back to top
21.5 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

21.5 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 07:00

Διαβάστε επίσης

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την πώληση 20 μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα έναντι 8,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Παράλληλα ενέκρινε την πώληση 40 F-16 και περίπου 80 κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία έναντι 23 δισεκ. δολαρίων. Ο νόμος προβλέπει ότι η Επιστολή Προσφοράς και Αποδοχής θα σταλεί αντιστοίχως στην Αθήνα και στην Άγκυρα μετά το πέρας 15 ημερών. Θα ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις που θα κρατήσουν μερικούς μήνες για την οριστικοποίηση των τεχνικών λεπτομερειών, αλλά και των όρων χρηματοδότησης που θα έχει η κάθε συμφωνία.

Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για τις καταλήψεις στα Πανεπιστήμια ζήτησε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αντώνης Ελευθεριάνος. Με εντολή του προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Νικόλαο Μαργαρίτη, ζητά διερεύνηση τόσο για εκείνους που μετέχουν και οργανώνουν τις καταλήψεις, όσο και τις πρυτανικές αρχές, που ανέχονται την κατάληψη των πανεπιστημιακών χώρων και δεν κάνουν τα δέοντα για τις αποτρέψουν. Την ίδια ώρα οι φοιτητές κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας προχωρούν σε νέο συλλαλητήριο την ερχόμενη Πέμπτη και νέο γύρο Γενικών Συνελεύσεων μέσα στην εβδομάδα.

Ανυποχώρητοι παραμένουν οι αγρότες, οι οποίοι θέτουν ζήτημα επιβίωσης και ζητούν άμεση λύση στο αυξημένο κόστος παραγωγής, στις υψηλές τιμές ενέργειας αλλά και στις αυξήσεις των τιμών στα λιπάσματα. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, στις 12 το μεσημέρι οι αγρότες που βρίσκονται στο Ζάρκο Τρικάλων, έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής οδού Ε65. Εξάλλου, πανηπειρωτική διαμαρτυρία πραγματοποίησαν χθες βράδυ οι αγρότες των Ιωαννίνων, της Άρτας, της Θεσπρωτίας και της Πρέβεζας στην έδρα της Περιφέρειας Ηπείρου. Αγρότες και κτηνοτρόφοι με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα έκαναν αρχικά προσυγκεντρώσεις στις εισόδους της πόλης των Ιωαννίνων και στην συνέχεια προχώρησαν σε μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο.

Αύριο, Κυριακή, στις 12 το μεσημέρι αγρότες της Λάρισας θα συγκεντρωθούν με τρακτέρ στην είσοδο της πόλης απ’ όπου θα κατευθυνθούν στην κεντρική πλατεία και θα παραμείνουν εκεί έως τη Δευτέρα. Αμέσως μετά σχεδιάζουν να ενωθούν με τους αγρότες του μπλόκου Πλατυκάμπου. Συγκέντρωση αγροτών και κτηνοτρόφων προγραμματίζουν και οι Λάκωνες αύριο, στις 11 το πρωί στον κόμβο Δαφνίου – Κροκεών. Παναγροτικό συλλαλητήριο την προσεχή εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη σχεδιάζουν οι αγρότες Κοζάνης, Καστοριάς και Γρεβενών.

Νέο πυραυλικό χτύπημα σε δεξαμενόπλοιο στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας πραγματοποίησαν οι Χούθι της Υεμένης. Πρόκειται για το δεξαμενόπλοιο Μαρλίν Λουάντα, χωρητικότητας 110 χιλιάδων τόνων, το οποίο δέχθηκε πλήγμα από πύραυλο στην πέμπτη δεξαμενή του, με συνέπεια να ακολουθήσει μεγάλη έκρηξη και να τυλιχτεί στις φλόγες. Όπως αναφέρει η εταιρεία ασφαλίσεων Ambrey, στο τάνκερ έχει ξεσπάσει φωτιά, ωστόσο το πλήρωμα είναι ασφαλές.

Εντείνονται οι διπλωματικές διαβουλεύσεις με στόχο την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων και μια δίμηνη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, στον απόηχο και της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, σύμφωνα με την οποία το Ισραήλ καλείται -μεταξύ άλλων- να εμποδίσει πράξεις γενοκτονίας στον παλαιστινιακό θύλακα και να λάβει μέτρα για την πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Στο Παρίσι αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός των προσεχών ημερών η συνάντηση του επικεφαλής της CIA με ομολόγους του και υψηλόβαθμους αξιωματούχους από την Αίγυπτο, το Ισραήλ και το Κατάρ, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή, προσκείμενη στις υπηρεσίες ασφαλείας χώρας, που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις.

Και ο καιρός

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στην Αττική. Θερμοκρασία από 4 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα