back to top
18.8 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

18.8 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Γιάννης Μανιάτης “Επειδή δεν υπάρχει Planet B”

Διαβάστε επίσης

Η ενεργειακή δημοκρατία, η ενεργειακή φτώχεια, η εξοικονόμηση ενέργειας, οι μεγάλες γεωπολιτικές πρωτοβουλίες της χώρας για μετεξέλιξή της σε ενεργειακό κόμβο, ο ρόλος της έξυπνης ψηφιακής γεωργίας,  και ο ρόλος της βιομηχανίας, είναι μερικά ζητήματα τα οποία αναλύονται στο βιβλίο του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος, Γιάννη Μανιάτη, “Επειδή δεν υπάρχει Planet B”.

Ο πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στον Δημήτρη Κουκλουμπέρη.

«Η φιλοσοφία που διαπνέει το βιβλίο, είναι η φιλοσοφία ενός ανθρώπου που έχει δει και από την πολιτική και κοινωνική σκοπιά, αλλά και από την καθαρά επιστημονική πλευρά, το πιο μεγάλο πρόβλημα που έχει πλέον η ανθρωπότητα: Την κλιματική αλλαγή που έχει αρχίσει πια και διαλύει τοπικές οικονομίες.

Νέο κοινωνικό συμβόλαιο

«Πρέπει το ταχύτερο δυνατό να πάμε στην πράσινη μετάβαση, με αξιοποίηση των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, ωστόσο πρέπει να πάμε μαζί με άλλους δύο συντελεστές. Να θωρακίσουμε τις δημόσιες υποδομές μας , γέφυρες, ποτάμια, δρόμους λιμάνια, από τα δυσμενέστερα φαινόμενα που ήδη έρχονται και θα έρθουν ακόμα χειρότερα. Όλα αυτά πρέπει να γίνονται σε συνεννόηση και σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, διότι εάν δεν υπάρχει ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τους αγρότες, τους παραγωγούς προϊόντων και υπηρεσιών, με την κοινωνία, όλα θα αποτύχουν. Πρέπει δηλαδή η κοινωνία να συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια που γίνεται.    

Πράσινη στρατηγική κλιματικού πατριωτισμού

«Στο όραμά μας για την Ελλάδα του 2030 να ακολουθήσουμε το δρόμο του κλιματικού πατριωτισμού, δηλαδή να παλέψουμε για ένα νέο παραγωγικό υπόδειγμα της χώρας που στηρίζει τις πράσινες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε αυτές τις επιχειρήσεις και στηρίζει και τα μυαλά που υπάρχουν  στον Ακαδημαϊκό  χώρο που παράγουν εκπληκτικές ιδέες. Αυτή πρέπει να είναι η εθνική μας στρατηγική».  

Τα τρία μεγάλα στοιχήματα της Ευρώπης

«Ως Ευρώπη πρέπει να πούμε ναι, στην πράσινη ενεργειακή μετάβαση, αλλά και στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που συνεχίζει να έχει η Ευρώπη και έχει και πολύ πλούσια η Ελλάδα. Επίσης πρέπει να πούμε ναι στην ανταγωνιστικότητα  της Ευρωπαϊκής βιομηχανίας και της παραγωγής προϊόντων, για να μην φεύγουν πια οι εταιρίες μας στο εξωτερικό και ναι σε μια πανευρωπαϊκή άμυνα στην οποία εμείς ως Ελλάδα έχουμε κάθε λόγο να συμμετέχουμε και να υποστηρίξουμε».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα