back to top
17.6 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

17.6 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Έρχεται το νέο “Εξοικονομώ κατ’ Οίκον”

Διαβάστε επίσης

Στις αρχές Μαΐου αναμένεται να προκηρυχθεί το νέο «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» το οποίο θα καλύψει 20.000 νοικοκυριά ακολουθώντας μια διαδικασία η οποία θα είναι παρόμοια με εκείνη των προηγούμενων προγραμμάτων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το πρόγραμμα θα προκηρυχθεί μόλις υπάρξει συμφωνία με τις τράπεζες ενώ με βάση την πολιτική που έχει χαραχθεί, η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια αποτελεί βασική συνιστώσα του εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα, που περιλαμβάνει τους στόχους μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου καθώς και αύξησης της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ως το 2030.

Πώς θα γίνεται η αίτηση

Η υποβολή της αίτησης θα γίνεται ηλεκτρονικά, ωστόσο η έγκριση με σειρά προτεραιότητας ούτε ίσχυσε ούτε θα ισχύσει, αλλά θα υπάρχει ο χρόνος ώστε να ενταχθούν οι ενδιαφερόμενοι στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, στο νέο πρόγραμμα θα μπορούν να ενταχθούν μονοκατοικίες, πολυκατοικίες και μεμονωμένα διαμερίσματα, τα οποία διαθέτουν οικοδομική άδεια ή άλλον νομιμοποιητικό έγγραφο. Ειδικά οι πολυκατοικίες έχουν δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα, για τις οποίες θα ισχύει ότι η κάθε μια θα λογίζεται ως μία κατοικία, ως μία μονάδα.

Επιλέξιμη κατοικία είναι εφόσον:

Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία.
Υφίσταται νόμιμα, δεν είναι αυθαίρετη.
Έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης της Πρώτης Ενεργειακής Επιθεώρησης (Α’ ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.
Οι παρεμβάσεις οι οποίες μπορούν να γίνουν από τους ενδιαφερόμενους θα αφορούν τις εξής κατηγορίες:

1. Αντικατάσταση Κουφωμάτων.

2. Τοποθέτηση συστημάτων σκίασης.

3. Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κτηριακό κέλυφος συμπεριλαμβανομένου του δώματος / στέγης και της πιλοτής.

4. Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης.

5. Αναβάθμιση συστήματος παροχής ζεστού νερού χρήσης.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα