back to top
16.5 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Ανάπτυξη βλέπει και η Κομισιόν

Διαβάστε επίσης

Ανάπτυξη 2,4% του ΑΕΠ φέτος αναμένεται για την ελληνική οικονομία σύμφωνα με τη νέα πρόβλεψη της Κομισιόν. Επισημαίνει επίσης ότι το 2019 έκλεισε με ρυθμό ανάπτυξης 2,2%.

Η Κομισιόν βελτίωσε την πρόβλεψή της για τις φετινές αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, διατηρεί όμως την πρόβλεψή της για το 2021 στο 2%.

Στις προηγούμενες προβλέψεις της η Κομισιόν εκτιμούσε πως ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα έφτανε φέτος στο 2,3%.

Στην Έκθεση τονίζεται ότι προϋπόθεση για τη διατήρηση της αναπτυξιακής δυναμικής είναι να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων.

Η Επιτροπή αναμένει αύξηση του πληθωρισμού από το 0,5% το 2019 στο 0,7% φέτος και στο 0,9% το 2021.

Αναφέρεται πως ο σχετικά χαμηλός αυτός δείκτης τιμών φέτος αντανακλά τον χαμηλό πληθωρισμό στο κλάδο της ενέργειας, ενώ η ανοδική τάση το 2021 αναμένεται να προέλθει από την επιτάχυνση στον πυρήνα του πληθωρισμού.

Οι καθαρές εξαγωγές αναφέρονται εκ νέου ως ήταν η κύρια κινητήρια δύναμη ανάπτυξης τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2019. Παρά τη μείωση του ρυθμού αύξησης σε ορισμένες αγορές, «η αύξηση των εξαγωγών παρέμεινε ανθεκτική, γεγονός που υποδηλώνει περαιτέρω αύξηση του μεριδίου αγοράς, συμπεριλαμβανομένου του τουριστικού τομέα», επισημαίνεται.

Γιάννης Παπαγεωργίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα