back to top
19.5 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

19.5 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Π. Πετράκης: Ο κίνδυνος, προς το παρόν, είναι οριοθετημένος

Διαβάστε επίσης

Μπροστά σε έναν νέο “μαύρο κύκνο” πιθανόν να βρεθούν οι αγορές με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι μια ευρύτερη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν πιθανότατα θα εκτοξεύσει τις τιμές ενέργειας, οδηγώντας σε αλυσιδωτές αντιδράσεις.

«Δεν είμαστε σε επίπεδο συναγερμού, αλλά δεν είμαστε και σε μια ομαλή περίοδο. Πρέπει να την παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή» σχολίασε στον Αθήνα 9.84 και στην Κατερίνα Παπαβασιλείου, ο Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών του ΕΚΠΑ, Παναγιώτης Πετράκης.

«Βρισκόμασταν σε ένα επίπεδο συναγερμού κίτρινο και τώρα είμαστε στο πορτοκαλί, ο κίνδυνος, προς το παρόν, είναι οριοθετημένος, ωστόσο δεν μιλάμε για μια κατάσταση η οποία θα λήξει από τη μία στιγμή στη άλλη. ‘Έχουν εμπλακεί πολλές μεγάλες δυνάμεις και είναι η πρώτη φορά που το Ιράν έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με το Ισραήλ, άρα δεν είναι κάτι που θα τελειώσει σύντομα. Συνεπώς και οι ροές από το Σουέζ θα είναι μειωμένες και εμείς θα έχουμε επιπτώσεις και οι τιμές του πληθωρισμού και της ενέργειας».

Ακρίβεια

«Μπορεί ο πληθωρισμός να έχει καμφθεί, οι τιμές των προϊόντων όμως όχι. Θα ήταν καταστροφή εάν συνέχιζαν να ανεβαίνουν οι τιμές. Η λύση είναι η αύξηση των εισοδημάτων. Οι τιμές θα παραμείνουν σε ενοχλητικά επίπεδα και η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών θα έρθει από την βελτίωση των εισοδημάτων τους και αυτό θα συμβεί στα επόμενα 2 χρόνια».

Πρωτογενές πλεόνασμα 1,9% του ΑΕΠ το 2023

«Είναι θετικό στοιχείο, όχι τόσο για την καθημερινότητά μας, όσο για την ικανότητα της κοινωνίας να αντιμετωπίσει μια επόμενη μελλοντική κρίση».

Μείωση επιτοκίων στις 9 Ιουνίου

«Εκτιμώ ότι μια μείωση θα τη δούμε. Επίσης θα δούμε την Ευρώπη να είναι πιο πρόθυμη να μειώνει επιτόκια από ό,τι είναι οι ΗΠΑ. Δεν είναι όμως μόνο η γεωστρατηγική κρίση που θα έχει επίδραση στα επιτόκια, είναι και η ιδιόρρυθμη οικονομική εξέλιξη στον κόσμο».

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα