back to top
19.9 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

19.9 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Μ. Καρακλιούμη: Σημαντική μεταρρύθμιση του κ. Μητσοτάκη αλλά… με ξένα κόλλυβα το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια

Διαβάστε επίσης

«Το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια είναι μια πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση του κ. Μητσοτάκη αλλά… με ξένα κόλλυβα. Αν δεν υπήρχαν οι ψήφοι της αντιπολίτευσης δεν θα είχε περάσει», σχολίασε η πολιτική αναλύτρια Μαρία Καρακλιούμη η οποία μιλώντας στον Αθήνα 9,84 και στην Κατερίνα Παπαβασιλείου, επιχείρησε να κάνει μια αποτίμηση της σχετικής συζήτησης στη Βουλή με την ολοκλήρωση της οποία το επίμαχο σχέδιο νόμου έγινε νόμος του κράτους με ευρεία πλειοψηφία 176 βουλευτών αλλά και αρκετές εσωκομματικές διαρροές.

«Οδηγηθήκαμε σε μια κουβέντα που σύρθηκε στην επικαιρότητα για ένα εξάμηνο για να λύσουμε ένα πρόβλημα το οποίο θα μπορούσε να έχει διευθετηθεί με λιγότερη πολιτική ένταση. Αυτό αποτέλεσε πολιτική στρατηγική της ΝΔ καθώς εξανάγκασε σε συναίνεση τα κόμματα της αντιπολίτευσης γιατί τόσο για το ΠΑΣΟΚ όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ τα ζητήματα δικαιωμάτων είναι ταυτοτικά. Υπό αυτή την έννοια η ΝΔ ”εκβίασε” μια συναίνεση η οποία δεν ήρθε μέσα από πολιτικό διάλογο ή ειλικρινή προσπάθεια σύγκλισης», πρόσθεσε.

Η κ. Καρακλιούμη έκανε λόγο για θεσμικό φάουλ της κυβέρνησης εκτιμώντας ότι τόσο ο τρόπος που έφερε το ζήτημα όσο και η προτροπή του πρωθυπουργού στους ”γαλάζιους” διαφωνούντες να απέχουν από την ψηφοφορία ήταν ένα πολιτικό τέχνασμα το οποίο θα έχει κόστος για την ΝΔ καθώς «ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών προσκρούει στον αξιακό κώδικα ενός μεγάλου ποσοστού της βάσης της ΝΔ που δεν ενστερνίζεται την ανάγκη να παρέχονται ίσα δικαιώματα σε όλους τους πολίτες».

Σχολιάζοντας την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά ο οποίος είχε δηλώσει από την πρώτη στιγμή την αντίθεσή του με το νομοσχέδιο, σημείωσε: «Οι πρώην πρωθυπουργοί ανέκαθεν έκαναν πιο ευρείες τοποθετήσεις. Προσωπικά, με ξένισε περισσότερο ο λόγος του ο οποίος ήταν εξαιρετικά καταγγελτικός και από ένα σημείο και έπειτα πολιτικά αποκρουστικός. Δεν τιμά έναν πρώην πρωθυπουργό να λέει ότι ο γάμος μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών δεν αποτελεί δικαίωμα».

Στον αντίποδα, εξήρε την ομιλία του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, σημειώνοντας ότι «με το τον τρόπο που τοποθετήθηκε, έδειξε ότι μπορεί πραγματικά να υπάρξει πολιτικός λόγος που να ανοίγει δρόμους και όχι να βάζει τους ανθρώπους σε αντιπαράθεση».

Και πρόσθεσε: «Έχει σημασία να δούμε εάν αυτό το νομοσχέδιο αποτελέσει για την κυβέρνηση το σημείο καμπής για να αρχίσουν οι πολίτες να την κρίνουν  αυστηρά. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κάποιος αντιπολιτευτικός πόλος που να μπορεί να έλξει μαζικά τους δυσαρεστημένους πολίτες, επομένως, ενδέχεται να οδηγηθούμε στις Ευρωεκλογές όπου ίσως δούμε απώλειες προς μικρότερα κόμματα και χωρίς συγκεκριμένη κατεύθυνση».

Κλείνοντας, συμπλήρωσε πως «το γεγονός ότι δεν είναι διακριτές οι γραμμές στο σύνολο των κομμάτων, θα δυσκολέψει τους πολίτες στην προσπάθειά τους να αποφασίσουν στις προσεχείς Ευρωεκλογές με ποια πολιτική θα ταυτιστούν και ποιους ανθρώπους θα πριμοδοτήσουν για να την υλοποιήσει».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα