back to top
17.8 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

17.8 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Δ. Μαρκόπουλος: Δημιουργήθηκαν μια σειρά από μύθοι σε ότι αφορά στην Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη

Διαβάστε επίσης

Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, βουλευτής της ΝΔ και πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τα Τέμπη, μετά το πέρας των εργασιών της, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στον Δημήτρη Κουκλουμπέρη και έδωσε τη δική του απάντηση για το πόρισμα που εκδόθηκε αλλά και για τις κατηγορίες περί συγκάλυψης ευθυνών, υποστηρίζοντας ότι «δημιουργήθηκαν μια σειρά από μύθοι σε ότι αφορά στην Εξεταστική Επιτροπή» ενώ παράλληλα πρόσθεσε ότι «διερευνήσαμε με λογική στοιχείων και όχι αρένας».

«Κανιβαλισμός συναδέλφων»

«Η διαδικασία της Εξεταστικής Επιτροπής ήταν δύσκολη γιατί αφορούσε τον άδικο χαμό 57 συνανθρώπων μας, επομένως, το φορτίο ήταν μεγάλο. Προσωπικά, απέφυγα επί 4 μήνες να τοποθετηθώ. Για εμένα, είχε μεγάλη σημειολογία γιατί ο πατέρας μου ήταν σιδηροδρομικός και έχω μεγαλώσει στα τρένα. Όμως, αυτό που δεν μπορώ να συγχωρέσω σε κάποιους είναι η ευκολία να ξεστομίζουν κατηγορίες κατά των συναδέλφων μου. Βλέπουμε έναν κανιβαλισμό των συναδέλφων από την πλειοψηφία και ακούω εκφράσεις όπως “δολοφόνοι”. Αυτό δεν το δέχομαι για συναδέλφους οι οποίοι δάκρυζαν καθώς έβλεπαν το υλικό. Δεν υπάρχει μονοπώλιο της ευαισθησίας σε κάποιον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο».

«Δημιουργήθηκαν μύθοι γύρω από την Εξεταστική Επιτροπή»

«Δημιουργήθηκαν μια σειρά από μύθοι σε ότι αφορά στην Εξεταστική Επιτροπή. Λένε -για παράδειγμα- γιατί δεν δόθηκε παράταση στις εργασίες της. Για ποιο λόγο να δινόταν; Το ανακριτικό υλικό από τη Λάρισα ήταν πεντακοσίων σελίδων. Κάποιος έμπειρος νομικός θα σας πει ότι είναι ένα υλικό που μπορούσε κάποιος να το δει σε μικρό χρονικό διάστημα. Ήταν μια διαδικασία 4 μηνών με περίπου 40 μάρτυρες και 30 συνεδριάσεις που διαρκούσαν 10-12 ώρες την ημέρα».

«Δεν υποκαθιστούμε τη Δικαιοσύνη»

«Το ανακριτικό υλικό που ήρθε από τη Λάρισα βοήθησε και το αξιοποιήσαμε, αλλά η διαδικασία της Βουλής ήταν πολύ γόνιμη. Ο όγκος του υλικού της Εξεταστικής είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν της Λάρισας. Προφανώς , σε επίπεδο Δικαιοσύνης εξελίσσεται μια άλλη ανακριτική διαδικασία την οποία και σεβόμαστε. Εμείς, έχουμε διακριτό ρόλο ως Εξεταστική. Διερευνούμε τις ευθύνες πολιτικών προσώπων, δεν υποκαθιστούμε τη Δικαιοσύνη η οποία κάνει τη δουλειά της απερίσπαστη».

«Να μην παίζουμε με τις ταλαιπωρημένες ψυχές των συγγενών»

«Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα υπάρξει πραγματογνωμοσύνη για τις εκρήξεις. Όμως, αυτή τη στιγμή, δεν βλέπουμε αποδείξεις και στοιχεία αλλά θεωρίες, σενάρια και υλικό το οποίο δεν έχει διερευνηθεί επιστημονικά. Έχουν καλλιεργηθεί μια σειρά από μύθοι που πρέπει να σταματήσουν να διαιωνίζονται. Δεν πρέπει να παίζουμε με τις ταλαιπωρημένες ψυχές των συγγενών».

«Κρίσιμος ο ανθρώπινος παράγοντας»

«Οι μάρτυρες οι οποίοι στην πλειοψηφία τους ήταν προτεινόμενοι και από την αντιπολίτευση λένε ότι θα ήταν χρήσιμο να υπάρχει τηλεδιοίκηση. Όμως, είναι κρίσιμος ο ανθρώπινος παράγοντας. Κάποιοι ξεπερνούν με μεγάλη ευκολία το γεγονός ότι ο μηχανοδηγός της επιβατικής αμαξοστοιχίας είχε σοβαρά προβλήματα υγείας. Αυτό δεν παίζει ρόλο; Οι 7 παραβιάσεις του γενικού κανονισμού κυκλοφορίας είναι κάτι αμελητέο;»

«Διερευνήσαμε με λογική στοιχείων και όχι αρένας»

«Σεβόμαστε τη λειτουργία της δικαιοσύνης. Όταν κάποιοι μιλούν για κουκούλωμα δεν γνωρίζουν καν τις διαδικασίες. Εμείς, με ανοιχτό κοινοβουλευτικά τρόπο, ελέγξαμε, ακούσαμε, ανακρίναμε μια σειρά ανθρώπων που ήταν στα πράγματα και η Δικαιοσύνη συνεχίζει τη δουλειά της. Δεν είπαμε ότι δεν υπάρχουν ευθύνες. Διερευνήσαμε με λογική στοιχείων και όχι αρένας. Δεν εργαλειοποιούμε τον πόνο και δε στήνουμε φιέστες όπως έκαναν κάποιοι».

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα