back to top
21.2 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

21.2 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Π. Μανδραβέλης: Πρόσχημα για την άνοδο της ακροδεξιάς η αναξιοπιστία των πολιτικών

Διαβάστε επίσης

Με αφορμή το συνέδριο “ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ: 50 Χρόνια Μετά”, το οποίο συνδιοργάνωσαν η Καθημερινή, το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών και το Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στον Δημήτρη Κουκλουμπέρη ο αρθρογράφος της Καθημερινής και Αντιπρόεδρος του Αθήνα 9.84, Πάσχος Μανδραβέλης.

«Η μεταπολίτευση είχε και έχει ακόμα τα στραβά της ωστόσο  το ισοζύγιο είναι θετικό. Βεβαίως και έχουμε παράπονα για διάφορα, όπως για την πολιτική διαχείριση διαφόρων θεμάτων, αλλά αυτό που πρέπει να κοιτάμε είναι το ισοζύγιο και το ισοζύγιο αυτής της περιόδου είναι θετικό. Ζούμε περισσότερο, ζούμε καλύτερα», τόνισε μεταξύ άλλων.

Αναξιοπιστία Πολιτικών -‘Άνοδος ακροδεξιάς

«Η αναξιοπιστία των πολιτικών, που δεν είναι τωρινό φαινόμενο της ανόδου της ακροδεξιάς,  είναι διαχρονικό κομμάτι και πριν και μετά τη δικτατορία. Συνεπώς η αναξιοπιστία των πολιτικών είναι περισσότερο ένα πρόσχημα για την άνοδο της ακροδεξιάς παρά η αιτία της. Η αλήθεια είναι ότι η ακροδεξιά έχει βαθιές ρίζες στη χώρα, οι οποίες προέρχονται από το εκπαιδευτικό μας σύστημα, το οποίο μας μαθαίνει ότι εμείς είμαστε ο ομφαλός του κόσμου και όλοι οι άλλοι μας κατατρέχουν, από και από τη διδαχή των πολιτικών.

Θεσμοί φιλελεύθερης Δημοκρατίας

«Εδώ υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Η κυβέρνηση με τα αίσχη που κάνει στις εξεταστικές επιτροπές, διαβρώνει τη φιλελεύθερη δημοκρατία. Το φιλελεύθερο κομμάτι, το κομμάτι των θεσμών, διαβρώνεται και από αυτή τη κυβέρνηση. Πρέπει να φτιάξουμε ριζωμένους θεσμούς. Κανένα κοινοβούλιο να μην μπορεί να ανέχεται το αίσχος. Να έρχεται για παράδειγμα ένας δημόσιος υπάλληλος στους εκπροσώπους του λαού και να λέει, δεν μπορώ να μιλήσω επικαλούμενος το απόρρητο. Αυτό ήταν ύβρις προς τη Δημοκρατία». 

Κοινωνική πίεση

«Αυτοί που διδάχθηκαν περισσότερο από την κρίση είναι οι Έλληνες οι οποίοι, δια του πολιτικού κόστους, πιέζουν τους πολιτικούς να μάθουν και αυτοί. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα που το πολιτικό σύστημα ρέπει στις παλιές κακές συνήθειες, απλώς σε μερικά δεν του βγαίνει, διότι υπάρχει η βοή του κόσμου που το συγκρατεί. Καλό είναι να μαθαίνουν οι πολιτικοί αλλά πιο σημαντικό είναι να μάθει ο κόσμος από την εμπειρία- μάθαμε πολλά από τη κρίση – και να μην επιτρέπει στους πολιτικούς  να επαναλάβουν όσα μας οδήγησαν στην χρεοκοπία».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα