back to top
17.6 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

17.6 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Τραμπ εναντίον Πελόσι για το τείχος

Διαβάστε επίσης

H Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου πλέον οι Δημοκρατικοί έχουν την πλειοψηφία των εδρών, ενέκρινε την Πέμπτη σχέδια νόμου που θεωρητικά επιτρέπουν να τερματιστεί η μερική αναστολή υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους.
Αψηφώντας τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την χρηματοδότηση του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας ως την 8η Φεβρουαρίου, αλλά και διάφορα νομοσχέδια των υπουργείων Εξωτερικών, Εμπορίου, Γεωργίας, Εργασίας, Οικονομικών τα οποία δεν περιέχουν καμιά διάταξη περί χρηματοδότησης του τείχους.

Το μερικό λουκέτο στη λειτουργία της αμερικανικής κυβέρνησης, το οποίο βρίσκεται σε ισχύ από τις 22 Δεκεμβρίου του 2018, έχει προκαλέσει την έντονη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου Τραμπ και των Δημοκρατικών.

«Το Shutdown οφείλεται αποκλειστικά στις προεδρικές εκλογές του 2020» τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ, αφήνοντας νέες αιχμές για τη στάση των Δημοκρατικών στο φλέγον ζήτημα της ανέγερσης του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αρνείται επιμόνως να υπογράψει την έκτακτη χρηματοδότηση της λειτουργίας της κυβέρνησης, εφόσον σ’ αυτή δεν περιλαμβάνεται το κονδύλι των 5 δισ. δολαρίων, το οποίο αφορά την κατασκευή του τείχους.

«Οι Δημοκρατικοί γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να κερδίσουν (σ.σ. τις εκλογές), λόγω όλων αυτών των επιτευγμάτων του “Τραμπ”. Και έτσι, έχουν εναποθέσει όλες τις απεγνωσμένες προσπάθειες στο Τείχος και την Ασφάλεια των Συνόρων» έσπευσε να προσθέσει, σε ανάρτησή του στο Twitter.

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος είχε συνάντηση με τους επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών, εν μέσω του μερικού «λουκέτου» στη λειτουργία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε ότι το «shutdown» θα μπορούσε να «συνεχιστεί για όσο χρειαστεί», επαναλαμβάνοντας την έκκληση προς τους Δημοκρατικούς να στηρίξουν την κατασκευή του τείχους, ενώ τους επέρριψε εκ νέου την ευθύνη για το αδιέξοδο.

Ωστόσο, οι Δημοκρατικοί — και μία μερίδα των Ρεπουμπλικάνων — αρνούνται να συναινέσουν στην έγκριση του κονδυλίου των 5 δισ. δολαρίων, αντιπροτείνοντας την εξασφάλιση του ποσού των 1,6 δισ. δολαρίων — κάτι, το οποίο δεν έχει γίνει αποδεκτό από τον Τραμπ.
Αλλά μερικές ώρες πριν από την ψηφοφορία, ο Λευκός Οίκος ξεκαθάρισε ότι οι σύμβουλοι του προέδρου Τραμπ θα του πρότειναν να προβάλει βέτο εάν εγκρίνονταν τα νομοσχέδια χωρίς την πρόσθετη χρηματοδότηση που θέλει ο αρχηγός του κράτους για την επόμενη φάση της ανέγερσης του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, εμβληματική προεκλογική εξαγγελία του μεγιστάνα.

Ο πρόεδρος της αμερικανικής Γερουσίας Μιτς Μακόνελ διεμήνυσε μία ημέρα νωρίτερα ότι αυτό το σώμα του αμερικανικού Κογκρέσου δεν θα συζητήσει καν τα σχέδια νόμου των Δημοκρατικών εάν δεν προβλέπουν το μέτρο που απαίτησε ο Τραμπ.

Νάνσι Πελόζι

Η Δημοκρατική, Νάνσι Πελόζι, επανεξελέγη πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, με την εκλογή της να σηματοδοτεί μια ιστορική επιστροφή στην τρίτη σημαντικότερη βαθμίδα ιεραρχίας της αμερικανικής πολιτικής σκηνής.

Ηλικίας 78 ετών, η βουλευτίνα που εκπροσωπεί το Σαν Φρανσίσκο, εξελέγη πρόεδρος του σώματος, αφού το κόμμα της εξασφάλισε την πλειοψηφία του, στις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου.

Είναι η δεύτερη φορά που η Πελόζι αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα που εξελέγη στη θέση αυτή, υπηρετώντας την από το 2007 έως το 2011, όταν κι επικράτησαν οι Ρεπουμπλικάνοι. Στην χθεσινή ψηφοφορία, έλαβε 220 ψήφους υπέρ της εκλογής της στη θέση της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων Κέβιν Μακάρθι συγκέντρωσε 192 ψήφους. Οι υπόλοιπες ψήφοι μοιράστηκαν μεταξύ άλλων υποψηφίων, στο σώμα που απαριθμεί 435 έδρες.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα