, μια από τις μεγάλες αστικές εκκρεμότητες των τελευταίων δεκαετιών. Παρ’ όλες τις κατά καιρούς επιμέρους εξωραϊστικές επεμβάσεις του Δήμου Αθηναίων, ο χώρος αυτός, συνολικού εμβαδού εννέα στρεμμάτων στην καρδιά της πόλης, παρέμενε στο σύνολό του ένα “no man’s land”, λειτουργικά αποκομμένο από τον αστικό ιστό και τους όμορους πολιτιστικούς οργανισμούς -Λύκειο του Αριστοτέλη, Βυζαντινό Μουσείο-, στο έλεος βανδαλισμών κάθε τύπου. Ένα φιλόδοξο έργο ανάταξης και ανάδειξης του χώρου αυτού, βασισμένο σε αναλυτικές μελέτες του γραφείου Θύμιος Παπαγιάννης και Συνεργάτες που χρηματοδοτήθηκαν από την Alpha Bank, αναλαμβάνει σήμερα να υλοποιήσει ο Δήμος Αθηναίων. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσικού και Δραματικού Συλλόγου Ωδείον Αθηνών – 1871 εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του προς τον Δήμαρχο Αθηναίων και όλη του την ομάδα για το ενδιαφέρον με το οποίο περιβάλλουν τη σημαντική αυτή αστική παρέμβαση».

Τι περιλαμβάνει η ανάπλαση

Με την ολοκλήρωσή του το έργο θα αποδώσει στους Αθηναίους έναν αναμορφωμένο χώρο πρασίνου, που θα συνδέει τη γειτονιά του Παγκρατίου με το Κολωνάκι. Η ανάπλαση αναμένεται να ενισχύσει τη βιώσιμη κινητικότητα στην πόλη και να συμβάλει στην περιβαλλοντική αναβάθμιση, μέσω της βελτίωσης του μικροκλίματος της περιοχής.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η αναμόρφωση θα περιλαμβάνει τη δημιουργία διακριτών διαδρομών εισόδου στο πάρκο, τη σηματοδότηση των εισόδων – εξόδων -ώστε να γίνει ο χώρος πιο προσιτός και ευχάριστος- την απομάκρυνση των αυτοκινήτων και δικύκλων, την ουσιαστική επανάχρηση του αλσυλλίου στο νότιο τμήμα του χώρου, τη δημιουργία ενός δυναμικού στοιχείου νερού και πρασίνου, την ανάπλαση της βόρειας πλευράς του χώρου.

Μέσα από τα έργα ανάπλασης του περιβάλλοντα χώρου του Ωδείου Αθηνών θα επιτευχθεί οπτική και λειτουργική σύνδεση με τους όμορους χώρους πολιτισμού: Του Βυζαντινού Μουσείου και του Λυκείου του Αριστοτέλη, του Πολεμικού Μουσείου και του Εθνικού Κήπου.

Το σημείο θα αναδειχθεί σε έναν ανοιχτό χώρο πρόσβασης όλων στην παιδεία και στον πολιτισμό, με υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δυνατότητας πολιτιστικών χρήσεων του ίδιου του Ωδείου.

*Το έργο με τίτλο «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΕΡΙBΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ» προϋπολογισμού 3.215.000€ εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη του ΕΣΠΑ 2014-2020.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα