back to top
22.2 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

22.2 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Δ. Κουρέτας: Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από τις καρκινογόνες ουσίες που υπάρχουν στα καμένα

Διαβάστε επίσης

Την ανησυχία του για ύπαρξη καρκινογόνων ουσιών στην καύσιμη ύλη στις περιοχές των καμένων εκτάσεων, εξέφρασε ο καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών – Τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τακτικό μέλος της Παγκόσμιας Ακαδημίας Επιστημών, Δημήτρης Κουρέτας.

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην Ελευθερία Κουμάντου, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι με τις πρώτες βροχές, οι συγκεκριμένες ουσίες θα περάσουν στον υδροφόρο ορίζοντα και ενδεχομένως και στα φυτά τα οποία ο άνθρωπος μπορεί να καταναλώσει.

«Πρέπει να υπάρξει άμεσα ένα σχέδιο απομάκρυνσης της καύσιμης ύλης, πριν αρχίσουν οι βροχές. Σε όλες τις άλλες χώρες οι οποίες έχουν πληγεί από πυρκαγιές, γίνονται οι απαραίτητες μετρήσεις στο πεδίο σε διάφορα σημεία και ακολουθεί η άμεση απομάκρυνση της καύσιμης ύλης», υπογράμμισε.

«Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο επιβάλλεται να μας απασχολήσει σοβαρά ώστε να ξεκινήσουμε να λειτουργούμε προς την σωστή κατεύθυνση. Δυστυχώς, ποτέ δεν έχει γίνει τίποτα σε αυτόν τον τομέα, ούτε σε προηγούμενες πυρκαγιές. Και προφανώς αυτό το ζήτημα πρέπει να απασχολήσει και την Περιφέρεια και τις αντίστοιχες υπηρεσίες του Υπουργείου», τόνισε.

Ειδικότερα, εξήγησε ότι υπάρχει ανάγκη άμεσης αίτησης της χώρας μας στο Συμβούλιο των Εμπειρογνωμόνων της Κομισιόν για εκπόνηση συγκεκριμένου σχεδίου απομάκρυνσης της καύσιμης ύλης και γνωστοποίησε ότι στη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, την προηγούμενη Δευτέρα, ενημέρωσε σχετικά άπαντες τους συμμετέχοντες για το τι πρέπει αν γίνει προκειμένου να προστατευτεί η δημόσια υγεία.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Κουρέτα «δεν έχει φτάσει ποτέ αίτηση από την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διαχείριση χημικών κρίσεων ώστε να εκπονήσουν τα μέλη της το σχέδιο που προβλέπεται και να πραγματοποιηθεί η απομάκρυνση της καύσιμης ύλης».

Σχετικά με την φωτιά που προκλήθηκε από την έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο μετά από τη φωτιά που ξέσπασε την προηγούμενη εβδομάδα στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας, δήλωσε ότι και εκεί πρέπει να γίνουν μετρήσεις καθώς «ενδεχομένως να υπάρχουν επικίνδυνες ουσίες στην περιοχή».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα