back to top
21.6 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

21.6 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Κ. Ζαφείρης: Η λύση του δημογραφικού συνδυάζεται με την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας

Διαβάστε επίσης

Την ανησυχία του για τις δημογραφικές εξελίξεις στην Ελλάδα εξέφρασε μέσω του Αθήνα 9,84 ο καθηγητής Δημογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Κωνσταντίνος Ζαφείρης.

Περιγράφοντας το δημογραφικό προφίλ της χώρας, έκανε λόγο για έναν πληθυσμό που γηράσκει, διαβλέποντας παράλληλα μελλοντική επιδείνωση της δημογραφικής προοπτικής της χώρας μας.

Όπως χαρακτηριστικά είπε συνομιλώντας με τον Μιχάλη Λεάνη, αν η παρούσα κατάσταση συνεχιστεί, ο πληθυσμός της Ελλάδας όχι μόνο θα μειωθεί, αλλά θα είναι πιο γερασμένος μετά από 20-30 χρόνια.

«Το δημογραφικό είναι μια δύσκολη εξίσωση και συνδέεται άμεσα με το κοινωνικό κράτος. Βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για την ανάπτυξη της Ελλάδας και πρέπει να θέσουμε συγκεκριμένες προτεραιότητες προκειμένου να στηρίξουμε τα νέα ζευγάρια», ανέφερε, σχολιάζοντας έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ βάσει της οποίας ο μόνιμος πληθυσμός της χώρας την 1η Ιανουαρίου εφέτος, ανέρχεται σε 10.413.982 άτομα (5.090.591 άνδρες και 5.323.391 γυναίκες) και είναι μειωμένος κατά 0,5% σε σχέση με τον αντίστοιχο πληθυσμό της 1ης Ιανουαρίου 2022 που ήταν 10.461.627 άτομα.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαφείρη, παροχές όπως η χορήγηση επιδομάτων, σε καμία περίπτωση δεν επιλύουν το πρόβλημα.

«Μπορούμε πολύ εύκολα να δίνουμε επιδόματα αλλά δεν θα καταφέρουμε τίποτα. Τα επιδόματα αποτελούν τρόπο στήριξης της οικογένειας και όχι κίνητρο για την απόκτηση παιδιών. Πρέπει να αναζητήσουμε διαφορετικούς τρόπους, να χτίσουμε ένα κοινωνικό κράτος που θα επιτρέπει στα νέα ζευγάρια να κάνουν παιδιά», τόνισε.

Και πρόσθεσε: «Η λύση του δημογραφικού προβλήματος συνδυάζεται με την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Ελλάδας. Αν δεν αλλάξουμε τη χώρα μας δεν θα έχουμε απτά αποτελέσματα».

Σύμφωνα με τον κ. Ζαφείρη, ο χαμηλός αριθμός γεννήσεων είναι αυτή τη στιγμή η κυρίαρχη κατάσταση στην κοινωνία.

«Πρέπει να ξαναδούμε την κοινωνία μας με ρεαλιστικούς όρους, να εξετάσουμε ποιοι παλεύουν πραγματικά για να επιβιώσουν. Δεν θεωρώ ότι τα νέα ζευγάρια σήμερα δεν επιθυμούν να κάνουν παιδιά, απλώς δεν έχουν τη δυνατότητα υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες. Σκεφτείτε ότι οι νέοι κάτω των 30 ετών ή θα δουλεύουν σε κακά αμειβόμενες εργασίες ή δεν θα δουλεύουν καθόλου. Την ίδια στιγμή, το κόστος ανατροφής των παιδιών είναι τεράστιο», σημείωσε, διαπιστώνοντας ότι η γήρανση της δομής του πληθυσμού, επιταχύνεται.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε έναν γηρασμένο πληθυσμό και αν τελικά καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, τα αποτελέσματα θα τα δούμε μετά από 30 χρόνια. Σαφώς και υπάρχουν πολιτικές που μπορούν πραγματικά να χτυπήσουν τοδημογραφικό και να προσπαθήσουν να το επιλύσουν. Όμως , δίχως κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, χωρίς να αλλάξουμε τον τόπο μας και να δημιουργήσουμε ένα περισσότερο κοινωνικό κράτος αντί ενός εισπρακτικού, δε θα πετύχουμε τίποτα», κατέληξε.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα